Özak Tekstil işçileri İstanbul'da: Patrona burayı dar etmeye geldik

Özak Tekstil işçileri İstanbul'da: Patrona burayı dar etmeye geldik

Şanlıurfa'da 58 gündür sendikal hakların tanınması ve fabrikadaki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için eylem yapan Özak Tekstil işçileri, Zeytinburnu'nda bulunan Özak Holding önünde eylem gerçekleştirdi. Patronlara İstanbul'u da etmeye geldiklerini belirten işçiler, yaptıkları çağrıda adım atılmazsa mağazaların eylem alanına dönüştürüleceği açıkladı.

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren Özak Tekstil’de çalışan işçiler, sendikal hakların tanınması ve fabrikadaki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 58 gün önce başlattıkları eylemi, İstanbul'a taşıdı. İşçiler, Zeytinburnu'nda bulunan Özak Holding önünde basın açıklaması yaptı.

Artı Gerçtek'ten Ezgi Yıldız'ın haberine göre, işçilerin örgütlü olduğu Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Başkanı Mehmet Türkmen ve beraberindeki işçiler Zeytinburnu Marmaray durağına, “Sendika seçme hakkımız engellenemez” yazılı pankartı taşıyarak geldi. İşçiler, “Patrona köle olmayacağız”, “Özak işçisi yalnız değildir” sloganları attı.

HOLDİNG ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

Kazlıçeşme’deki Özak Holding binası önüne kadar yürüyen işçiler, burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya EMEK Partisi İstanbul Mileltvekili İskender Bayhan, HDP eski Milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda sendika katıldı.

ÇAVUŞOĞLU: İNSANCA YAŞAM İÇİN DİRENİYORLAR

İlk olarak söz alan İstanbul BİRTEK SEN sözcüsü Çağdaş Çavuşoğlu Özak 58 gündür süren direnişi hatırlattı. Çavuşoğlu, “İşçiler, devletin, bürokrasinin tüm baskısına rağmen Şanlıurfa’yı direniş alanına çevirdiler. İşçi sınıfının ve insanca bir yaşam için direniyorlar. Özak patronlarına ve tüm sermaye sahiplerine sesleneceğiz bugün. İstanbul’da direnişi ilmek ilmek öreceğiz. İşçiler seçtikleri sendikaya saygı duyulmasını istiyor. Kahrolsun sendika ağaları” dedi.

ÖZAK İŞÇİSİ: HER MAĞAZA ÖNÜNÜ EYLEM ALANINA ÇEVİRECEĞİZ

Daha sonra söz alan Özak işçilerinden Yıldız Bağcı da örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kime karşı mücadele etmemiz gerektiğini çöl iyi biliyoruz. Bu binanın her tuğlasında bizim emeğimiz var. Talebimiz insani haklarımız ve sendika seçme hakkımızın tanınması. Özak patronunun suçlarında sorumluluğu olan markalara da sesleniyoruz. Biz artık Şanlıurfa’da değil İstanbul'dayız ve her mağaza önünü eylem alanına çevireceğiz.”

TÜRKMEN: KARŞI KARŞIYA OLDUĞUMUZ BASKILAR DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE OLDU

BİRTEK SEN Başkanı Mehmet Türkmen söz aldı. Türkmen, Şanlıurfa’da Özak işçisinin sürdürdüğü mücadelenin önemine dikkat çekerek “Kölelik düzenine karşı bir baş kaldırıdır” dedi ve şunları söyledi:

“Bölgeye yapılan ayrımcılığın bir diğer dışavurumu da bu direniş oldu. Özak işçisinin direnişi tüm işçilere dayatılan kölelik sistemine karşı sürüyor. Direnişin ilk gününden beri karşı karşıya olduğumuz baskılar dünyanın gözü önünde oldu. Bir işçi bu fabrikalardan birinde haksızlığa maruz kalırsa ilk karşısında patronu görüyor. Eğer en ufak bir hareketlilik olursa bu sefer de sarı sendikalar devreye giriyor. Sarı sendikalarla beraber işçinin sesini kesmeye çalışıyorlar. Eğer bunlar da başarısız olursa devletin gücünü karşısında görüyorlar. Devleti ve iktidarı temsil eden kişilerin kuşatmasıyla işçilerin bu kölelik sistemi sürsün istiyorlar. Biliyorlar ki Özak işçisi kazanırsa bölgedeki işçiler de örgütlenecek. Urfa valisi, kaymakamı, müftüsü be istiyorsanız tamam ama bu bu sendikayı Urfalı patronlar istemiyorlar. Biz tehditlerini kabul etmeyeceğiz. Biliyorlar ki Özak işçileri kazanırsa 20-30 saat mesaiye mahkum edip tacizlerine devam edemeyecekler. 138 gözaltı bunun için. Siz Özak patronlarının insafında çalışmak zorundasınız demelerine karşın Özak işçisi "hayır" diyor. Nasıl başa çıkacaksınız diyorlar bugün görüyorsunuz emekten yana olan herkes burada. İşte Özak işçisi böylece kazanacak bundan hiç şüphemiz yok”

Türkmen, direnişin ardından Özal’la iş birliği yapan Live’s markasının fabrikaya sendikayı tanımasını, tanımadığı taktirde sözleşmeyi feshedeceklerini bildirdiğini söyledi.

BAYHAN’DAN ERDOĞAN’A MESAJ

BİRTEK SEN Başkanı Türkmen’in ardından EMEK Partisi Milletvekili İskender Bayhan söz aldı. İskender Bayhan, “Binlerce işçi insanca yaşayacak bir çalışma düzeni istiyor. Mücadele eden sömürülen kişilerin yanında olacağız. Erdoğan’a bir mesaj vermek istiyoruz. Dedin ki bu sistemi çıraklık kalfalık ustalık ve büyük ustalık olarak bugünlere getirdik dedin. Büyük ustalığınızın dönemi çöküş dönemin olacak. Emekçilerin sırtına çökenler mutlaka kaybedecekler.”

SPUTNİK DİRENİŞÇİSİ ISIYEL: MESAİ ARKADAŞLARIMIZ BİZİ ŞİKAYET ETTİ

160 gündür direnişte plan Sputnik Ali Isıyel söz aldı. Kitlenin “Sputnik işçisi yalnız” değildir sloganlarının ardından konuşan Isıyel, Özak Holdig önünde toplanan kitlenin yoğunluğuna dikkat çekti. Isıyel işçi mücadelesinin önemine vurgu yaparak şu sözleri kullandı:

“Salı günü olmasına rağmen burada bu kadar insanın burada olması çok güzel. Özak işçisinin direnişi Türkiye’nin gözbebeği oldu gerçekten. Bizler de kendi sektörümüzdeki sömürü düzenine karşı çıktığımız ve sendikalı olduğumuz için işten çıkarıldık. Biz belki sizin gibi polis jandarma şiddeti görmedik ama türlü türlü alçaklığa maruz kaldık. Eskiden mesai arkadaşlarımız olan kişiler bizi şikayet etti ve bizler de ifade vermek zorunda kaldık."

EDEBALİ: PATRONLAR YENİLECEK, İŞÇİLER KAZANACAK

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Başkanı Eren Edebali söz aldı. Edabali Özak direnişi ile dayanışma işçinde olacaklarını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Özak işçisinden öğrendiğimiz mücadeleyi de 29 ocakta Ankara’da göstereceğimizi söylüyoruz. Mücadelede ortaklaşacağımızı ifade etmek istiyorum. Patronlar yenilecek işçiler kazanacak.”

İBB Sosyal Tesis Çalışanı Tülay Çal raporluyken hakkında düzenlenen asılsız tutanakla işten atıldığını belirtti. Çal, “Ben de 78 gündür direniyorum. Özak işçisi kazanırsa işime geri dönmek istiyorum”

KESK, DİSK ve İstanbul Tabip Odası temsilcileri de Özak işçileriyle dayanaşacaklarını belirttiler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN