Sağlık Bakanlığı'nda rüşvet soruşturması

Sağlık Bakanlığı'nda rüşvet soruşturması

Sağlık Bakanlığı, ABD'li bir ilaç firmasının Türkiye'de Sağlık Bakanlığı bürokratlarına rüşvet verdiği iddiasıyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma eski Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'un suç duyurusu üzerine açıldı.

Sağlık Bakanlığı'nın ABD'li Alexion Pharmaceuticals adlı ilaç firmasının Soliris markalı ilacın satışının yapılması için Türkiye'de Sağlık Bakanlığı yetkililerine rüşvet verdiği iddialarıyla ilgili adli ve idari soruşturma yürütüldüğü öğrenildi.

Eski Sağlık Bakanları Mehmet Müezzinoğlu ve Recep Akdağ'ın dönemlerinde gerçekleştiği iddia edilen rüşvet iddiasıyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından başlatılan soruşturmayla ilgili İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Mehmet Müezzinoğlu'na bilgi verildiği belirtildi.

BASINA SORUŞTURULMA AÇILMIŞTI

Her iki sağlık bakanının suç duyurusu üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da raporla ilgili haber yapan basın kuruluşlarına yönelik 'iftira' suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı. Dosya İstanbul'a gönderildiği için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe veren eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun avukatları, suç duyurusu dilekçelerinin rüşvet iddialarının araştırılmasına yönelik olduğunu, bu konuda haber yapan basın kuruluşlarından şikayetçi olmadıklarını bildirdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da bu dilekçe üzerine, konuyla ilgili haber yapan basın kuruluşları hakkında başlatılan soruşturmayı kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla kaldırdı. Rapordaki rüşvet iddialarıyla ilgili ise ayrı bir soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

MÜZEZZİNOĞLU: KENDİM İSTEDİM

İdari soruşturma ise Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülüyor. Eski Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Teftiş Kurulu'na yazılı olarak beyanda bulunarak, "söz konusu rüşvet iddialarının araştırılmasını kendisinin istediğini, ortaya atılan iddialarla ilgili bilgi sahibi olmadığını" ifade etti.

Konuyla ilgili Ağustos ayında eski sağlık müşariviri İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Başkanı Aytun Çıray, soru önergesi vererek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya soruşturma açıp açmayacaklarını sormuştu.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yıl ABD'de Boston merkezli ilaç devi Alexion Pharmaceuticals Inc. adlı şirkete, ürettiği Soliris adlı ilaç için 2 ülkede yaptığı operasyonlarla ilgili 21 milyon dolarlık ceza kesildi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) göre, Alexion Pharmaceuticals Inc.'in defter kayıtları incelendiğinde, 2010 ile 2015 yılları arasında şirketin muhasebe kayıtlarında bazı ihlaller olduğu belirlendi. Şirketin ABD Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Uygulamaları Yasası’nın (FCPA) ihlal ve suistimal edildiği ifade edildi.

Yapılan incelemelerde ise Türkiye ve Rusya’da yetkilileri "uygunsuz bir şekilde etkilemek" için para ödendiği iddia edildi. Bostonlu ilaç şirketi ise iddiaları reddetme veya kabul etmek yerine SEC ile anlaşma yolunu tercih ederek ABD Hükümeti’ne 21 milyon dolar ödedi. Soliris adlı ilacın Alexion Pharmaceuticals tarafından Türkiye’de satışına 2009 yılında başlandığı kaydediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN