Marmara Denizi'nde müsilaj krizi derinleşiyor: İnsan boyutuna ulaşan tabaka canlıları hapsediyor

Marmara Denizi'nde müsilaj krizi derinleşiyor: İnsan boyutuna ulaşan tabaka canlıları hapsediyor

Marmara Denizi’ndeki müsilaj krizi derinleşiyor. İnsan boyutuna ulaşan müsilaj, deniz canlılarını hapsediyor. Yetkililer, etkin arıtma sistemlerinin devreye girmesi için acil adım çağrısı yapıyor: Müsilaj ‘geliyorum’ diyor.

Marmara Denizi’nde 2021 yılında büyük bir çevre krizi yaratan müsilaj sorunu, etkisini artırarak devam ediyor. Kocaeli’nin Gölcük ilçesine bağlı Değirmendere açıklarında yapılan dalışlarda, 20 metre derinlikte yoğun bir müsilaj tabakası tespit edildi. İnsan boyutuna ulaşan müsilajın, denizanalarını hapsettiği, midyelerin üzerini kapladığı ve denizatları gibi bölgeye özgü canlıları olumsuz etkilediği gözlemlendi.

10690859.jpg

KİRLİLİĞİN ANA KAYNAĞI: YETERSİZ ARITMA SİSTEMLERİ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Marmara Denizi’ne günlük yaklaşık 4,5 milyon metreküp kanalizasyon suyu deşarj edildiğini belirterek, bunun %53’ünün yalnızca ön arıtmadan geçirildiğini vurguladı. Büyükakın, bu durumun denizde azot ve fosfor birikimine yol açarak müsilaj oluşumunu hızlandırdığını söyledi.

Büyükakın ayrıca, denize deşarj edilen kanalizasyonun %97’sinin İstanbul kaynaklı olduğunu ifade ederek, Marmara’nın kapalı bir havza olmasından ötürü diğer illerden gelen kirliliğin de ciddi olumsuzluklar yarattığını belirtti.

10690871.jpg

BİLİM İNSANLARI VE YETKİLİLERDEN ACİL EYLEM ÇAĞRISI

Bilim insanları, müsilajın özellikle yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla daha yaygın hale geleceğini öngörüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı, Marmara Denizi’nin korunması için tüm illerde etkin bir arıtma altyapısının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

10690864.jpg

MÜSİLAJLA MÜCADELEDE EYLEM PLANI ÖNE ÇIKIYOR

Büyükakın, 2021 yılında hazırlanan 22 maddelik müsilaj eylem planını hatırlatarak, evsel atık arıtma sistemlerinin öncelikli hale getirilmesinin şart olduğunu söyledi. “Kocaeli sahillerinden Marmara’ya bir damla bile evsel atık su bırakmıyoruz. Ancak Marmara, kapalı bir ekosistem olduğu için diğer illerdeki yetersiz arıtma sistemleri bu alanı doğrudan etkiliyor,” diyen Büyükakın, Marmara Denizi’nin korunması için koordineli bir çaba gerektiğini vurguladı.

“MÜSİLAJ GELİYORUM DİYOR”

Uzmanlar, Marmara Denizi’nin çevresel tehditlerle karşı karşıya olduğunu ve mevcut durumun daha da kötüleşmemesi için acil adımlar atılması gerektiğini ifade ediyor. Eylem planlarının tam anlamıyla hayata geçirilmesi ve denize bırakılan atıkların etkin bir şekilde arıtılması, bu çevre krizinin çözümü için kritik bir öneme sahip.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN