Ne kurt, ne köpek ne de çakal! Hangi ilimizde yaşadığı sır gibi saklanıyor: Bakan Yumaklı Türkiye'ye müjdeledi

Ne kurt, ne köpek ne de çakal! Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan o tür Türkiye’de ortaya çıktı. Fotokapana yansıyan görüntüleri vatandaşla paylaşan Bakan Yumaklı, müjdeli haberi doğa severlere verirken görüntüler de yoğun ilgi gördü….

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, nadide bir doğa olayına şahitlik eden fotokapan görüntülerini paylaştı. Çizgili Sırtlan'ın Anadolu coğrafyasında tespit edildiği bu özel an, doğa severler için büyük bir sevinç kaynağı oldu.

Bakan Yumaklı'nın paylaşımında, "Bugün fotokapanımızın misafiri ‘Çizgili Sırtlan’. Nadir de olsa Anadolu coğrafyamızda seni görmek çok güzel. Doğal zenginliklerle dolu ülkemizde çizgili sırtlan gibi birçok türümüzü korumayı sürdürüyoruz" ifadelerine yer verildi. Bu gelişme, ülkemizin zengin biyoçeşitliliğinin korunması adına atılan adımların önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

DÜNYADA DA ÇOK NADİR BİR TÜR

Çizgili sırtlan (Hyaena hyaena), genellikle Afrika, Orta Doğu ve Hindistan'ın bazı bölgelerinde bulunan, özellikle gece aktif olan bir etçil hayvandır. Bu tür, sırtlanlar arasında en az bilinen ve en seyrek görülenidir. Çizgili sırtlan, adını vücudunu kaplayan ince çizgilerden alır ve bu özelliği onu diğer sırtlan türlerinden ayırır.

Çizgili sırtlanlar, genellikle çöller, yarı çöller, açık ormanlar ve çalılık alanlar gibi çeşitli habitatlarda yaşayabilirler. Genellikle yalnız dolaşırlar ve oldukça iyi bir koku alma duyuları vardır, bu da onların leşçil olarak beslenmelerine yardımcı olur. Ancak, fırsat bulduklarında canlı avları da avlayabilirler.

Bu tür, sosyal yapı bakımından diğer sırtlan türlerinden farklıdır; daha çok tek başına veya küçük aile grupları halinde yaşarlar. Çizgili sırtlanların üreme davranışı hakkında çok fazla bilgi bulunmamakla birlikte, yavrular genellikle bir in içinde doğar ve anneleri tarafından büyük bir özenle korunur.

NESLİ TÜKENMEK ÜZERE

Çizgili sırtlanlar, habitat kaybı, avlanma ve insan faaliyetleri nedeniyle bazı bölgelerde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle, doğal yaşam alanlarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi, bu türün korunması için hayati önem taşımaktadır.

Anadolu coğrafyasında çizgili sırtlanın varlığı nadirdir ve bu türün bölgede görüntülenmesi, biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir olay olarak kabul edilir. Türkiye'de çizgili sırtlanın görüldüğü alanlar, özellikle doğal yaşamın korunması ve sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN