TBMM’de kabul edilen Devlet Memurları Kanunu ve çeşitli kanunlarda değişiklikleri öngören teklif kapsamında, memur ve memur eşleri yaşadı. Memurlara yeni haklar getiren teklif ile birçok değişiklik yaşanacak. İşte detaylar…
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), memurların çalışma şartlarını düzenleyen Devlet Memurları Kanunu ve çeşitli kanunlarda değişiklikler öngören teklifleri kabul etti. Yapılan değişiklikler, memurların görev süreleri, izin hakları ve istihdam koşullarında önemli düzenlemeler getirdi.
AYLIKSIZ İZİN DÜZENLEMESİ VE GÜVENİLK SORUŞTURMASI
Yeni düzenlemeyle birlikte yabancı ülkelerin resmi kurumlarında veya uluslararası kuruluşlarda görev almak isteyen memurlara aylıksız izin hakkı verilecek. Ayrıca, memurluktan kendi isteğiyle ayrılan çalışanlar, başvurularının ardından eski kadrolarına güvenlik soruşturması yapılmak kaydıyla, en geç üç ay içinde geri atanabilecekler.
YURT DIŞINDA GÖREVLİ MEMUR EŞLERİNE AYLIKSIZ İZİN
Altı aydan fazla süreyle yurt dışında görevlendirilen memurların eşlerine, görev süresi boyunca 10 yılı aşmamak kaydıyla aylıksız izin verilebilecek. Bu izin her yıl kuruma belgelenmek koşuluyla sağlanacak.
UZMAN YARDIMCILIĞI VE YETERLİLİK SINAVI
Uzman yardımcılığına atananlar için, en az üç yıl çalışarak uzmanlık tezi hazırlamaları ve kabul edilmesi şartıyla yeterlik sınavına girme hakkı tanınacak. Bu sınav, hak kazanılmasından itibaren en geç altı ay içinde yapılacak.
VERGİ USUL KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİKLER
Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Hazine ve Maliye Bakanlığı artık mücbir sebep hali ilan etme yetkisine sahip olacak. Mücbir sebep durumu, oluştuğu ayı izleyen üçüncü ayın son günü itibarıyla bitmiş sayılacak ve bu süre 18 aya kadar uzatılabilecek.
CUMHURBAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER BAŞKANLIĞI DÜZENLEMELERİ
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı'nda yapılan düzenlemelerle birlikte, hakim ve savcı sınıfından olanların terfi işlemleri süresinde yapılacak. Ayrıca, kadrolu personelden hizmete ihtiyaç duyulmayanlar, diğer kamu kurumlarına atanacak.
Süresiz görevlendirilmiş personel görev süresi bitmeden geri gönderilebilecek veya görevden alınabilecek.
SÖZLEŞMELİ PERSONEL İSTİHDAMI YENİLİĞİ
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’nda sözleşmeli personel çalıştırılabilecek. Bu personel için Devlet Memurları Kanunu’ndaki hükümler dışında kalan durumlarda, yine de Devlet Memurları Kanunu’na uyulacak. Sözleşmeli personelin atanması, İdari İşler Başkanlığı tarafından yapılacak ve atamalar 15 gün içinde sonuçlandırılacak.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’na Cumhurbaşkanlığı Raportörü ve Raportör Yardımcısı unvanlı personel alınabilecek. Bu kadrolarda istihdam edilecek personel, Devlet Memurları Kanunu’na uygun şekilde işe alınacak.