SGK hizmet birleştirme nedir ve nasıl yapılmaktadır süt parası sorgulaması nasıl yapılır...

SGK hizmet birleştirme nedir ve nasıl yapılmaktadır süt parası sorgulaması nasıl yapılır...

Ülkemizde insanlar birbirinden farklı üç kurum aracılığıyla sosyal güvence altına alınıyor. Bu kurumlar; Sosyal Sigortalar Kurumu, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR olarak biliniyor. Bu üç kurum ise yeni düzenlemeler ile birlikte tek bir çatı altında birleşmiştir.

SGK hizmet birleştirmesi, sosyal güvenlik kollarının SGK ile birleştirilmesinden önce 3 farklı kurumda da hizmet yılı olan kişilerin emeklilik zamanlarında herhangi bir problem yaşanmaması için emeklilik başvurusundan önce yaptırmaları gerekli olan işlemdir.

SGK HİZMET BİRLEŞTİRİLMESİ YAPILIRKEN UNUTULMAMASI GEREKENLER

Birleştirme işlemleri esnasında her yıl 360 gün şeklinde kabul edilmesi gibi her ay da 30 gün olarak kabul edilip hesaplamalar gerçekleştirilir.

Birleştirme işlemleri sonunda prim ödenmeyen süreler, aynı tarihlere denk gelen süreler ve hizmet süreleri eklenmiyor.

Sigortalı kişiler hizmet dâhilinde iş kazası, meslek hastalığı veya herhangi bir sakatlık yaşamışsa, hizmet birleştirmesi açıklanan sebeplerden ötürü maaşa hak kazanması şartıyla yapılır.

Ölüm, görevden ötürü ortaya çıkan herhangi bir sakatlık durumu, meslek hastalıkları ve iş kazası geçirenlerin birleştirme başvurusu sigortalı bulunan kişilerin, yaşlılık hali, sakatlık yaşaması, emeklilik ve ölüm durumunda maaşın alınabilmesi şartı ile yapılıyor. SGK hizmet birleştirme oldukça uzun süren işlemlerdendir. Bundan ötürü emeklilik süresi yaklaşanların en az 1 sene öncesinde başvurularını yaparak işlemleri başlatmış olmaları önemlidir.

Birleştirme işlemlerinden sonra çıkarılma ihtimali bulunan Bağ Kur prim borcu veyahut basamak intibak farkının ödenmesi halinde süreç hızlanır.

SGK HİZMET BİRLEŞTİRME SORGULAMA NASIL YAPILIR?

SGK hizmet birleştirme işlemi için teslim edilen dilekçelerin sonuca varması uzun sürüyor. İşleme alınan dilekçenin hangi aşamaya geldiğini öğrenebilmek için internet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için (https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/) bağlantı linkine tıklayarak açılan sayfada TC Kimlik Numaranız ve Evrak Kayıt Yılı bilgilerinizi girerek dilekçeniz ile ilgili bilgilere rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca E-devlet sistemine de şifreniz ile giriş yaptıktan sonra hizmet birleştirme sorgulamasını online şekilde yapabilirsiniz.

E-DEVLET ÜZERİNDEN SORGULAMA

(https://www.turkiye.gov.tr/4a-emeklilik-kaydi) bağlantısı yoluyla ekranda görüntülenen sayfada Kimliği Şimdi Doğrula kısmına basmalısınız. Sonrasında beliren sayfa T.C. kimlik numarası ile E-Devlet şifresini girmenizi isteyecektir, bilgileri girdikten sonra Sisteme Giriş Yap alanına tıklamalısınız. Sonrasında yönlendirildiğiniz sayfada başvuru yılınızı seçip sorgula butonuna tıklamalısınız. Bu şekilde E-Devlet üzerinden başvuru sorgulamasını tamamlamış olursunuz.

ÇALIŞAN ANNELERİN SÜT PARASI ALABİLMESİ İÇİN HANGİ KOŞULLARI BULUNMALIDIR?

Doğum parası sorgulamayı talep eden çalışan annelerin, bazı koşulları da yerine getirmesi gerekiyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

• Çalışan anneler doğum sonrası süt parası alabilirler.

• Bebeğin yaşıyor halde olması gereklidir. Vefat etmiş bebekler için süt parası desteği bulunmuyor.

• Anne için verilen prim gün sayısının da bir sene için 120 gün olması gerekiyor.

• Çalışan anneye süt parası verilebilmesi için eşin çalışma zorunluluğu yoktur.

• Süt parası alabilmek için başvuru yapan annelerin SSK kapsamında çalışması önemlidir.

• Anne daha önce hiç çalışmamış veya uzun süredir iş hayatında bulunmayabilir. Bu gibi olaylarda ise süt parası alabilmek için babanın çalışır halde olması yeterli olur. Aile bireylerinden anne veyahut babanın bir sene içerisinde en az 120 gün priminin bulunması süt ödeneği alınabilmesi için yeterli gelir. Çalışmakta olan babaların süt parasını eşleri için alma şartları ise: Babanın SSK kapsamında çalışır durumda olmasıdır.

• Çalışan babanın eşinin çalışmıyor durumda olma şartı bulunur.

• Çalışan babanın doğumdan önceki bir sene içerisinde 120 gün prim ödemesini almış olması gerekir.

• Eşin doğum yapması ile birlikte bebek sağ olmalıdır.

Bu şartları karşılayan her Türk vatandaş doğum parasından rahatlıkla faydalanabilir.

SÜT PARASI SORGUSU NASIL YAPILIR?

Sorgulama için e-devlet kapısına giriş yapılır. Bunun için E-devlet şifresi bulunmalıdır. E-devlet şifrenizi en yakın konumdaki PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında alabilirsiniz, şifre ilk kez alınmıyorsa bu işlem ücreti 4 TL’dir. Şifre alındıktan sonra E-devlet kapısı üzerinden TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılabilir. Bu ekran üzerinden süt parası sorgusu rahatlıkla yapılır. Ayrıca online olarak yapılan internet sorgulamaları haricinde süt parası telefon aracılığı ile de gerçekleştirilebilir. Alo 170 hattı aracılığı ile süt parasını sorgulayabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN