Provokasyon konseri iptal! Kızıl Ordu sağduyuya yenildi

Provokasyon konseri iptal! Kızıl Ordu sağduyuya yenildi

KARAR’ın gündeme getirdiği büyük skandalda geri adım... Kırım Tatar ve Çerkes halklarının matem gününde yapılması planlanan Kızıl Ordu Korosu konserine sivil toplum örgütleri ‘tarihi bir aşağılama’ sözleriyle tepki gösterdi. Kırım ve Kafkas derneklerinin yoğun çabası ve kamuoyunda artan rahatsızlık sonucunda konserler iptal edildi. Provokasyon girişimine karşı sağduyunun galip çıkması memnuniyet yarattı.

MERVE ŞİŞMAN

‘ADI SOYKIRIMLA ANILAN ORDUNUN PROPAGANDA VİTRİNİ’

Kırım Tatarlarının ve Çerkeslerin sürgün yıldönümünde Rus Kızıl Ordu Korosu’nun konseri tepki çekti. Seçilen tarihlerin ‘bilinçli’ olduğu ve matem günlerinde provokasyon hedeflendiği dile getirildi. Kafkas dernekleri ‘Propaganda vitrini olan koronun turnesi büyük bir aşağılama girişimi’ açıklaması yaptı. İmza kampanyaları başlatılarak devlet kurumlarına ‘Bu kışkırtmaya karşı sessiz kalmayın, harekete geçin’ çağrıları yapıldı.

ANKARA VE DİĞER ŞEHİRLERDE DE İPTALLER BEKLENİYOR

Kırım Tatarları Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun girişimlerinin de sonucunda Bursa ve Antalya’daki konserlerin iptal edildiği duyuruldu. Gelinen noktada, hükümetin diplomatik bir gerilimden çekinerek iptal kararını konseri düzenleyen şirkete bıraktığı şeklinde değerlendirmeler yapıldı. Gelecek günlerde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere diğer şehirlerde düzenlenmesi planlanan konserler için de iptal açıklamaları bekleniyor.

KARAR VİCDANLARIN SESİ OLDU

Kamuoyunun hassasiyeti karşısında KARAR skandalı ısrarla gündemde tuttu. Tepkilerin artması sonucu organizatör şirket konserlerin ‘teknik nedenlerden dolayı’ ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu.

2704krt01a-tum.jpg

YAS GÜNÜNDE KONSERE TEPKİLER SONRASI İPTAL

Kızıl Ordu Korosu’nun, Kırım ve Kafkas halklarının matem günleri olan 18 Mayıs ve 21 Mayıs tarihlerinde yapmayı planladığı provokatif konserler; gelen tepkiler ve KARAR’ın ısrarla gündeme getirdiği haberlerin ardından iptal edildi. Konserlerin organizatörü olan İsf Sanat’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda konserlerin teknik nedenlerden dolayı ileri bir tarihe ertelendiği belirtildi.

Kızıl Ordu’nun Kırım ve Çerkes sürgünlerinin yıldönümü olan 18 Mayıs ve 21 Mayıs tarihlerinde, Bursa ve Antalya’da gerçekleştirmeyi planladığı konserler gelen büyük tepkiler ve KARAR’ın gündeme getirdiği haberlerin ardından iptal edildi. Artan tepkiler ve konserlerine yönelik imza kampanyalarının ardından KARAR’a açıklama yapan Isf Sanat; 18 Mayıs Bursa 20-21 Mayıs Antalya konserlerinin iptal edildiğini açıkladı. Yapılan görüşmenin ardından sosyal medyadan da paylaşım yapan İsf Sanat, konserlerin teknik nedenlerden dolayı ileri bir tarihe ertelendiğini aktardı.

İSTANBUL’DA DA İPTAL GÜNDEMDE

KARAR’a konuşan Ukrayna Kırım Tatarları Milli lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu şu açıklamayı yaptı: “Ankara’da bugün konuya ilişkin yeni görüşmemiz oldu. Antalya, Alanya, Ankara, Bursa konserleri iptal edilecek. İnşallah İstanbul’u da iptal ettireceğiz. Çalışmamız sonuç verdi. KARAR Gazetesi olarak verdiğiniz desteğiniz için de size teşekkür ederiz.” KARAR’a konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilisi ise “Belediyeye bağlı bir iş değildi. Organizasyon firması iptal etmiş. Bizim konuya dair bir bilgimiz yoktu. Böyle bir durum zaten kabul edilemezdi” ifadesini kullandı.

TARİHİ SAYGISIZLIK SON BULMALI

Öte yandan konserlere tepki göeteren Kafkas Vakfı “Rus mezalimine maruz kalmış halkların acılarını paylaştığı hüzünlü yıl dönümünde bu turnenin kötü niyetle planlandığı ve bilinçli bir tavır olduğunu düşünerek, programı protesto ediyor ve turnenin iptal edilmesi için yetkileri göreve davet ediyoruz” açıklaması yaptı. Abhaz Dernekleri Federasyonu ise “Rus Kızılordu Korosu ve Dans Topluluğu’nun Kuzey Kafkas halklarının soykırım ve sürgünü anma haftasında gösteri düzenleyecek olması halklarımızın en büyük ortak hassasiyetinin görmezden gelinmesi, yok sayılmasıdır. İptal edilmelidir” çağrısı yaptı. Birleşik Kafkasya Derneği ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Konserlerin tarihi Rusya’nın bilinçli bir seçimi ve provokasyonudur. Tarihi felaketlerin yıl dönümlerinde sorumluların bu provokasyonu aynı zamanda halklarımızı aşağılama girişimidir. Devlet yetkililerimizden bu tarihi saygısızlığa engel olmasını bekliyoruz.”

KONSERLER İNFİALE NEDEN OLDU

İstanbul Kafkas Sivil Toplum Kuruluşları Koordinasyonu yayınladığı açıklamasında şunları belirtti: “Kızılordu sadece kan, gözyaşı ve katliam ile hatırlanmaktadır. Bu ordu Kuzey Kafkasya’nın başına karabasan gibi çöktü. ‘Kızılordu’ Kuzey Kafkas halklarının kolektif hafızasında zulümle, katliamla ve soykırımla eşdeğer anılmaktadır. Bir propaganda vitrini olan ‘Rus Kızılordu Korosu’nun Türkiye turnesi toplumumuzda bir infiale sebep olmuştur. Konser tarihlerinden birinin Çerkes Soykırım ve Sürgünü’nün yıl dönümü olan 21 Mayıs günü yapılacak olması ise başlı başına bir rezalettir. Çerkes halkını yok olmanın eşiğine getiren 21 Mayıs kolektif hafızamıza ‘kara gün’ olarak kazınarak daima lanetle hatırlanan sürgün felaketinin sembol tarihidir. Hem Kırım Tatarlarına hem de Kuzey Kafkas halklarına yaşatılan tarihi felaketlerin yıl dönümlerinde gerçekleştirilecek ve tesadüfle açıklanamayacak kadar manidar olan bu konser organizasyonunun halklarımıza karşı büyük bir saygısızlık ve aşağılama girişimi olduğunu düşünüyoruz.”

basliksiz-3aa.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN