Laborant ne demek, kimlere denir? Laborant olma şartları

Laborant ne demek, kimlere denir? Laborant olma şartları

İnternet üzerinden meslek araştırmaları devam ediyor. En çok araştırılan mesleklerden biri de Laborantlık oldu. Peki laborant nasıl olunur? Laborant görevleri nelerdir? Tüm detaylar haberimizde.

Meslek arayışında olan insanlar insanlar üzerinden merak edilen mesleklerle ilgili araştırmalarına devam ediyor. En çok araştırılan mesleklerden biri de laborantlık. Peki laborant nasıl olunur? Laborantların görevleri nelerdir? Laborantların iş alanı nasıldır? Laborantlar ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

LABORANT KİMDİR NE DEMEKTİR

Laborantlar sağlık laboratuvarlarında hasta ile ilgili tahlillerin analizlerini gerçekleştiren kişilerdir. Ultrason, röntgen, MR, tomografi gibi aletlerle de tahlil yapabilmektedirler. Alınan tahlil örneklerini incelemek laborantların görevidir.

LABORANTLARIN GÖREVLERİ

Laborantlar doktor yönlendirmesi ile hasta için gerekli tahlillerin yapılmasına yardımcı olur, kan, doku, toksit gibi maddelerden alınmış örnekleri inceler, test sonuçlarını alarak raporlar, PH metre gibi laboratuvar ekipmanları ile ilgili bakımları gerçekleştirir. Laborant olmak için en az sağlık meslek lisesi mezunu olmak gerekmektedir. Üniversitelerde ise 2 senelik Laborant ve Sağlık bölümleri okuyarak mezun olan kişi laborant olur. Laborant olmak için 4 senelik bölümler de vardır. Bunlar; Hayvan Sağlığı, Laborant, Veteriner, Laboratuvar, Sağlık Memurluğu, Hemşirelik ve Laboratuvar Teknikeri ve Hizmetleri bölümleridir. Lise mezunu olarak laborant olunmamaktadır.

Laborant Kimdir Kime Denir Nasıl Olunur

LABORANT OLMA ŞARTLARI

Laborant olma şartları belirtilen bölümlerden bir tanesini başarıyla tamamlayarak mezun olmaktır. Aynı zamanda teknik rapor hazırlamayı bilmek, kapalı ortamda çalışabilmek, laboratuvar aletlerini kullanmayı bilmek önemlidir.

LABORANT İŞ OLANAKLARI

Laborantlar sağlık kurumlarında çalışma imkanı bulurlar. Aynı zamanda hem kamu için hem özel sektör için laboranta ihtiyaç vardır. Aynı zamanda Tarım İl Müdürlükleri, Sağlık Bakanlığı, Tarım İşletme, mezbaha, Et Balık Kurumları, Veterinerler, Hayvan Sağlığı ve yetiştiriciliği, hastane, poliklinik gibi birçok sektörde laborant ihtiyacı vardır. Laborant olmak için KPSS'den istenen puan en az 85 olarak belirlenmiştir. Atamalar puan doğrultusunda yapılır. Laborantlar kapalı ve hijyenik ortamlarda çalışırlar. Çalışma ortamları genel olarak ilaç kokmaktadır. Laborantlar kan, idrar, madde ve aletlerle ilgili oldukları için mikrop bulaşma ihtimaline karşı dikkatli olmak zorundadır.

LABORANTLAR KAN ALIYOR MU

Laborantlar eğitimleri süresinde kan alma ile ilgili bilgileri öğrenirler ancak iş hayatında laborantlar kan almamaktadır. Laborantlar alınan kanları tahlil ederler.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN