Önlem alınmazsa sonu felaket olacak! Meteorolojiden El Nino alarmı: Bugüne kadar bildiklerinizi unutun

Önlem alınmazsa sonu felaket olacak! Meteorolojiden El Nino alarmı: Bugüne kadar bildiklerinizi unutun

Bir süredir Türkiye'yi etkisi altına alan El Nino hava olayı, dünyayı da sarsıyor. Uzmanlar El Nino'nun önce serinletip ardından kavuracağı uyarısında bulunuyor. Uzmanlar eğer şimdiden önlem alınmazsa maliyetinin çok ağır olacağı görüşünde birleşiyor.

2024 yılında dünya, Pasifik Okyanusu'nda başlayan El Nino hava olayının etkisi altında olacak ve oldukça sıcak bir yıl yaşanması bekleniyor. Uzmanlara göre, hem iklim hem de ekonomi açısından maliyeti oldukça yüksek olacak olan bu durum, Türkiye'de şimdiden etkisini göstermeye başladı ve birçok kentte sel felaketlerine ve can kayıplarına yol açtı. Uzmanlar, El Nino'nun Türkiye'deki etkisinin haziran ve ağustos aylarında daha da artacağı görüşünde.

2024 YILI, DÜNYANIN EN SICAK YILI OLABİLİR

Uzmanlara göre, 2024 yılı dünya tarihindeki en sıcak yıl olma potansiyeline sahip. El Nino'nun dünya genelinde sıcaklığı 1,5 derece artıracağı tahmin ediliyor ve bu durumun ilkbahar aylarına kadar devam etmesi bekleniyor.

Birleşik Krallık Met Ofisi'nden Uzun Vadeli Tahminler Başkanı Adam Scaife, El Nino'nun yoğunluğunun yıl sonunda en üst seviyeye ulaşacağını belirterek, "El Nino'nun yoğunluğu şu anda artıyor ve birkaç aydır artış sinyalleri görüyoruz" dedi.

EL NİNO'NUN ETKİSİ: YAĞIŞLARDA DEĞİŞİM

El Nino'nun en belirgin etkisi yağışlar üzerinde olacak. Uzmanlar, "Avustralya'da kuraklık bekleniyor, Hindistan'daki muson yağmurları zayıflayacak ve Güney ABD'ye daha fazla yağış düşecek" şeklinde açıklamalarda bulundu. Ünlü Meteoroloji Uzmanı Kerem Ökten ise El Nino'nun Türkiye'ye önemli etkileri olacağını ve haziran ile ağustos aylarının hem serin hem de yoğun yağışlı geçeceği konusunda uyarıda bulundu.

2024'TE KÜRESEL SICAKLIK REKORU BEKLENİYOR

Yapılan açıklamalara göre, yeni sıcaklık rekorlarının görülmesi oldukça normal. Ancak "2024 yılında küresel sıcaklık için yeni bir rekor kesinlikle bekleniyor. Bu, El Nino'nun şiddetine bağlı olarak gerçekleşecek ve büyük olasılıkla yeni bir küresel sıcaklık rekoruna ulaşma şansımız yüksek" denildi.

Uzmanlar, 2024 yılında rekor sıcaklıkların yaşanabileceği tezini, 2015 yılında El Nino'nun etkisiyle rekor sıcaklıkların yaşandığı 2016 yılına dayandırıyor. Ayrıca, El Nino'nun ekonomik açıdan oldukça maliyetli olacağına da dikkat çekiyorlar.

EL NİNO VE TÜRKİYE: ETKİLER VE UYARILAR

El Nino'nun etkileri Türkiye'yi de etkileyecek. Şimdiden ülkemizde pek çok kentte sel felaketlerine ve can kayıplarına neden olan El Nino'nun haziran ve ağustos aylarında etkisi daha da artması bekleniyor. Meteoroloji uzmanları, bu dönemde Türkiye'nin hem serinlemesini hem de yoğun yağışlara maruz kalmasını beklediklerini belirtiyorlar.

İL İL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYIN

Vatandaşların sel ve su baskınlarına karşı dikkatli olmaları, riskli bölgelerde gerekli önlemlerin alınması önemli bir konu olarak vurgulanıyor. Tarım sektöründe faaliyet gösteren kişilere de El Nino'nun etkilerine karşı dikkatli olmaları konusunda bilgilendirme yapılıyor.

ÖNLEMLERİN ZAMANINDA ALINMASI HAYATİ ÖNEMDE

El Nino'nun etkileri 2024 yılında tüm dünyada hissedilecek. Sıcaklık rekorlarının kırılacağı, yağışların değişeceği ve ekonomik maliyetlerin yüksek olacağı bir yıl bizi bekliyor. Türkiye'nin de El Nino'dan etkileneceği ve sel felaketleriyle mücadele etmek zorunda kalabileceği öngörülüyor. Bu nedenle, uzmanların uyarılarını dikkate alarak, gereken önlemlerin zamanında alınması büyük önem taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN