Siirt'teki adaçayını koparana 387 bin lira ceza: Korunmaya alındı

Siirt'teki adaçayını koparana 387 bin lira ceza: Korunmaya alındı

Siirt'in Tillo ilçesine bağlı Sinep köyünde lokal endemik bir bitki olan Siirt adaçayını (Salvia Siirtica) koparanlara 387 bin 141 lira ceza uygulanıyor.

Siirt'in Tillo ilçesine bağlı Sinep köyü mezarlığında yetişen ve nesli kritik tehlike altında olan Siirt adaçayı, koruma altına alındı. IUCN kriterlerine göre yalnızca tek bir yaşam alanına sahip olan bu bitki, popülasyonundaki birey sayısı nedeniyle "CR" (kritik tehlike) kategorisinde bulunuyor.

Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Fidan, Siirt adaçayının ballıbabagiller familyasına ait bir tür olduğunu belirtti. Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 100 adaçayı türünden 50'den fazlasının endemik olduğunu ifade eden Fidan, Siirt adaçayının da lokal endemik türlerden biri olduğunu vurguladı. Fidan, "Yeryüzünde sadece Siirt'te belirli bir noktada yayılışı bulunmaktadır. Yılın 15-20 günlük bir süresinde çiçek açıyor, ardından çiçeklerini kapatıp meyve oluşturmaya başlıyor" dedi.

387 BİN LİRALIK CEZA

Siirt adaçayının tehlike kategorisinin kritik seviyede olduğunu ve bu nedenle koruma altına alındığını hatırlatan Fidan, bitkinin koparılması halinde 387 bin 141 liralık ceza uygulandığını belirtti. Fidan, bu bitkinin doğal yayılış alanının bir mezarlık olduğuna dikkat çekerek, "İnancımız gereği mezarlıklar bitkilerin korunması için çok önemli alanlardır. Çünkü biz mezarlıklardan bir şey koparılmasının doğru olmadığına inanıyoruz. Bu bitkinin doğal yayılış alanı bir mezarlık. Doğal olarak da koruma altında olan bir tür olarak hesaplıyoruz" dedi.

Siirt adaçayının ballıbabagiller familyasının tıbbi aromatik bitkiler grubunda yer aldığını ve birçok araştırmacının bu tür üzerinde çalıştığını bildiren Fidan, endemik bitkilerin birey sayısının artırılmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN