Eski Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Genel Müdürü Ahmet Uçar, Rusya üzerinden Türkiye'ye ilerleyen soğuk hava sistemi nedeniyle hafta sonu kar yağışı beklendiğini açıkladı. Moskova üzerinde bulunan sistemin 7 Kasım Cumartesi günü Türkiye'ye ulaşacağını belirten Uçar, Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde yağışların kara dönüşeceğini söyledi. Özellikle İstanbul-Ankara kara yolunun Bolu Dağı geçişine dikkat çeken Uçar, kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanabileceği uyarısında bulundu. Hava sıcaklıklarının 10 Kasım'a kadar mevsim normallerinin altında seyretmesi bekleniyor.
Sosyal medya hesabından meteorolojik değerlendirmelerde bulunan Uçar, halen Moskova üzerinde bulunan soğuk hava sisteminin 7 Kasım Cumartesi günü Türkiye'ye ulaşacağını belirtti.
Soğuk hava dalgasının özellikle Batı Karadeniz'in iç ve yüksek kesimlerinde kar yağışına neden olacağını ifade eden Uçar, İstanbul ile Ankara arasındaki ulaşım açısından kritik öneme sahip Bolu Dağı geçişinde sürücülerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
"MOSKOVA ÜZERİNDEKİ SOĞUK SİSTEM CUMARTESİ TÜRKİYE'YE İNECEK"
Ahmet Uçar, Türkiye'yi etkileyen yağışlı sistemin ardından yeni bir sıcaklık düşüşünün yaşanacağını belirtti.
Uçar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Yurdumuzu etkileyen yağışlı sistemden sonra hava sıcaklığı da bu akşamdan itibaren azalmaya başlayacak. Bu azalmaya ilave olarak halen Moskova üzerinde bulunan soğuk sistem de cumartesi günü yurdumuza inecek ve hava sıcaklıkları da 10 Kasım'a kadar normallerinin altında seyredecek."
Rusya üzerinden ilerleyen soğuk hava kütlesinin etkisiyle özellikle iç kesimlerde ve yüksek rakımlı bölgelerde kış koşullarının hissedilmesi bekleniyor.

BOLU DAĞI'NDA KAR YAĞIŞI ULAŞIMI AKSATABİLİR
Uçar'ın değerlendirmesinde en dikkat çekici uyarı İstanbul-Ankara kara yolu için geldi.
Cumartesi günü Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde yağışların kara dönüşeceğini belirten Uçar, özellikle Bolu Dağı geçişinde ulaşımda sorun yaşanabileceğini ifade etti.
Uçar, "Rusya'dan inen soğuk ve yağışlı sistem nedeniyle cumartesi ilk saatlerden itibaren Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde görülecek yağışların kar şeklinde olması öngörülüyor. Ankara-İstanbul yolunun Bolu Dağı geçişinde kar yağışından dolayı ulaşımda aksamalar meydana gelebilir" uyarısında bulundu.
Kar yağışıyla birlikte yüksek kesimlerde görüş mesafesinin azalması, yollarda kayganlaşma ve buzlanma riskinin artması bekleniyor.
METEOROLOJİ DE BATI KARADENİZ İÇİN KAR TAHMİNİ YAPTI
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 7 Kasım Cumartesi gününe ilişkin tahminlerinde de Batı Karadeniz'in iç ve yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı öngörülüyor.
Bolu ve çevresinde hafta sonu karla karışık yağmur beklenirken, yüksek kesimlerde yağışların kar şeklinde görüleceği tahmin ediliyor.
Bolu kent merkezinde cumartesi günü hava sıcaklığının 3 ila 5 derece arasında seyretmesi bekleniyor. Pazar günü ise en düşük sıcaklığın sıfır dereceye kadar gerileyeceği öngörülüyor.
Meteoroloji, iç kesimlerde sıcaklıkların düşmesine bağlı olarak buzlanma ve don olaylarına karşı da uyarıda bulundu.

SICAKLIKLAR 10 KASIM'A KADAR MEVSİM NORMALLERİNİN ALTINDA
Ahmet Uçar'ın açıklamasına göre Rusya üzerinden gelecek soğuk hava dalgası, yalnızca hafta sonuyla sınırlı kalmayacak.
Hava sıcaklıklarının 10 Kasım Salı gününe kadar mevsim normallerinin altında seyretmesi bekleniyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü de yayımladığı değerlendirmede, Türkiye'nin batı kesimlerinden başlayarak serin ve yağışlı havanın etkisine gireceğini, sıcaklıkların ülke genelinde hissedilir derecede azalacağını bildirdi.
Kurumun tahminlerinde kuzey ve doğu bölgelerin yüksek kesimlerinde kar yağışının, iç bölgelerde ise buzlanma ve yerel zirai don riskinin bulunduğu belirtildi.
HAFTA SONU YOLA ÇIKACAKLAR DİKKAT
Ahmet Uçar'ın özellikle Bolu Dağı geçişine ilişkin uyarısı, hafta sonu İstanbul-Ankara güzergahını kullanacak sürücüler açısından önem taşıyor.
7 Kasım Cumartesi günü başlaması beklenen kar yağışının yüksek rakımlı geçişlerde ulaşımı olumsuz etkileyebileceği değerlendiriliyor.
Sürücülerin kar lastiği ve gerekli kış ekipmanlarıyla yola çıkmaları, yolculuk öncesinde güncel hava durumu ve kara yolu uyarılarını kontrol etmeleri önem taşıyor.
Soğuk hava sisteminin etkisini 10 Kasım'a kadar sürdürmesi beklenirken, özellikle Batı Karadeniz'in iç kesimleri ve Bolu Dağı çevresinde hafta sonu kış koşullarının etkili olacağı tahmin ediliyor.
