Kira ödemelerini online para transferiyle yaparken vergi kesintisinden kaçmak isteyenlerin 'Diğer' seçeneği işaretlemesi, gerçekten kira dışı ödeme yaparken 'Diğer' seçeneğini seçenlerin başını yakabiliyor. İşte detaylar...
Hazine ve Maliye Bakanlığı, usulsüz para trafiği ve vergi kaçakçılığına yönelik başlattığı denetimlerde, kişiler arasındaki para transferlerini merceğe aldı.
IBAN'a yapılan para transferlerinde işaretlenen 'Diğer' seçeneği, Maliye'nin yapay zekası tarafından 'kira geliri' olarak algılanabiliyor. Bu şekilde yapılan para transferlerine yönelik başlatılan incelemede aylar hatta yıllar sonra vergi cezaları çıkartılırken, uzmanlardan önemli uyarılar geldi.
'DİĞER' SEÇENEĞİ BAŞINIZA İŞ AÇABİLİR
Tele1'de yer alan habere göre, vergi uzmanı Murat Bal, "Eğer siz bir kira yatırıyorsanız ve kira seçeneğini seçmediyseniz de bankayla alakalı olarak bunu yapabiliyorsunuz. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akıllı bir yazılım sayesinde bu tür bütün transferleri mercek altına aldı. Düzenli olarak diğer seçeneği ile yapılan ödemeleri gelir idaresi başkanlığı algoritması kira geliri olarak algılıyor" dedi.
KİRACILARIN DA BAŞI DERTTE
Gayrimenkul hukukçusu Av. Sezer Tercan ise, "Özel usulsüzlük ve vergi ziyahı cezaları uygulanmakta ev sahiplerine. Adeta kiracıların kapısına gidiliyor komşularına gidiliyor, kira bedeli gerçekte ne kadar bu araştırılıyor ve ev sahiplerinin de beyannameleri inceleniyor. Bu durumda kiracılarda ihbarcı olabiliyor" ifadelerini kullandı.
KİRA BEDELİ NEREDEN VE NASIL GÖNDERİLMELİ?
Av. Sezer Tercan, "Herkesin banka havalesi yoluyla veya konutta PTT aracılığıyla kira ödemesini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Kira bedelinin kira sekmesinden yapılması halinde, taşınmazın hangi aya ilişkin olduğunun açıklanması kiracıyı korumaktadır. Banka sekmesi üzerinden ödemesini yapmasını, kira bedelini ve taşınmaz bilgilerini dekontta belirtmesini tavsiye deriz" dedi.