Narenciyede meyveden yüzü gülmeyen üretici çareyi kabuğunda buldu. Önceden çöp diye atılan narenciye kabukları şimdi resmen altın olurken, satılan kabuklar kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılıyor. İşte detaylar…
Adana Kozan’da bu sene dalında kalan ve para etmeyen narenciyenin kabukları satışa çıktı. Çukurova’da bu sene narenciyenin kilosu bahçede 1 lira olurken limonun kilosu 1 liranın da altına düştü. Ancak bu fiyata rağmen üretici mallarını bir türlü satamayınca çareyi kabuklarını kurutarak satmakta buldu.
KURUTULMUŞ KABUKLARIN KİLOSU 20 TL’YE SATILIYOR
Kozan’a bağlı Turunçlu Mahallesi Konak Köyü’nde yaşayanlar limon, portakal ve turunç kabukların soymak için kolları sıvadı. Dalında 1 liradan alıcı bulamayan üreticiler kabuklarını soyarak çamaşır gibi asıp kuruttukları kabukları kilosu 18-20 TL’den satmaya başladı.
GÜNLÜK 200 KİLO SATIŞ YAPIYORLAR
Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan narenciye kabuklarına ilgi ise yoğun. Limon, portakal ve turunçları römorkla evlerinin bahçesine taşıyan mahalleli, aileleriyle beraber günde yaklaşık 200 kilo narenciye kabuğu soyup kuruması için çamaşır ipine diziyor.
EKONOMİYE KAZANDIRIYORLAR
Mahalleliden Suzan Yıldırım ziyan olmaması için limon kabuklarını soyduklarını söyleyerek, “Torunlarım getiriyor biz soyup kurutuyoruz. Meyvenin fiyatı dalında 1-2 TL, kabuğunu 20 TL’ye satıyoruz. Ağaçta kalsa çiçeğine zarar, yere dökülse toprağa. Biz de böyle ekonomiye kazandırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bir diğer mahalle sakini Ahmet Yeğenoğlu da, "Her ev yaklaşık 500 kilogram narenciye kabuğunu soyarak ekonomiye kazandırıyor. Bahçede dalında kalması ağaçlara ve bahçeye büyük zarar. Çukurova'da Şubat ayında kısa kollu ile geziyoruz. Bir ay sonra narenciye çiçek açacak toplanması lazım. Bizde kabuklarını soyarak limon portakal turunçları ekonomiye kazandırıyoruz" dedi.