Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı Mahallesi’nde tescilli lezzet için sabah 4’te bahçede mesai başlıyor, tüm aile katılıyor. Sağlık için sunduğu faydalarla dillere destan olan lezzet, ülkenin her köşesinde tadılıyor…
Erzurum Olur’a bağlı Ormanağzı Mahallesi’nde coğrafi işaret belgesine sahip olan ürünün üretimi için mesai başladı. Tadı, rengi, kokusuyla tamamen doğal üretilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret belgesi alan ürün, Türkiye’nin her yerine gönderiliyor…
ÜRETİM SADECE 2 AY YAPILIYOR
Karnavas dut pekmezi yalnızca Haziran ve Temmuz aylarında 2 ay üretiliyor. Üretimin önemli merkezlerinden olan Ormanağzı Mahallesi’nde mesai sabah güneş doğmadan saat 4’te başlıyor. Mahalle sakinlerinden Songül ve Avşin Aktürk çifti, erken saatlerde bahçeye çıkarak altına branda serdikleri ağaçlardaki dutları silkeliyor.
Traktör ve ağaçlara çıkarak, birinin silkeleyerek brandaya döktüğü dutlar, ayrık otlarından arındıktan sonra bidonlar ile dev kazanların olduğu tandır ocağına götürülüyor. Dev kazanlarda kaynatılarak haşlanan dutlar, istenen kıvam alındıktan sonra ise preslenerek şırası boşaltılıyor. Dut şırası ateş üzerinde bekleyen ve teşt olarak bilinen bakır kaplara alınıyor. Çift, ardından ellerinde ahşap kepçeler ile saatlerce şırayı karıştırıyor. Kıvamını alan pekmez, çelik kaplarda yapılan işlemin ardından soğuması için başka bir kabın içerisine konuluyor.
2 TON ÜRETİM HEDEFLİYORLAR
Soğuyan pekmezi bidonlara alarak depoya kaldıran ve bu sezon yaklaşık 2 ton pekmez üretmeye hedeflediklerini söyleyen Avşin Aktürk, eşi Songül Aktürk’le beraber dut pekmezini tamamen doğal yöntemlerle ürettiklerini ve Türkiye’nin her yerine yolladıklarını aktardı. 100 dut ağacı dikerek üretime başladığını belirten Aktürk, oğlu ve gelininin yeni dikilen ağaçlar ile üretimi daha da artırdıklarını ifade etti.
COĞRAFİ İŞARET ALDI DEĞERİ ARTTI
Bahçeye gelerek Aktürk çiftinin dut üretimine şahitlik eden Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürü Alpaslan Kenger, "Sabah saat 04.00 gibi dut ağaçları silkeleniyor. Çiftçilerimiz burada çöplerinden yapraklarında ayırıp kaynatıyorlar. Karnavas dut pekmezi, 2008 yılında coğrafi işaret aldıktan sonra değerine değer kattı. Çiftçimiz daha fazla kazanmaya başladı. Çiftçilerimiz fazla kazanmaya başlayınca pekmez üretimine eğilim arttı. Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üretim yapan çiftçilerimizin yanındayız, her türlü desteği veriyoruz" ifadelerine yer verdi.