Millet ittifakında yeni model! CHP ve İYİ Parti 10 ilde bu sistemi kullanacak: Anlaşma sağlandı

Millet ittifakında yeni model! CHP ve İYİ Parti 10 ilde bu sistemi kullanacak: Anlaşma sağlandı

CHP ve İYİ Parti milletvekilliği aday listelerinde anlaşma sağladı. İki parti 10 ilde aday gösterme konusunda 'fermuar modelini' benimsedi. Peki fermuar modeli nedir? Hangi illerde uygulanacak? İşte detaylar...

CHP ve İYİ Parti 10 ilde "fermuar" listeyle seçime girme konusunda anlaştı.

Milletvekili sayısı 5 ve altında olan Aksaray, Gümüşhane ile Çorum'un da aralarında olduğu küçük illerden 10'unda gösterilecek adaylar fermuar sistemiyle belirlenecek.

KÜÇÜK İLLERDE FERMUAR MODELİ

CHP ve İYİ Parti, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için gösterilecek milletvekili adaylarını belirlemeye başladı.

Bazı illerde ortak milletvekili adayı listesi oluşturma kararı alan iki parti bu yolla Millet İttifakı'nın meclise girecek milletvekili sayısını artırmayı hedefliyor.

Aksaray, Gümüşhane ve Çorum gibi az sayıda milletvekili sayısına sahip ve seçimde milletvekili çıkarma olasılığı düşük olan illerde ''fermuar'' modeliyle aday listesi oluşturulacak.

meral-aksener-kemal-kilicdaroglu2.jpg

FERMUAR MODELİ NEDİR?

Fermuar modeline göre oluşturulacak listede her iki partiden birer aday birbirini izleyecek. Bir İYİ Parti adayının ardından bir CHP adayının sıralanmasıyla seçimlerde eşit şekilde aday çıkarılması sağlanacak. Bu sistem aday listesinin kısıtlı olduğu küçük illerde uygulanacak.

Adayların listedeki sıralaması ise, CHP ve İYİ Parti'nin önceki seçimlerde aldığı oy oranı ve seçmenin eğilimine göre belirlenecek.

Bunadağılıma göre 10 ilin 7'sinde CHP'nin adayı, 3'ünde ise İYİ Parti'nin adayı birinci sırada yer alacak. Ardından gösterilecek aday ise diğer partiden olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN