'Masa'dan seçim startı

'Masa'dan seçim startı

Altılı Masa’nın en uzun toplantısından en güçlü ortak ses çıktı. Türkiye gündeminde bulunan kritik başlıklarda somut tavır ortaya kondu. Tek adayda uzlaşan liderler, başörtüsüne yasal güvence konusunda da ‘tam bir mutabakata sahibiz’ vurgusu yaptı. Erken seçim tartışmalarında ise yeni yasa işaret edildi: 6 Nisan’dan sonra kurulacak sandığa destek vermeyeceğiz.

Altılı Masa’nın 9 saat süren en uzun toplantısından en güçlü ortak ses ve somut adımlar çıktı. Ortak adayda uzlaşan liderler, başörtüsüne yasal güvence konusunda mutabakata vardı. Ortak açıklamada şu vurgular yapıldı: 4 Başörtüsü tartışmasını gündemden kaldırması konusunda mutabıkız. İktidar samimiyse, muhalefetin önerilerine önyargısız yaklaşıp metinlerin uzlaşıyla çıkmasını desteklemeli.

4 Siyasallaştırılan yargıya karşı tutumumuzu Saraçhane’de gösterdik. Benzer siyaset mühendisliği çabalarına karşı kararlı bir şekilde duracağız. 4 Cezasızlığın verdiği cüretle mafyatik yapıların infazlar gerçekleştirdiği bir ülkede hukuk devletinden bahsedilemez. 4 6 Nisan’dan önce yapılacak bir erken seçime ise destek vermeye hazırız, sonrası için destek vermeyiz.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ev sahipliğinde Altılı Masa onuncu kez bir araya geldi. En uzunu olan toplantı 9 saat sürdü. Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada Altılı Masa’nın liderleri, Cumhurbaşkanı adaylığı için liderler arasında istişarelerin başlatılacağını duyurdu. Altılı Masa liderlerinin yaptığı ortak yazılı açıklama şu ifadelere yer verildi: “İş birliğimizi sürdürme kararlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz.

PSİKOLOJİK DÖNÜŞÜME ÖNCÜLÜK EDİYOR

Her şeyden önce memnuniyetle ifade etmek isteriz ki bu iş birliği süreci ülkemizin siyasi ikliminde psikolojik bir dönüşüme öncülük etmektedir. Oluşturduğumuz bu yeni siyasi iklim temelinde önümüzdeki kritik süreçlerde rehber olacak referans metinler ortaya koyduk. Uzun mesailer sonucunda üretilen Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni, Temel ilkeler ve Hedefler, Seçim Güvenliği, Kurumsal Reform ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği önerisi metinleri siyasi tarihimizde altı siyasi partinin ortak bir zemin inşası için ortaya koyduğu ve demokratik olgunluk seviyemizi gösteren birer başarı örneği olmuşlardır.

Değerli vatandaşlarımız, bu çerçevede, bugün işbirliği sürecimizin somut adımlar bağlamında son derece önemli iki ortak metnini daha tamamlama aşamasına getirdik. Ayrıca bundan sonraki adımlarımızı ve çalışma takvimimizi de oluşturduk.

GEÇİŞ SÜRECİ YOL HARİTASI 30 OCAK’TA

Bugün tamamlama aşamasına getirdiğimiz Geçiş Süreci Yol Haritasını ve Ortak Politikalar Metnini 30 Ocak’ta yapacağımız ortak bir tanıtım toplantısı ile kamuoyunun bilgilerine sunacağız. Bu iki metin ile birlikte partilerimizin siyasi iş birliği mimarisi önemli ölçüde tamamlanmış olacaktır.

Temel İlkeler ve Hedefler metni ile iş birliğimizin dayandığı zemini, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni ile iş birliğimizin siyasi iskeletini, Seçim Güvenliği metni ile siyasi sigortasını, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi ile hukuki sütunlarını, Kurumsal Reform metni ile kurumsal altyapısını, açıkladıktan sonra şimdi de Yol Haritamız ile süreç yönetim mekanizmalarım, Ortak Politikalar Metni ile her alandaki ortak somut adımlarımızı tanımlamış olacağız.

ORTAK ADAY İSTİŞARELERİ BAŞLIYOR

Değerli vatandaşlarımız, çetin siyasi şartlar altında bir yıllık yoğun bir çaba ile ortaya koyduğumuz bu vizyonun hayata geçirilmesinin iki gerekli şarta bağlı olduğunun da bilincindeyiz: Ortak Adayımızın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve TBMM’de Anayasa reformu için gerekli çoğunluğun elde edilmesi.

Bu temel şartların sağlanabilmesi için, seçim güvenliği için oluşturulan komisyonun aralıksız çalışarak sandıkların tamamındaki her oyun korunmasını temin edecek tedbirlere yoğunlaşmasına, ortak bir komisyon tarafından genel başkanların kararlarına baz teşkil etmek üzere TBMM’de anayasal çoğunluğu elde edebilmek için milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatiflerin çalışılmasına ve nihai kararı vermek üzere genel başkanlara sunulmasına, genel başkanlar arasında ortak Cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına karar verdik.

0701krt01a-tum.jpg

6 NİSAN ÖNCESİ SEÇİME DESTEK VERMEYİZ

Geçen sene bir siyasi mühendislik çabası olarak devreye sokulan seçim sistemi ile yapılacak hiçbir erken seçime destek vermeyeceğiz. 2018 seçimlerinde geçerli olan sistemle gerçekleşecek -yani 6 Nisan’dan önce yapılacak- bir erken seçime ise destek vermeye hazırız.

BAŞÖRTÜSÜ KONUSUNDA MUTABAKAT

Son aylarda gündemde yer alan başörtüsü konusunu da son derece samimi bir istişare ortamı içinde ele aldık. 12 Eylül’ün darbeci ve 28 Şubat’ın vesayetçi zihniyetinin eseri olan ve milyonlarca kadının hayatını karartan bu çağdışı yasağın bir daha gündeme gelmesini engelleyecek hukuki bir teminatın sağlanması konusunda tam bir mutabakata sahibiz. Ancak, insan haklan ve inanç özgürlüğü ile ilgili bir konuyu ve başörtüsü gibi bir sembolü “gollük pas” olarak gören zihniyete de esastan karşıyız.

Başörtüsü yasağı dolayısıyla ağır mağduriyetler yaşayan kadınlar için hakaret niteliği taşıyan bu tanımlama Sayın Erdoğan’ın bu meseleyi bir seçim malzemesi olarak gördüğünü açık bir şekilde ortaya koymaktadır. İktidar samimi ise, bu düzenlemeler konusunda muhalefetten gelecek önerilere önyargısız şekilde yaklaşarak metinlerin uzlaşı ile çıkmasını desteklemelidir.

YARININ TÜRKİYESİ İÇİN ‘CESARET ZAMANI’

Altılı Masa’nın 9 saatlik toplantısının ardından liderler sosyal medya hesaplarından açıklama yaptı. Genel başkanlar birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Ev sahibi Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu toplantı sonrası “Geçmişe değil geleceğe, nefrete değil sevgiye, öfkeye değil merhamete, korkuya değil ümide ayarlıyız. Yarının Türkiyesi İçin ‘Cesaret Zamanı!’ diyerek kararlılıkla ilerleyen tüm Genel Başkanlara teşekkür ediyorum” mesajını paylaştı.

Benzer mesajlar CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tarafından da paylaşıldı.

SÖYLEM BİTTİ ARTIK EYLEM VAKTİ

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, Altılı Masanın son toplantısında ortak aday belirlemede uzlaştıklarını açıkladı. Toplantıda isim konuşmadıklarını belirten Davutoğlu “Metin aşaması bitti, artık eyleme geçme zamanı. Tek aday açıklayacağız ve adayı konuşmanın vakti geldi” dedi. Sinan Ateş cinayetine dair “Bahçeli ve Erdoğan şimdi neden susuyorlar” tepkisi gösterdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı. “Altılı masa olmasaydı ne olacaktı? Bir tarafta baskılarıyla, medya amborgosuyla, sokak cinayetleriyle, estirdiği terörle bir iktidar var. Diğer tarafta dağınık bir muhalefet tablosu... Bu iyi mi olurdu? Herkese tek tek uğraşıp, bir yerlere mahkum edecek. Birine ‘CeHaPe zihniyeti’ diyecek, bize ‘Hain’ diyecek... Böyle bir tablodan bir umut ışığı doğdu, psikolojik bir iklim değişikliği yarattı bu masa. Bu değişim beni umutlu kılıyor.

6 LİDERİ HER KARARA İMZA ATACAK

Dün gerçekleştirdiğimiz altılı masa toplantısında iki metin kabul edildi. Seçim sonrası görev dağılımının nasıl olacağına dair rolleri netleştirdik. Biz bir karar aldığımızda CHP seçmeninin hassasiyetlerini gözeteceğiz. CHP karar aldığında muhafazakar seçmenin hassasiyetini gözetecek. Cumhurbaşkanı içeriden veya dışarıdan olsun, genel başkanlar doğrudan karar süreçlerinin içinde imza yetkisine sahip olarak bulunacaklar. Genel başkanlar, cumhurbaşkanı kadar her stratejik kararda imza yetkisine sahip olacak. Bu büyük bir teminat. Bu ülkeyi birbirlerinin hassasiyetlerini görerek yönetecekler.

ŞİMDİ ÇATIŞMA ÇIKMAZ

İktidar istedi ki bu takvimi biz erkene alalım. Bundan 6 ay önce biz bir cumhurbaşkanı adayı tayin etseydik ne olurdu biliyor musunuz? Gelen cumhurbaşkanı kendisinin Erdoğan gibi yetki kullanacağını düşünürdü ve mutlaka çatışırdık. Şimdi çatışma çıkmaz. Şimdi gelecek cumhurbaşkanı adayı oyunun kurallarını bilecek. Şu andan itibaren cumhurbaşkanı ismini konuşmanın vakti geldi. Dün toplantıda isim konuşmadık ama kriterleri konuştuk.

TBMM’DE ÇOĞUNLUK OLMALIYIZ

Bizim iki önceliğimiz var. Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak ve mecliste çoğunluğu sağlamak. Parlamenter sistem hedefimizi adım adım inşa ettik. Mecliste altılı masa bir denge oluşturmalı. Anayasal değişikliğe imkan verecek çoğunluğa ulaşmalı.

90’LARA GERİ DÖNMEYECEĞİZ

Sayın Kılıçdaroğlu sol gelenekten birisi, sayın Akşener’in abisi ülkücü camianın önemli isimlerinden birisi, biz başka bir kültürden geliyoruz. 12 Eylül dönemlerini biliyoruz. Bir sağdan bir soldan yaşları büyütülerek gençlerin nasıl idam edildiğini gördü bu millet. Biz faili meçhul cinayetlerin olduğu yıllara geri dönmeyeceğiz. Sinan Ateş cinayetinin faili hala meçhul.

BAHÇELİ NEDEN SUSUYORSUN?

Cinayetin üzerinden bir hafta geçti daha Cumhurbaşkanından bir kelime bile yok. Çünkü adaleti değil Bahçeli’nin ne diyeceğini merak ediyor. Sen Bahçeli’nin değil bu memleketin cumhurbaşkanısın. Senin görevin hukuku işletmek. En önemlisi Bahçeli neden konuşmuyorsun? Bu gencimiz karşıt bir grup tarafından öldürülseydi o cenazeye Bahçeli ve Erdoğan katılırdı. Peki cenazede neredeydiniz.

ERDOĞAN OHAL’E GİTSE NE OLACAK

Türkiye gittikçe hukuk devleti niteliğini kaybediyor. Mesele Sinan Ateş meselesi değildir. 68’de ilk öldürülen devrimci genç Vedat Demircioğlu benim akrabamdı. Ama o cinayetlerin arkası geldi. Bu cinayetler yaygınlaşırsa ve bunun üzerinden Erdoğan, ‘ülke teröre götürülüyor’ diyerek olağanüstü bir hale gitmeye çalışırsa ne olacak? Bir hafta geçti. Cinayetin üstünün örtülmesi için değişik rivayetler dolanıyor. MHP bu işin içinde mi? Dün altılı masada bunları konuştuk. Ankara’da sokak infazları oluyor. İstanbul’da mafya cinayetleri oluyor. Çünkü ülke yönetiminde bu gruplarla ilişkide olan kişiler var. Sezgin Baran Korkmaz olayı bu ülkede nasıl unutulur?

BAŞÖRTÜSÜNE HUKUKİ TEMİNAT

Başörtüsü sorununu da konuştuk. Hukuki teminat verilmeli. İktidar öylesine bunu istismar aracı haline dönüştürdü ki psikolojik etkisi daha ağırlık taşımaya başladı. (HDP hesaplarına bloka) Karar da hukuk tekniği açısından doğru değil. Siyasi mücadele siyasi alanda yapılır.”

‘ADAY PARTİ LİDERİ OLMALI’

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Altılı Masa toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Uysal toplantıda aday belirleme usulüne dair bir karar alınmadığını, 26 Ocak’ta yapılacak toplantı öncesinde ikili üçlü görüşmelerle sürecin olgunlaştırılacağı mesajı verdi. Tüm liderlerin ortak aday fikrini benimsediğini söyleyen Uysal, adayın bir siyasi parti genel başkanı olması gerektiği görüşünü savundu, açıklama tarihi olarak da seçim takvimini işaret etti. Uysal ayrıca 26 Ocak’ta yapılacak toplantıda seçim ittifakı için de çalışma yapılacağını söyledi.

Sözlerine evam eden Uysal “Erdoğan’ın uzun süredir çevresine ‘bana bir referandum konusu bulun’ dediği rivayet edilir. Böyle bir seçim süreci geçirmek istiyor. Başörtüsü meselesinde hiç kimsenin itirazı yok, ortak kabul var. İktidarın bir teklifi var. CHP’nin bir yasa teklifi var zaten. Anayasa değişikliği teklif hazırlığımızı da gerçekleştireceğiz. Başörtüsü konusunda yeni bir teklifin verilmesini değerlendirdik.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN