Prof. Ali Koçyiğit: Deprem sürpriz değil, bekliyorduk

Prof. Ali Koçyiğit: Deprem sürpriz değil, bekliyorduk

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Ali Koçyiğit, Düzce'deki 5,2 depremle ilgili olarak 1999'daki Düzce depreminin bölgede enerji göçüne yol açtığını söyleyerek "Burada oluşan depremin sürpriz olmadığını, aşağı yukarı 6, 6,5 büyüklüğünde deprem yaratabilecek fay zonu olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre Düzce'de saat 15.40'da 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul dahil Marmara çevresinde hissedildi. AFAD ise depremin büyüklüğünü 5.0 olarak duyurdu. İçişleri Bakanı Soylu da ekiplere ulaşan herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi.

İstanbul, Eskişehir, Sakarya, Kocaeli ve Bolu başta olmak üzere Marmara genelinde hissedilen deprem paniğe neden oldu. Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada depremin merkez üssünün Düzce Çilimli olduğu bildirildi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Ali Koçyiğit, Düzce'de meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Habertürk yayınında Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlayan Ali Koçyiğit şunları söyledi:

Bu deprem yine beklenen depremlerden bir tanesi. Depremin kaynağı önemli çünkü bunun üzerinde yerleşkeler var. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın en kuzeydeki fay zonu. Bu fay zonu Adapazarı'nın kuzeydoğusundan başlayan, Hendek üzerinden Çilimli'ye doğru, oradan Düzce üzerinden Yılca'ya, Yedigöller kadar giden çok önemli, aktif bir fay zonu. Bu fay zonu üzerinde uzun süredir deprem olmamıştı. Sadece Hendek kısmı 1999 depreminde aktif hale gelmiş ve yaklaşık 10-15 santimetre sağ yanal atımlar, yer değiştirmeler olmuştu. Düzce depreminden sonra buraya da bir miktar enerji göçü olduğu için sonuçta Hendek-Yılca fay zonunda da önemli bir yığılmaya, enerji birikimine neden olmuş, dolayısıyla bu zon üzerinde gelecekte oluşacak depremi biraz daha öne çekme ihtimali doğmuştu. Bu nedenle de burada oluşan depremin sürpriz olmadığını, aşağı yukarı 6, 6,5 büyüklüğünde deprem yaratabilecek fay zonu olduğunu söyleyebiliriz.

PANİK YAPMAYA GEREK YOK

Burada şu anda 5 büyüklüğünde oluşan deprem aşağı yukarı Düzce'nin batısında Üçyol ile Sultaniye yerleşkelerinin arasında, Ankara İstanbul otobanının Düzce-Hendek arasında kesiminin hemen güneyinde, burada bir rampa vardır. Rampa fay üzerinden geçmektedir. Dolayısıyla deprem orada oldu. Bundan sonra olur mu, şunu izleyeceğiz. Eğer 5 büyüklüğündeki deprem büyüklüğü giderek azalan 4 gibi, 3 gibi, 2 gibi bir seri izleyecek olursak artık 5 büyüklüğündeki depremi ana deprem olarak yorumlayabiliriz ve bundan sonra da büyük deprem beklemiyoruz yakında. Ancak bunun aksine 5'in üzerinde örneğin 5,2, 5,3 gibi gittikçe artan büyüklükte depremler olursa o zaman buradan da büyük bir deprem bekleyebiliriz.

Özet olarak şu an panik olmaya gerek yok. En azından bir gün süreyle izlememiz gerekiyor. Hem İstanbul'da Kandilli'de hem Ankara'da AFAD'da izleniyor. Unutmamamız gereken bu bir sürpriz deprem değil. Tam tersine, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın en kuzeydeki kolundan kaynaklanıyor. Çok önemli ve ciddi bir fay zonundan kaynaklanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN