Mısır ve buğdaydan sonra en çok o üretiliyor! En iyisi Sinop’ta yetişiyor! Hekimler bile öneriyor: Yemeklerden eksik etmeyin

Mısır ve buğdaydan sonra en çok o üretiliyor! En iyisi Sinop’ta yetişiyor! Hekimler bile öneriyor: Yemeklerden eksik etmeyin

Türkiye'de buğday ve mısırdan sonra en çok üretilen ürün olarak listenin başında yer alıyor. Hem Türklerin hem de Japonların yemeklerinde kullanılıyor en kalitelisi ise Sinop'ta yetişiyor. Türk mutfağının en gözde besininde hasat süreci başladı.

Türkiye'de önemli üretim bölgelerinden biri olarak görülen Sinop'ta pirinç veya çeltik hasadı başladı. Mısır ve buğdaydan sonra en çok ekimi yapılan otsu bitki türü olarak karşımıza çıkan Çeltek Türk mutfağının en gözde besinleri arasında yer almaktadır. Kabuğu çıkarıldıktan sonra işlenerek pirinç tanelerine dönüşen çeltikler Dünya nüfusunun yarısından fazlasının tükettiği önemli bir ürün olarak görülmektedir.

ÇELTİK NEDİR?

Su açısından zengin topraklarda yetiştirilen Çeltik, işlenerek pirinç elde edilen bir tahıl türü olarak görülmektedir. Bilimsel adıyla Oryza sativa olarak bilinen çeltik, dünya genelinde önemli bir gıda kaynağı olarak görülmektedir. işlenerek pirinç haline dönüşen çeltiğin faydaları da saymakla bitmiyor.

celtik-kapak.jpg

ÇELTİĞİN FAYDALARI NELERDİR?

1. Enerji Kaynağı: Çeltik, yüksek karbonhidrat içeriği sayesinde vücuda enerji sağlar. Uzun süreli tokluk hissi vererek gün boyunca enerjik kalmanıza yardımcı olur.

2. Sindirim Sağlığı: Yüksek lif içeriği ile sindirim sistemini düzenler ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının önlenmesine destek olur.

3. Kalp Sağlığı: Çeltikte bulunan lif, kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, düşük yağ ve sodyum içeriği kalp sağlığını korumada etkilidir.

4. Kan Şekeri Kontrolü: Düşük glisemik indeks değerine sahip çeltik, kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine katkıda bulunur.

5. Vitamin ve Mineral Kaynağı: Çeltik, B vitamini kompleksi, demir, magnezyum ve çinko gibi önemli vitamin ve mineraller açısından zengindir.

celtik-yetistirmek.jpg

ÇELTİK NERELERDE KULLANILIR?

En yaygın olarak gıda sanayinde kullanılan çeltik, pilav, sushi ve risotto gibi birçok yemeğin ana malzemesini oluşturuyor.

Tarlaları belirli su kuşları için yaşam alanı oluşturacak biyolojik çeşitliliği sağlayan çeltik, tarım alanında da kullanılmaktadır.

Endüstriyel sanayi ürünleri içerisinde yer alan çeltik, pirincin kepeği ve pirinç kabuğu ile birlikte hayvan yemi, biyoyakıt ve yapı malzemeleri gibi çeşitli endüstriyel ürünler olarak da kullanılmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN