Said Bey'in inşası sırasında perde betonunda briket kullanılmış: Çürük diye bina yıkıp daha çürüğünü yaptılar

Said Bey'in inşası sırasında perde betonunda briket kullanılmış: Çürük diye bina yıkıp daha çürüğünü yaptılar

6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş’ta 44 kişinin yaşamını yitirdiği Said Bey Sitesi’nin, çürük olduğu gerekçesiyle yıkılan binanın yerine yapıldığı ortaya çıktı. Sitenin inşası sırasında ise perde betonunun bir kısmında briket kullanıldığı tespit edildi. Site enkazında 4 yakınını kaybeden Tuba Erdemoğlu, “O binayı ‘çürük’ diye yıktılar, ama yerine daha çürüğünü yaptılar” dedi.

Kahramanmaraş Yahya Kemal Mahallesi Vezir Hoca Bulvarı’ndaki 2 bloklu Said Bey Sitesi, 6 Şubat’ta meydana gelen ilk depremde yıkıldı. Sitenin enkazında 44 kişi hayatını kaybetti. Yürütülen soruşturmada sitenin müteahhidi Hasan Çam (52), şantiye şefi Halil İbrahim Us (33), statik proje ve uygulama denetim görevlisi Yavuz Kaygısız (54), yapı denetim şirketi yetkilisi Halil Yıldız (54) tutuklanırken, şirket kontrol elemanı Melike Y. (32) adli kontrolle serbest bırakıldı.

Soruşturma kapsamında elde edilen tüm delil, belge, fotoğraf ve videolar nihai rapor için Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne gönderildi. Burada 7 kişilik bilirkişi heyetinin yaptığı incelemeler sonunda hazırlanan raporda 44 kişiye mezar olan sitede projelendirme, yapım ve iş bitimi aşamalarında deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkında yönetmelik ve imar kanunu esaslarına yeterince uyulmadığı belirtilirken, denetiminde de sorunlar olduğu kaydedildi.

Binanın temelinin inşaat tamamlandıktan sonra denetlendiğine dikkat çekilen raporda, “Kontrollerin uygun yapılmadığı kanaati oluşmuştur” denildi. Raporun ardından Cumhuriyet savcısı, Kahramanmaraş 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne 4’ü tutuklu 5 şüpheli hakkında ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 2 yıl 8 aydan 22.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Sanıklar yargılanacakları günü beklerken, ölenlerin yakınları da yaptıkları araştırmada yeni belge ve fotoğraflara ulaştı. Babası Hasan, annesi Hatice, kardeşi Sudenaz ve dedesi Ökkeş Çayırcı’yı kaybeden Tuba Erdemoğlu, yaptıkları araştırmada Said Bey Sitesi’nin olduğu yerde daha önce 6 katlı bir binanın bulunduğunu ve çürük olduğu gerekçesiyle kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yerine 44 kişiye mezar olan binanın yapıldığını belirtti.

“Adamlar çürük binayı yıkmışlar, daha çürüğünü yapmışlar, 44 kişiye mezar ettiler. Bizim canlarımız burada beton yığınları arasında kaldı” diyen Tuba Erdemoğlu; ayrıca kendilerine ulaşan bir videoda, Said Bey Sitesi’nin yanında yer alan 2 katlı binanın yıkım çalışmaları sırasında sitede perde beton yerine briket kullanıldığının görüldüğü ifade ederek, “’Burayla ilgilenin, burası yarım bırakılmış’ diyorlar ama hiçbir şekilde ilgilenmiyorlar, duyarsız kalıyorlar” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN