O Avrupa ülkesi vizeyi kaldırıyor! Herkesin rüyasıydı

O Avrupa ülkesi vizeyi kaldırıyor! Herkesin rüyasıydı

İspanya, Yabancı Yatırımcılara ‘Altın Vize’ Kapısını Kapatıyor! İşte detaylar…

İspanyol hükümeti, yabancı yatırımcılara sunulan ve hızlı oturma izni imkanı sağlayan “altın vize” programını sonlandırma kararı aldı. Bu karar, son yapılan kabine toplantısında alındı ve 500 bin euro veya daha fazla değerde gayrimenkul satın alan yatırımcılara vize verilmesine son verilmesi konusunda mutabakata varıldı.

2013 yılında, Mariano Rajoy liderliğindeki hükümet tarafından hayata geçirilen bu program, özellikle Avrupa’daki ekonomik krizden ağır bir darbe alan İspanyol emlak piyasasına yabancı yatırım çekmek amacıyla başlatılmıştı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün verilerine göre, 2023 yılına kadar bu program aracılığıyla 6 bin 200’den fazla vize verildiği belirtiliyor. Programdan en çok yararlananlar arasında Çinli yatırımcılar ilk sırada yer alırken, Rus, İranlı, Amerikalı ve İngiliz vatandaşları da önemli bir paya sahip.

img-5012.jpeg

Program, aynı zamanda devlet tahvillerine 2 milyon euro ve üzeri yatırım yapılması veya İspanyol şirketlerine yatırım yapılması karşılığında da oturma izni sağlıyordu. Başbakan Pedro Sánchez, bu adımın, konutun sadece ticari bir meta olmadığını ve herkesin konut hakkının garanti altına alınması gerektiğini vurgulamak amacıyla atıldığını ifade etti.

Vize programının yoğun olarak kullanıldığı bölgeler arasında Madrid, Barselona, Valensiya, Malaga, Alicante ve Balear Adaları gibi konut piyasasının oldukça gerilimli olduğu yerler bulunuyor. Bu durum, yerel halkın uygun fiyatlı konut bulmasını zorlaştırıyor.

Hükümet, geçtiğimiz yıl kiraların hızla yükseldiği bölgelerde kira artışlarını sınırlayan bir yasa çıkarmıştı. Altın vize programının kaldırılması konusundaki eleştirilere rağmen, Avrupa Komisyonu da güvenlik endişeleri nedeniyle bu tür programların kısıtlanması yönünde AB üye devletlerine çağrıda bulunmuştu.

Bu karar, Birleşik Krallık’ın 2022’de benzer bir programı sonlandırmasının ve İrlanda ile Portekiz’in de kendi altın vize programlarını kaldırması veya revize etmesinin ardından geldi. Bu adımlar, Avrupa genelinde bu tür yatırımcı vize programlarına yönelik artan bir şüpheciliği yansıtıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN