Sadece özel izinle yetişiyor, bunu eken büyük oynuyor! Kazancı yüksek olduğu kadar cezası da yüksek

Sadece özel izinle yetişiyor, bunu eken büyük oynuyor! Kazancı yüksek olduğu kadar cezası da yüksek

Yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınan özel izinle yetiştiriliyor, Samsun'da yetişiyor eken büyük kazanıyor. Kazancı yüksek olduğu kadar cezası da dudak uçuklatıyor 200 dönümlük araziye 1 yıllık geçim parasını cebine koyuyor.

Samsun'da özel izinle dikimi yapılan salep orkidesinin hasat süreci başladı. Ekonomik değeri çok yüksek olan salep orkidesi yumruları toz haline getirilerek kullanılıyor. Dondurma, pastacılık ve Kimya sektöründe sık sık kullanılan salep oldukça yüksek talep gören ürünlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Samsun'da salep orkidesi üretimi her geçen yıl artarken kazancı da bir o kadar fazla oluyor.

120 DÖNÜMDE 500 ÜRETİCİ

2016 yılında 6 dönüm arazide başlayan salep orkidesi ekim çalışmaları bu yıl 120 dönüme kadar ulaştı. Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde üretici sayısı 500'e kadar yükseldi. Ekolojik Üreticiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EKOMDER) Başkan Yardımcısı Cihan Fatih Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada salebin küçük alanda büyük getiri sağlayan bir ürün olduğunu belirtti.

salep-toplamak.jpg

Bir dönümlük bir arazide ortalama 1 ton yağış salep hasadı yapılabildiğini dile getiren Yıldırım, toplanan salep orkidesinin yumrularını aldıktan sonra yeniden dikilme işlemi yapıldığını belirtti. Getirisinin üretici kar olarak kaldığını ifade eden Yıldırım, “Salep üretiminde gübre kullanmayız, ilaç kullanmayız, çapa yapmayız, sulama yapmayız. Yani sulama sistemlerine, traktöre gerek yok, mazot gideri yok. Sadece el işçiliğiyle söküm ve dikim işlemi yapılır." dedi.

HAZİRAN SONUNA KADAR DEVAM EDİYOR

Bu yıl hasat döneminin Haziran sonuna kadar süreceğini ifade eden Yıldırım, taleplerin topraktan çıkartıldığı zaman kurutma işlemi yapmak için öncelikle yıkandığını sonra suda haşlandığını söyledi.10 dakikalık haşlama işleminin ardından kurutma tesisine yolculuğu başlayan salebin ipe dizip kurutulduğunu da aktardı. Kurutma işleminin 15-20 gün civarında sürdüğünü ifade eden Yıldırım, kurutulmuş talebin fiyatının da kalitesi ve berraklığına göre değişiklik gösterdiğini aktardı.

salep-yetistirmek.jpg

ÜRETİMİ YAYGINLAŞIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yapılan salep üretim çalışmaları Türkiye'de her gün yaygınlaşmaya devam ediyor. Salep üretim çalışmalarının projesini yaygınlaştırmak amacıyla çalışmaların devam ettiğini dile getiren Yıldırım, "Şimdi Türkiye'nin hemen hemen bütün illerine salep tohumu gönderiyoruz. Salep ufak alanda getirisi yüksek bir ürün. Bir aile, 200-300 metrekarelik bir alana yetiştirdiği saleple yıllık geçimini rahatça sağlayabilir." şeklinde konuştu.

salep-kapak-3.jpg

Üreticiye salep alım garantisi verildiğini de dile getiren Yıldırım, salebin doğadan izinsiz toplanmasının yasak olduğunu belirterek cezasının 370.000 TL olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN