Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, T24 yazarı Murat Sabuncu’ya Bursa’dan Yalova’ya giderken makam aracında yaptığı açıklamalarda cumhurbaşkanı adaylığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi, Yeni Parti’nin isim tartışması ve belediye başkanlarının partiye katılım sürecini değerlendirdi.
“MANSUR YAVAŞ HÂLÂ POTANSİYEL CUMHURBAŞKANI ADAYI”
Sabuncu’nun “Mansur Bey hâlâ potansiyel cumhurbaşkanı adayı mıdır?” sorusuna Özel, “Evet” cevabını verdi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun adaylığının hukuken mümkün olduğu sürece devam ettiğini belirten Özel, Mansur Yavaş’ın İmamoğlu’nun adaylığının ardından kendi iddiasını geri çektiğini hatırlattı.
Özel, iktidarın İmamoğlu’nun adaylığını engellemek için girişimlerde bulunacağını savunarak şöyle konuştu: “Bu durumda Mansur Yavaş’ın adaylığı çok önemli bir seçenektir.”
Özel, Yavaş’ın İmamoğlu’nun “yedeği” olarak görülmesine de karşı çıktı ve “Kimseyi kimsenin yedeği ilan etmiyoruz” dedi.
ERDOĞAN-YAVAŞ GÖRÜŞMESİ: BİR SIKINTI GÖRMÜYORUM
Özel’e, Mansur Yavaş’ın 9 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beştepe’de yaptığı görüşme de soruldu.
Görüşmeden önceden haberdar olduğunu belirten Özel, Yavaş’ın büyük altyapı projeleri ve yurt dışından bulunan finansmanla ilgili Cumhurbaşkanı’yla görüşme ihtiyacını kendisine daha önce aktardığını söyledi.
Özel, “Ankara’ya metro kazandırmak için yapılacak bir ziyarette” sakınca görmediğini Yavaş’a söylediğini anlattı.
Yavaş’ın Erdoğan’la görüşmesinden siyasi sonuçlar çıkarılmasına karşı çıkan Özel, “AK Parti’ye geçecek”, “adaylıktan çekilecek” gibi yorumları doğru bulmadığını söyledi.

“MANSUR YAVAŞ’LA ARAMIZDA FİKİR AYRILIĞI YOK”
Özel, Mansur Yavaş’ın Yeni Parti’ye henüz katılmamış olmasına ilişkin de konuştu. Yavaş’la düzenli görüştüklerini belirten Özel, “Bizim kendisiyle aramızda böyle bir fikir ayrılığı ya da bir çelişki yok” dedi.
Belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin partiye geçişlerinde yerel yönetimlerdeki çoğunluk dengelerini dikkate aldıklarını söyleyen Özel, bu nedenle toplu ve hızlı bir geçiş çağrısı yapmadıklarını belirtti.
YENİ PARTİ'NİN İSMİ DEĞİŞEBİLİR
Özel, Yeni Parti’nin ismine yönelik itirazın Anayasa Mahkemesi’nde olduğunu da söyledi.
Parti kurulurken alternatif isimler üzerinde de çalıştıklarını anlatan Özel, Anayasa Mahkemesi’nin mevcut isimde “iltibas” olmadığına karar vermesi halinde Yeni Parti adıyla devam edeceklerini belirtti.
Aksi yönde karar çıkması halinde ise “yeni” ifadesini koruyacak şekilde isim değişikliğine gidilebileceğini söyledi. Özel, “Türkiye’nin Yeni Partisi”, “Yeni Başlangıç Partisi” ve “Yeni Başlangıç” gibi seçeneklerin konuşulduğunu aktardı.
MUHARREM İNCE'NİN ÖNERİSİNE CEVAP
Özel’e Muharrem İnce’nin, Yeni Parti kurulmadan önce “Partiyi kapatmayalım, bir şey olursa Memleket Partisi’ne gelirsiniz” şeklindeki öneride bulunduğu yönündeki kulis de soruldu.
Özel, Memleket Partisi üzerinden yeni bir siyasi hareket oluşturmanın doğru olmayacağını savunarak, “Her şeyle yeni olmasını istedik” dedi.
