Ne Gemlik ne Aydın zeytini! Bunun şekli de tadı da bambaşka! Sadece o ilçede yetişen zeytin tescillendi

Ne Gemlik ne Aydın zeytini! Bunun şekli de tadı da bambaşka! Sadece o ilçede yetişen zeytin tescillendi

Zeytin üretiminde başarılı ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin en meşhur zeytinleri Gemlik ya da aydın zeytiniyken bu zeytin onları tahtından etti. Hem tadı hem de şekli bambaşka olan bu zeytin sadece o ilçede yetişiyor. Üstelik şimdi bir de tescillendi. İşte detaylar…

Hem tadı hem özellikleriyle diğer zeytinlerden ayrılan ve “Karaburun furması” olarak adlandırılan furma zeytin türü hurma zeytine benzetiliyor. İzmir'in Karaburun ilçesinde yetiştirilen bu zeytin son çalışmalarla beraber bölgenin ilk marka tescilli ürünü haline geldi. Bu başarıya ilişkin açıklamalarda bulunan Karaburun Belediyesi Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, "'Mimas Bel Furma Zeytini' ismiyle marka tescilini aldık. Yine coğrafi işaret için de başvurumuzu yaptık" dedi.

yeni-proje-35.jpg

TADI VE ÖZELLİKLERİYLE DİĞERLERİNDEN AYRILIYOR

İlçeye özgü olarak yetiştirilen ve hurma zeytine benzetilen bu zeytin hem tadı hem de özellikleriyle diğer türlerinden ayrılıyor. Kendine has tadı ve özellikleriyle de “furma zeytin” olarak bilinen bu yiyecek ilçenin en kıymetli üretimleri arasında bulunuyor. Karaburun Belediyesi Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Karaburun Belediyesi'nin ve Belediye Şirketi MimasBel A.Ş. desteğiyle girişimlerinin güzel bir şekilde sonuçlandığını belirterek, "Karaburun Belediyesi'nin yüzde 100 sermayeli MimasBel A.Ş. olarak Mimas Bel Furma Zeytini ismiyle marka tescilini aldık. Yine coğrafi işaret için de başvurumuzu yaptık" ifadelerini kullandı.

yeni-proje-34.jpg

DALINDAN KOPARILIP YENİYOR

Dünya üzerinde yalnızca Ege Bölgesi’nde bulunan Karaburun Yarımadası’nda yetişen firma zeytin hiçbir fermantasyona ihtiyaç duymadan direkt dalından koparılıp tüketilebiliyor. Ayrıca edinilen bilgilere göre zeytinin doğasında bulunan acı tadın iklimin etkisiyle dalında ayken yok olduğu ifade ediliyor. Furma zeytinin en çok Karaburun'un Eğlenhoca, İnecik ve Kösedere Köyleri'nde yetiştiği bildirildi.

yeni-proje-33.jpg

SADECE ZEYTİN DEĞİL PEYNİR DE GELİYOR

Söz konusu bölgede yalnızca kendine özgü zeytin değil aynı zamanda Kopanisti Peyniri için de marka tescil çalışmaları yapılıyor. Bu konuya ilişkin detaylı bilgilendirmelerde bulunan Başkan Erdoğan, "Kopanisti peynirimiz için de coğrafi işaret ve marka tescili başvuruları yapıldı, işlemleri devam ediyor. İki ay gibi kısa bir sürede kopanisti peynirimizin de hem marka tesciline hem de coğrafi işaretine sahip olacağımızı düşünüyorum. Bölgemizde yetişen diğer güzel ürünler için de bu hakkı alma mücadelemiz sürecek" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN