Mısır ve Katar bu meyvenin hastası! Türkiye'de yetişiyor dört bir yana satılıyor, şifa kaynağı aşk meyvesinin kilosu ise...

Mısır ve Katar bu meyvenin hastası! Türkiye'de yetişiyor dört bir yana satılıyor, şifa kaynağı aşk meyvesinin kilosu ise...

Türkiye'nin her bir yerinde birbirinden çeşitli sebze ve meyve üretimi yapılırken bu meyve mısır ve Katar tarafından büyük bir ilgi görüyor. Ülkemizde yetiştirilen söz konusu bu meyve 41 yana satılıyor. Tüm bunların yanı sıra şifa kaynağı olmasından dolayı kilo fiyatıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Ülkemizin dört bir yanında birbirinden önemli sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılırken Silifke’de yetişen bu meyve Katar ve Mısır’da “aşk meyvesi” olarak adlandırılıyor. Bu yıl ise havaların sıcak olmasından dolayı Silifke’de normalde Şubat ayının ortasında yapılan hasat 1 ay erken başladı. Hasat edilen meyvenin kilosu ise duyanları şaşırttı.

ERKEN HASTTAN SONRAKİ KİLO FİYATI ŞAŞIRTTI

Posta’da yer alan habere göre, Silifke’de hasadı yapılan karadut normal zamanından 1 ay önce hasat edilmeye başlandı. İlk hasatların ardından kilosu 130 liradan satıcı buldu. Hasar arttıktan sonra ise karadut kilosu 90 liraya kadar düşüş yaşadı. Sadece ülkemizde değil aynı zamanda Irak, Libya, Mısır ve Katar'a ihraç edilen karadut, serada günde 100 kilo kadar çiftçiler tarafından hasat ediliyor.

yeni-proje-23.jpg

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, karadutları neredeyse bin dekarlık alanda açık ve kapalı sahada yetiştirildiğini söyleyerek, "Çiftçimizden 80 ile 100 liradan alınıyor. Dekardan 2,5 ton toplamda 25 bin ton üretimimiz var. Yoğun işçilik gerektiriyor. Ailesi kalabalık olan, kendileri toplayanlar para kazanıyor" dedi.

yeni-proje-24.jpg

5 YILDIR BU İŞİ YAPIYORLAR

İlçenin Atayurt Mahallesi'nde, domates ve çileğe alternatif olarak karadut üretimi yapmaya başladığını ifade eden Halise Sarıçalık, "Dut hasadımız ocak ayının 5'inde başladı. Bu üçüncü hasadımız. Artan maliyetlerden dolayı 5 yıl önce karaduta yöneldik. Çok hassas bir meyve, toplarken ezmememiz lazım. Yurt içinde İstanbul'a Ankara'ya, yurt dışında ise Irak, Libya, Mısır ve Katar'a gidiyor. 130 liradan başladık bu sene. Tanesi 2,5 liraya geliyor. Dış devletlerde 'aşk meyvesi' olarak geçiyormuş. Şu an talep çok fazla. Satışında hiçbir sıkıntı çekmiyoruz. Hasattan ve talepten memnunuz. Tamamen doğal, organik yollarla yetiştiriyoruz. İsteyen herkese tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

yeni-proje-25.jpg

PAKETLEYİP SATIYORLAR

Üretici Arzu Kaçmaz ise, "Karadutlarımızın hasadına başladık. Küçük paketler olarak satıyoruz, içerisinde 35- 40 tane oluyor. Şu an dutta ilk hasat ve fiyattan çok memnunuz. Ürünü satma sıkıntımız yok" dedi.

yeni-proje-26.jpg

KARADUTUN FAYDALARI

İçerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde oldukça faydalı olan karadut meyvesi, pektin bileşiği içerdiği için müshil etkisi gösterir ve kabızlık sorununa iyi gelir. Öte yandan kan şekeri düşürücü etkisi olan karadut, bağırsaklarda karbonhidratları parçalayan enzimleri engelleyen bileşikler barındırır. Dolayısıyla özellikle de yemeklerden sonra tüketildiği takdirde kan şekeri artışını yavaşlatır ve şeker hastalığına da iyi gelir.

Tam bir C vitamini deposu olan karadut, bağışıklık sistemini güçlendiren özelliği ile de biliniyor. Bu da oluşabilecek hastalıkların karşısında bir kalkan görevi görmesine yardımcı oluyor. Ayrıca Karadut antioksidan, anti-kanser ve hipoglisemik aktivitelere sahiptir .

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN