Türkiye'yi sarsan fon soruşturmasında eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın tutuklanması, iktidar partisi içerisindeki tartışmaları yeni bir boyuta taşıdı. İki dönem milletvekilliği yapan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Aziz Babuşçu, 6 Kasım Cuma günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, fon soruşturmasında adı geçen bütün isimlerin kamuoyuna duyurulması ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini belirtti.
Ancak Babuşçu, yalnızca isimlerin açıklanması ve cezalandırılmasının yolsuzluk sorununu ortadan kaldırmayacağını vurgulayarak siyasetteki mevcut yapının ve koşulların değişmesi gerektiğine işaret etti.
Fon soruşturmasında kritik karar! Eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya tutuklandı
BABUŞÇU: BÜTÜN LİSTE AÇIKLANSIN, EN AĞIR CEZAYA ÇARPTIRILSINLAR
Aziz Babuşçu, Fatma Betül Sayan Kaya'nın tutuklanmasının ardından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Bütün liste açıklansın, en ağır cezaya da çarptırılsınlar.
Mesele bitmiş, sorun çözülmüş mü olacak?
Bu yapının hayat bulduğu iklim değişmedikçe ahlak siyasetin güvenli limanı olamayacaktır."
ŞAMİL TAYYAR: AK PARTİ'DE SES YÜKSELTENLERİN SAYISI HIZLA ARTIYOR
Babuşçu'nun paylaşımına eski AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'dan da destek geldi. Fon skandalının ilk günlerinden itibaren soruşturmanın kapsamına ilişkin açıklamalar yapan Tayyar, Babuşçu'nun mesajını kendi sosyal medya hesabından paylaşarak şu ifadeleri kullandı:
"AK Parti'de ses yükseltenlerin sayısı hızla artıyor.
Yüreğinize sağlık başkanım."
Tayyar'ın açıklaması, fon soruşturmasına ilişkin AK Parti içerisinden gelen eleştirilerin giderek daha fazla isim tarafından kamuoyu önünde dile getirildiğine yönelik değerlendirmesini ortaya koydu.
AK PARTİ TOPLANTISINDAKİ ÇAĞRI AYAKTA ALKIŞLANMIŞTI
Şamil Tayyar, 3 Kasım'da yaptığı bir başka paylaşımda da AK Parti teşkilatlarında fon skandalına yönelik tepkinin büyüdüğünü ileri sürmüştü. Bir ilde düzenlenen parti toplantısında yaşananları anlatan Tayyar, söz alan bir il başkan yardımcısının Fatma Betül Sayan Kaya'nın yargılanması çağrısında bulunduğunu aktarmıştı.
Tayyar, o toplantıyı şu sözlerle anlatmıştı:
"Bir ilimizdeki parti toplantısında bir il başkan yardımcısı söz alıp ayağa kalkıyor, fon vurgununa öfke kusuyor ve sonra şöyle diyor:
'Biz Fatma Betül Sayan'ı yargılanırken görmek istiyoruz.'"
Salondaki partililerin tepkisine de dikkat çeken Tayyar, açıklamasını şöyle sürdürmüştü:
"'Kişisel husumet' diye düşünebilirsiniz, 'fevri bir çıkış' diyebilirsiniz. Ancak salondaki herkes bu talebi ayakta alkışlıyor. İşin özü budur."
ŞİMŞEK: LİSTELERİN AÇIKLANMASINI TERCİH EDERİM
Dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2027 yılı bütçesine ilişkin görüşmelerde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yaptığı açıklamada listenin açıklanması gerektiğini belirtmişti.
Şimşek, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“1-16 Eylül tarihleri arasında 440 kişi 401 milyar çekerek paralarını kurtardı mı? MKK verileri üzerinden MASAK tarafından yapılan hesaplamalara göre söz konusu 401 milyarın 306 milyar lirası fonların kendi aralarında ve grup şirketleri arasında yaptıkları işlemlerden kaynaklanıyor. Yani dışarıya çıkan bir şey yok orada. Portföy yönetim şirketleri ve grupları arasında. Niye yapmışlar? Adli merciler hepsine bakacaklar ama bakın, tutarın dörtte üçü yatırımcı çıkışı değildir. Bu fonların doğumundan ölümüne kadar bütün işlemleri inceleniyor. Kapalı iken tutup tasfiye kararı verilene kadar ve tasfiye bitene kadar bütün işlemler kayıt altında. MKK kayıtları çok sağlamdır. ‘Bu listeler niye açıklanmıyor?’ deniyor. Bu listelerin açıklanıp açıklanmaması hususunda benim bir engelim yok. Ben şahsen mümkünse açıklanmasını tercih ederim.”
FATMA BETÜL SAYAN KAYA'NIN TUTUKLANMASI TARTIŞMALARI BÜYÜTTÜ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturması kapsamında eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 5 Kasım'da yeniden ifade vermek üzere adliyeye çağrılmıştı.
Savcılığın "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" ve "Sermaye Piyasası Kanununa muhalefet" suçlamalarıyla tutuklanmasını talep ettiği Kaya, sevk edildiği sulh ceza hakimliğince tutuklanmıştı.
Aynı soruşturmada Kaya'nın eşi İlyas Kaya ile eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül hakkında ise adli kontrol tedbirleri uygulanmıştı.
Tutuklama kararının ardından Şamil Tayyar, soruşturmanın adli boyutunun yanı sıra idari ve siyasi sonuçları da olabileceğini belirterek yeni gelişmelere işaret etmişti.
