Sağanağa teslim olan Batı Karadeniz'de hayati uyarı: İş yerlerini açmayın, üst katlara çıkın

Batı Karadeniz sele teslim oldu. Kastamonu, Sinop ve Bartın'da günlerdir etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle dereler taştı. İnebolu ilçe merkezinden geçen çayın taşma noktasına gelmesi nedeniyle iş yerlerinin açılmaması konusunda uyarılar yapıldı. Batı Karadeniz'deki sel hakkında açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İnebolu'da dere kenarında dükkanların açılmayacağını duyurdu. İnebolu'da vatandaşlara belediye hoparlörlerinden anonsla uyarı yapıldI.

Afet ve Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kırmızı kod uyarısı yapılan Kastamonu’yu etkisi altına alan yağışlar nedeniyle çay ve dereler taşmaya başladı. İnebolu ilçe merkezinden geçen çayın taşma noktasına gelmesi nedeniyle iş yerlerinin açılmaması ve giriş ile birinci katta oturan vatandaşlarında üst katlara çıkması konusunda uyarılar yapıldı.

Batı Karadeniz'i etkisi altına alan sel hakkında açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İnebolu'da dere kenarındaki dükkanların açılmayacağını duyururken kent genelindevatandaşlara belediye hoparlörlerinden anonsla uyarı yapıldı. Yağışların etkili olduğu Sinop’ta ise 3 köy boşaltıldı. Ayancık ilçesinde oturan 25 kişi yurda yerleştirildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarılara göre Batı Karadeniz bölgesinde yağışların gün boyu Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Karabük ve Sinop çevrelerinde aşırı olması, Sakarya, Bolu, Düzce, Çankırı, Çorum ve Amasya çevreleri ile Samsun'un batısında ise çok kuvvetli ve şiddetli olması beklendiği belirtildi.

KASTAMONU SELE TESLİM OLDU

AFAD le Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kırmızı kod uyarısı yapılan Kastamonu’da gece saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösteriyor. Bu çerçevede geçen yıl sel felaketinin meydana geldiği Kastamonu’da yine aynı manzaralar yaşandı.

Sabah saatlerinden itibaren çay ve derelerin taşma noktasına geldiği Kastamonu'da İnebolu merkezinden geçen Söke Çayının taşma noktasına gelmesi nedeniyle ilçede tedbirler artırıldı. İnebolu İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Zabıta ekipleri vatandaşları olumsuz hava koşullarına yönelik uyarılarda bulundu.

2-001.jpg

410 PERSONEL İLE KRİZ MASASI

Öte yandan kent genelinde olumsuz hava koşulları nedeniyle oluşturulan kriz masası ile tüm kurumlar teyakkuza geçirildi. Şiddetli yağışların öncesinde Kastamonu Valiliği, 410 personel, 11 dalgıç, 3 kurtarma botu ve 318 makine ekipmanı kuzey kesimlerine konuşlandırdı.

Kastamonu'da yaşanan sel felaketi hakkında vatandaşlara uyarılarda bulunulduğunu kaydeden AFAD, riskli alanlardaki vatandaşların tahliye edildiğini kaydederek "Kastamonu İnebolu'da şiddetli yağış nedeniyle yaşanabilecek risklere karşı tedbirler alınmış olup vatandaşlara mobil bildirim aracılığıyla uyarılar yapılmıştır. İlgili kurum ve kuruluşlar AFAD ve Valilik koordinasyonunda takviye birliklerle dünden itibaren görev başındadır. Riskli alanlardaki vatandaşlar tahliye edilmiş olup, su seviyesi düşmeye başlamıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz" dedi.

BAKAN SOYLU: DERE BOYUNDAKİ DÜKKANLAR AÇILMAYACAK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise şiddetli yağışların etkisiyle İnebolu'daki derelerin yükseldiğini vurgulayarak, dere boyundaki dükkanların açılmayacağını kaydetti.

Bakan Soylu, "Gece boyunca ve bugün teyakkuz devam ediyor. Birçok noktada iş makinaları ve uyarılarla tedbir alındı. Ancak İnebolu’da dere çok yükseldi. Dere boyu dükkanlar açılmayacak. Valimiz ve tüm birimler çalışıyor. AFAD Başkanımız Yunus Sezer İnebolu’ya geçiyor. Allah muhafaza etsin" ifadelerini kullandı.

jas.jpg

İNEBOLU KAYMAKAKAMI: İKİ GÜNDÜR METEOROLOJİ VE AFAD TARAFINDAN UYARILAR YAPILDI

İnebolu’da Söke Çayının taşma riskine karşı alınan tedbirleri yerinde incelemeyen İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, ikinci bir uyarıya kadar işyerlerinin açılmaması konusunda uyarılarda bulundu. Kaymakam Baycar, Meteoroloji ve AFAD'ın İnebolu'daki sel hakkında iki gündür uyarılarda bulunduğunu kaydederek şunları söyledi:yag.jpg

“İki gündür Meteoroloji ve AFAD tarafından gerekli uyarılar yapıldı. Bu çerçevede ilçemizde yapılan uyarılarla birlikte şiddetli yağışlarda devam etmektedir. Yağışlarla birlikte ilçemizden geçen çayın su seviyesinin yükseldiğini görüyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı sık sık olumsuz durumlara karşı uyarıyoruz.

Vatandaşlarımız dikkatli olsunlar, dere kenarında bulunan araçların kesinlikle kaldırılması, alt katta oturan vatandaşların özellikle dere kenarında alt katta oturan vatandaşlarında üst katlara çıkmaları, ikinci bir uyarıya kadar işyerlerinin de kesinlikle açılmamasını halkımızdan istirham ediyorum. Tedbirli bir şekilde panik yapmadan tedbirlerimizi alalım. İnşallah bu sınavımızı da kayıpsız başarılı bir şekilde geçireceğiz. En az riskle atlatacağız. Vatandaşlarımızın her türlü olumsuz durumlara karşı dikkatli olmalarını rica ediyorum”

4897742.jpg

SAĞANAK BARTIN'DA YOLLARI GÖLE ÇEVİRDİ

Bartın’da etkisini sürdürmeye devam eden sağanak yağmur yolları göle çevirirken iş yeri sahipleri çuvallarla su baskınlarına önlem almaya çalıştı. Kentin farklı noktalarında oluşan yaka selleri yolları göle çevirdi. Sürücüler trafikte ilerlemekte güçlük çekerken esnaflar iş yerlerinin önüne çuvallarla set yaparak su baskınlarını önlemeye çalıştı.

Çamaltı Köyü’nde de etkisini gösteren yağış nedeniyle bazı evler sular altında kaldı. Öte yandan Ulus-Abdipaşa karayolu suyla kaplanırken karayolları ekipleri tıkanan menfezleri açmak için çalışma başlattı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN