Özdağ: Siber Güvenlik Kanunu'yla hedef dijital alandaki özgürlükler

Özdağ: Siber Güvenlik Kanunu'yla hedef dijital alandaki özgürlükler

Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'ne ilişkin "Bu yasa, daha önce getirilen dezenformasyon düzenlemeleri ve RTÜK yetkilerinin genişletilmesiyle birlikte, ifade özgürlüğüne ağır bir darbe vuruyor" değerlendirmesini yapan Yeni Yol Grup Başkanvekili Özdağ, İktidarın ‘güvenlik’ adı altında vatandaşların özel hayatına müdahale etme yetkisini sınırsız hale getirdiğini görüyoruz. Burada asıl amaç, halkı susturmak ve muhalif sesleri sindirmektir" şeklinde konuştu.

Yeni Yol Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'ne ilişkin "Bu yasa, daha önce getirilen dezenformasyon düzenlemeleri ve RTÜK yetkilerinin genişletilmesiyle birlikte, ifade özgürlüğüne ağır bir darbe vuruyor. İktidarın ‘güvenlik’ adı altında vatandaşların özel hayatına müdahale etme yetkisini sınırsız hale getirdiğini görüyoruz. Burada asıl amaç, halkı susturmak ve muhalif sesleri sindirmektir" değerlendirmesini yaptı.

Selçuk Özdağ, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Genel Kurul'da görüşmeleri devam eden Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'ne ilişkin eleştirilerde bulundu. Yasa teklifini "Orwellizm Yasası" olarak nitelendiren Özdağ, düzenlemenin otoriterleşme yönünde atılmış tehlikeli bir adım olduğunu vurguladı.

'AMAÇ, HALKI SUSTURMAK VE MUHALİF SESLERİ SİNDİRMEKTİR'

Özdağ, "Bu yasa, daha önce getirilen dezenformasyon düzenlemeleri ve RTÜK yetkilerinin genişletilmesiyle birlikte, ifade özgürlüğüne ağır bir darbe vuruyor. İktidarın ‘güvenlik’ adı altında vatandaşların özel hayatına müdahale etme yetkisini sınırsız hale getirdiğini görüyoruz. Burada asıl amaç, halkı susturmak ve muhalif sesleri sindirmektir" ifadelerini kullandı.

'BİREYLERİN DİJİTAL ALANDAKİ ÖZGÜRLÜKLERİ HEDEF ALINIYOR'

TBMM’de görüşülen yasanın, kişisel verilerin korunmasını hiçe sayarak devletin geniş çaplı bir gözetim mekanizması kurmasına zemin hazırladığını dile getiren Özdağ, "Bu yasa ile tüm internet kullanıcılarının verileri toplanabilecek, kişisel mahremiyete keyfi müdahaleler yapılabilecek. Daha önce benzeri yasalarla basına sansür uygulanmıştı, şimdi ise bireylerin dijital alandaki özgürlükleri hedef alınıyor" dedi.

'YETKİLERİN NASIL SUİSTİMAL EDİLECEĞİNİ HEPİMİZ ÇOK İYİ BİLİYORUZ'

Söz konusu düzenlemenin, "kritik altyapı" ve "kritik kamu hizmeti" gibi belirsiz kavramlarla muğlak hale getirildiğini belirten Özdağ, "Bunlar hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayan, subjektif yorumlara açık tanımlamalardır. Yargının bağımsız olmadığı bir ülkede, bu yetkilerin nasıl suistimal edileceğini hepimiz çok iyi biliyoruz" diye konuştu.

'İKTİDARIN ASIL AMACI, İNTERNET ORTAMINI DA BASKI ALTINA ALMAKTIR'

Yasa teklifinin 6. ve 8. maddelerine değinen Özdağ, Siber Güvenlik Başkanlığı’na sınırsız erişim yetkisi verildiğini ve dijital materyallere hâkim kararı olmadan el konulabileceğini vurguladı. Özdağ, "Bu yasa, bireylerin ifade özgürlüğünü tamamen ortadan kaldırmak için bir araç haline getirilmiştir. İktidarın asıl amacı, denetleyemediği internet ortamını da baskı altına almaktır" dedi.

"Otoriter sistemler bir günde kurulmaz, halkı buna alıştırarak inşa edilir. Ancak biz buna izin vermeyeceğiz" diyen Özdağ, kamuoyunu ve milletvekillerini bu düzenlemeye karşı durmaya çağırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN