Marmara’da kabus geri döndü: Balıkçıların ağlarını müsilaj kapladı

Marmara’da kabus geri döndü: Balıkçıların ağlarını müsilaj kapladı

Tekirdağ Marmaraereğlisi’nde balıkçılar, ağlarının müsilajla kaplanması nedeniyle avlanma faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Uzmanlar, Marmara Denizi’ne yapılan atık deşarjlarının ve sıcak su salınımının müsilajın temel nedenlerinden biri olduğunu vurgularken, balıkçılar müsilajın ağlara ve deniz canlılarına verdiği zarara dikkat çekti. Balıkçılık yapan Aydan Şengül, "Marmara Denizi tamamen bitmiş durumda. Müsilaj nedeniyle ağlarımız yırtılıyor. Üç aydır balığa çıkamıyoruz." dedi.

Marmara Denizi’nde 2021 yılında büyük bir çevre felaketine yol açan müsilaj, yeniden etkisini göstermeye başladı. Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde balıkçılar, avlanmak için açıldıkları denizde ağlarının müsilajla kaplanması sonucu balık tutmakta zorlanıyor. Bölgedeki balıkçılar, müsilajın avlanmaya engel olduğunu ve ağlara ciddi zarar verdiğini belirterek yetkililerden çözüm bekliyor.

“MARMARA DENİZİ BİTMİŞ DURUMDA”

Bölgedeki balıkçılar, müsilajın balıkçılık faaliyetlerini neredeyse imkânsız hale getirdiğini ifade ediyor. Balıkçı Mehmet Ali Tuncer, müsilajın teknelere ve ağlara zarar verdiğini belirterek şunları söyledi:

"Tekneyi yoruyor, vinçlerin çalışmasında sorun yaratıyor, ağlar ağırlaştığı için çekmek mümkün olmuyor. Denizin içindeki canlılara, hatta yosunlara bile zarar veriyor. Bu durum 2 yıl önce de yaşanmıştı, denizde yengeç bile kalmamıştı. İşimiz çok zor."

10769248.jpg

Bölgede uzun yıllardır balıkçılık yapan Aydan Şengül ise durumu şu sözlerle özetledi:

"Marmara Denizi tamamen bitmiş durumda. Müsilaj nedeniyle ağlarımız yırtılıyor, onları tamir etmekle uğraşıyoruz. Balıklar Marmara’ya hiç girmiyor, hep Karadeniz’de kalıyor. Palamut, lüfer gibi balıkların bu bölgeye uğramaması bizim için büyük kayıp. Üç aydır balığa çıkamıyoruz."

Balıkçı Cezmi Koç ise ağlarının gözeneklerinin müsilajla kapandığını, bu nedenle balık tutmanın imkânsız hale geldiğini söyledi ve ekledi:
"Halimizi görüyorsunuz, devletin bir çare bulması gerekiyor. Müsilajın bir an önce temizlenmesini istiyoruz."

UZMANLAR: MÜSİLAJ SORUNU SONA ERMEDİ

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, müsilaj sorununun tamamen sona ermediğine dikkat çekti. Müsilajın bazen denizin derinliklerine indiğini, bazen ise yüzeye çıktığını belirten Tecer, şu değerlendirmede bulundu:

"Marmara Denizi’nin sıcaklığını sadece küresel ısınmaya bağlamak doğru değil. Müsilajın en büyük nedenlerinden biri Marmara Denizi’ne yapılan atık deşarjlarıdır. Denize bırakılan azot ve fosfor gibi maddeler müsilajın oluşumunda kilit rol oynuyor. Bunların giderilmesi için ileri biyolojik arıtma tesislerinin kurulması şart."

Tecer, Marmara Denizi’nin çevresinde yaşayan 25 milyon insanın günlük faaliyetleri sonucu denize 8 milyon ton atık suyun bırakıldığını vurguladı. Ayrıca, sanayilerden deşarj edilen sıcak suların deniz sıcaklığında büyük bir değişime neden olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN