Nevşehirli patates üreticisi tarihe geçti: 23 yıl önce başladı ve sonunda başardı! Türkiye bunu yapabilen 5'inci ülke oldu

Nevşehirli patates üreticisi tarihe geçti: 23 yıl önce başladı ve sonunda başardı! Türkiye bunu yapabilen 5'inci ülke oldu

Nevşehir’de yaşayan bir patates üreticisi yaptığı o işle resmen tarihe geçti. 23 yıl önce başladığı o işte sonunda başarıya ulaşırken Türkiye bunu gerçekleştirebilen 5’inci ülke oldu. İşte konuya ilişkin detaylar…

Nevşehir’de başlattığı çalışmalarla tarım sektöründe Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla önemli bir adım atan Yakup Karahan, yıllarca verdiği emek sonrasında Türkiye için oldukça önemli bir adım attı. Bu adımla yerli ve milli tohumun önemine bir kez daha dikkat çekilirken özellikle de ilerleyen süreç için Türkiye’nin dışa bağımlılığı konusunda ciddi faydaları olacak.

yeni-proje-5.jpg

KENDİ FİRMASINI KURDU VE ÜRETİME BAŞLADI

1986 yılında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü'nden mezun olduktan sonra patates üretimi sektörüne adım atan Karahan, kendi firmasını kurarak Türk tarımına değer katma peşinde koştu. Dışa bağımlılığı azaltma hedefiyle, 2000 yılında Doğa Tohumculuk Doku Kültür Laboratuvarı'nı kurarak yerli patates tohumu üretimine odaklandı.

yeni-proje-6.jpg

Karahan ve ekibi, çalışmaları kapsamında aralarında "Zirve", "Doruk", "Kutup", gibi isimlerin bulunduğu 23 yerli patates tohumu çeşidini geliştirdi. Söz konusu bu tohum çeşitleri Türkiye'nin tarımdaki dışa bağımlılığını azaltma ve yerli üretimi güçlendirme yönünde büyük bir adım oldu. Yurt dışından kalitesiz tohumların getirilmesi Karahan'ın bu yola çıkmasında oldukça önemli bir etken oldu. Başlangıç aşamasında her ne kadar zorluklarla karşılaşsa da amacından vazgeçmedi.

yeni-proje-7.jpg

YERLİ VE MİLLİ TOHUMLARIN ÖNEMİ

Yerli ve milli tohumların önemi, Karahan'ın hikayesiyle bir kez daha ön plana çıkıyor. Yıllar süren araştırma ve deneyimler sonucu, virüslere karşı dayanıklı ve yüksek verimli patates tohumları geliştirildi. Bu başarı, sadece Nevşehir ve çevresi için değil, tüm Türkiye için umut verici bir gelişme.

Üretim sürecinde ve öncesinde birçok kez maddi zorluklarla karşılaşan Karahan, hem azmi ile hem de amacına ulaşma arzusu ile önemli bir başarıya imza attı. Türkiye'nin patates tohumu üretiminde dünyadaki önemli ülkelerden biri olma yolunda ilerliyor olması, Karahan ve ekibinin çabalarının bir sonucu olarak görülebilir.

yeni-proje-8.jpg

TÜRKİYE TARIM ALANINDA YENİ BAŞARILARA İMZA ATIYOR

AB'den tescil alınan tohum çeşitleriyle birlikte, Türkiye'nin Avrupa pazarına tohum ihraç etme hedefi de gerçekleşmeye başladı. Bu başarı hikayesi, Türkiye'nin tarımda kendi kendine yetebilirliği ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliği açısından büyük bir adım anlamına geliyor.

yeni-proje-9.jpg

Yakup Karahan ve ekibinin hikayesi, Türkiye'nin yerli ve milli tohum üretimindeki potansiyelini gözler önüne seriyor. Bu başarı, diğer tarım ürünleri için de benzer çalışmaların yapılmasına ilham verebilir, Türkiye'nin tarımda dışa bağımlılığını azaltma ve yerli üretimi güçlendirme yolunda önemli bir kilometre taşı olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN