Rize'de yetişiyor, ağaç domatesi olarak biliniyor! Saksıda denedi, tutunca dönüm dönüm ekti: Faydası saymakla bitmiyor

Rize'de yetişiyor, ağaç domatesi olarak biliniyor! Saksıda denedi, tutunca dönüm dönüm ekti: Faydası saymakla bitmiyor

Rize'de yetiştiriciliğini yapıyor, ağaç domatesi olarak biliniyor! Saksıda denedi, tutunca dönüm dönüm bundan ekti! O meyvenin faydası say say bitmiyor...

Güney Amerika'nın dağlık bölgelerinde yetişen ve "ağaç domatesi" olarak da bilinen tamarillo, artık Rize'nin serin ikliminde kök salıyor. Ekvador, Kolombiya, Peru, Şili, Arjantin ve Bolivya'nın doğal florasından çıkıp Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi’ne kadar uzanan bu özel meyve, Rize’nin bereketli topraklarında kendine yeni bir yuva buldu.

Bu başarı hikayesinin arkasında ise Almanya’da yaşayan Rizeli girişimci Erdal Saydi var. Saydi, bir Afrikalı arkadaşından aldığı tek bir tamarillo fidanını önce Almanya'da saksıda yetiştirdi, ardından Türkiye'ye getirerek Rize'de büyük bir başarıya dönüştürdü.

TAMARİLLO’NUN RİZE’DEKİ YOLCULUĞU

tamarillo-2.jpg

Erdal Saydi, bu tropikal meyvenin Rize’deki macerasını şöyle anlattı:
“Afrika'dan gelen bir arkadaşımdan bu fidanı aldım. Almanya'da bir saksıda büyüttüm, sonra Türkiye'ye getirdim ve burada harika bir şekilde gelişti. Şimdi ise bu fidanları çoğaltıp Türkiye'nin her yerine gönderiyorum. Hatta meyvesini de satıyorum.”

TAMARİLLO’NUN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Sadece lezzetiyle değil, sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çeken tamarillo, birçok alanda şifa kaynağı olarak görülüyor. Erdal Saydi, tamarillo meyvesinin faydalarını şöyle özetliyor:

  • Göz sağlığına destek
  • Cilt bakımı ve kırışıklıkların giderilmesi
  • Salatalar ve yemeklerde kullanım kolaylığı
  • Prostat sağlığına olumlu etkiler

Bu özellikleri sayesinde tamarillo, doğal ve sağlıklı yaşamı benimseyenlerin favori gıdalarından biri haline geliyor.

RİZE’DE ÇAY TARLALARININ ARASINDA TAMARİLLO BAHÇESİ

tamarillo-3.jpg

Rize’nin çay tarımıyla ünlü doğası, şimdi tamarillo üretimiyle farklı bir boyut kazanıyor. Saydi, çay bahçelerinin arasına tamarillo ağaçları ekerek 40 ağaca ulaşmış durumda. Şu anda yılda yaklaşık 1 ton meyve üreten Saydi, önümüzdeki yıl bu üretimi iki katına çıkarmayı hedefliyor.

“Pazar harika, bu yüzden herkese bolca fidan dikmelerini öneriyorum. Belki de yurt dışına bile ihraç edebiliriz” diyen Saydi, bu meyvenin ticari potansiyelini de vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN