Montajla siyaset olur mu

Montajla siyaset olur mu

Türkiye’nin seçim atmosferine girdiği süreçte yine sahte videolar dolaşıma girmeye başladı. İstanbul’da halk otobüsü kumpasından sonra İBB Başkanı İmamoğlu’nun sesi montajla değiştirildi. İmamoğlu sert tepki gösterdi: Bu tür tutum ve tavırları ortaya koyan kişilere, siyasi partilere, gruplara ya da bu işe aday insanlara ben, ‘Allah akıl versin’ diyorum.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde propaganda döneminde montaj videolar damga vurdu. Sahte görüntüler üzerinden muhalefete ‘terörle iltisak’ suçlamaları yöneltildi. Tepki çeken sürecin ardından marttaki yerel seçim öncesinde yine benzer tehlike belirdi. İstanbul’da sağlam halk otobüsünün bozuk gibi gösterilmesi için sahte video hazırlandığı ortaya çıktı. Skandaldan bir hafta sonra bu kez İBB Başkanı’nın sesinin değiştirildiği video paylaşıldı.

İMAMOĞLU: YAPTIKLARI NE İNANCA SIĞAR NE İNSANLIĞA

İmamoğlu “Bu yapılan ne toplum kültürümüze ne insani düşünceye ne inancımıza uygun” dedi. İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun “Rakibimiz sahtecilikte bir şey deniyor” ifadesini kullandı. Montaj kayda sosyal medyada da kullanıcılar tepki gösterdi. ‘Bu sahtekârlıklar siyaset sahnesinden gitmedikçe demokratik bir seçimden bahsedemeyiz’ paylaşımları yapıldı. Seçimin üstüne gölge düşürecek girişimlerden herkesin kaçınması gerektiği belirtildi.

2301krt01a-tum.jpg

Türkiye, 14-28 mayıs tarihleri arasında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden kısa bir süre sonra 31 Mart’ta yerel seçimlere gidiyor. Belediye başkanlarının belirleneceği yerel seçim atmosferi her geçen gün adayların da belli olmasıyla ısınırken 14-28 Mayıs sürecinde olduğu gibi montajlı videolar dolaşıma girmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Muhalefetin adayı CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik montajlı videolar paylaşılmıştı. Videolar montaj olduğu bilinmesine rağmen meydanlarda mitinge katılanlara da izletilmişti.

İMAMOĞLU’NUN SESİ MONTAJLANDI

Belediye başkanlığı yarışının en sert ve en rekabetçi şekilde geçeceği İstanbul’da ‘halk otobüsü kumpası’ndan sonra bu kez de direkt İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hedef alındı. Yapay zeka ile oluşturulan sahte Ekrem İmamoğlu videosu ortaya çıktı. Bazı sosyal medya hesaplarında İmamoğlu imzasıyla sunulan bir ‘metro’ videosu paylaşıldı. Dolaşıma sokulan sahte videoda İmamoğlu’nun “Vatandaşlarımız evine, okuluna, işine hızla ve konforla ulaşsın diye AK Parti döneminde büyük metro atılımları yapılmıştı. Biz de bu metroların kimini durdurduk kimine devam ettik. Mutluyum, çünkü tarihimizin en çok metro hattına çöken yönetimi biz olduk” dediği duyuluyor.

MONTAJ VİDEOSU NASIL YAPILDI?

Sahte videonun nasıl yapıldığına ilişkin sosyal medyada farklı iddialar ortaya atıldı. Bazı kullanıcılar, videonun ses ve görüntü parçalarının birleştirilerek oluşturulduğunu öne sürdü. Diğer kullanıcılar ise, videonun ses ve görüntü manipülasyonu yazılımları kullanılarak hazırlandığını iddia etti. Sahte videonun hukuki boyutu da merak ediliyor. Videonun, kişilerin onur ve saygınlığını zedeleyen, kişilik haklarına saldırı niteliğinde bir içerik taşıdığı değerlendiriliyor. Bu nedenle, videoyu hazırlayan ve yayan kişilere karşı hukuki işlem başlatılabileceği belirtiliyor.

‘RAKİBİMİZ SAHTECİLİKTE BİR ŞEY DENİYOR’

Videonun paylaşılmasına ilk tepki İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun’dan geldi. İsim vermeden iktidarın adayını işaret eden Ongun sahte videoya tepki göstererek “Rakibimiz sahtecilikte bir şey deniyor!” dedi. Ongun “Sahte otobüs işi, sahte drone işi, sahte ses taklidi işi, sahte vatandaş işi..” ifadelerini kullandı. Ongunun tepkisinden sonra sosyal medyada videoyu öven de sert tepki gösterende çok oldu. Sahte videoya tepkiler sadece siyasiler arasında değil, vatandaşlar arasında da büyüyor. Sosyal medya kullanıcıları, videonun montaj olduğunu belirterek, İmamoğlu’na destek mesajları paylaşıyor. Bir sosyal medya kullanıcısı da 14-28 Mayıs’a hatırlatarak “ ‘Bizim çocuklar’, ‘Amma gerçek, amma montaj’ dönemi başlamıştır” paylaşımı yaptı.

KÜLTÜRÜMÜZE DE İNANCIMIZA DA SIĞMAZ

Montajlı videoya tepki gösteren İBB Başkanı İmamoğlu “Şu an mevcuda çıkmış olan anlayışın ya da yönetime gelmeye dönük adım atan anlayışın ortaya koyduğu metodun sadece şu olduğunu görüyoruz. Karalamak, kötülemek, aşağılamak veya olmayan şeyleri olmuş gibi göstermek. İnanın, ne toplum kültürümüze uygun ne insani düşüncelere ya da mantığa uygun ne evrensel değerlere uygun ne inancımıza uygun olmayan bu tür tutum ve tavırları ortaya koyan kişilere, insanlara, siyasi partilere, gruplara ya da bu işe aday insanlara ben, ‘Allah akıl versin’ diyorum. Akla bilime, tekniğe, eğitime ihtiyacı olanları da enstitü İSMEK’e davet ediyorum” dedi.

BİZ DE DİYORUZ Kİ ARTIK O DEVİR KAPANDI

İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti’nin ilçe aday tanıtım toplantısında kendisine yönelik olarak kullandığı ifadelerine de yanıt verdi. İmamoğlu “Sayın Cumhurbaşkanı’nın benimle ilgili bu ilgisini, bu alakasını ve bu sürekli dile getirme tutkusunu anlayabiliyorum. Eminim ki bu seçimdeki tek emeli, tek derdi Sayın Cumhurbaşkanı’nın, İstanbul’u yine kendi kişisel hakkı ve hukuku çerçevesinde ele alan cümleler kuracak. Biz de diyoruz ki artık o devir kapandı. Yeni bir devir açıldı. Bu devir de 16 milyon insanın şehri yönettiği bir devir. Bizi izlemeye devam etsin” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN