Babacan'dan Ogün Samast'ın tahliyesine 12 temmuz eleştirisi: Jet hızıyla geçirdiler, bugün de uyguladılar

DEVA lideri Babacan, Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın tahliyesine ilişkin 12 Temmuz'u işaret etti. Babacan, "12 Temmuz tarihinde bir torba yasaya acelece bir madde konuyor. Direkt torba yasanın 12 maddesi olarak konuyor ve meclisten hiçbir açıklama yapılmadan jet hızıyla geçiriliyor. Geliyoruz kasım ayına o madde çalışıyor ve kamuoyunu yıllarca meşgul eden ve hala karanlık yönleri olan bir cinayetin suçlusu hükümlüsü tahliye ediliyor" diyerek iktidara maddenin kimleri kapsadığını sordu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan partisinin haftalık değerlendirme toplantısında gündeme ilişkin konuştu. Babacan konuşmasında, Yargıtay'ın AYM kararı, Ogün Samast'ın tahliyesi, İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve çeteleşme konularına değindi.

Hrant Dink'in katili Samast'ın tahliyesine ilişkin 12 Temmuz'u işaret eden Babacan, o tarihte meclisten bir torba yasa geçtiğini ve 12. maddesinin 'infaz'ı içerdiğini söyledi. Memur maaşı, emekli aylıkları ve bazı vergilerde artışı öngören düzenlemeleri içeren ilgili torba yasa kanununa değinen Babacan konuya ilişkin şunları aktardı:

whatsapp-image-2023-11-16-at-14-11-51.jpeg

Normalde infaz yasası gibi çok önemli konuların önce meclis çatısı altında konuşulması gerekir. Bu madde kimleri hedefliyor, bu maddeden kimler istifade edecek? Bunların hiçbirisi meclis çatısı altında konuşulmadı. Direkt torba yasanın 12 maddesi olarak konuyor ve meclisten hiçbir açıklama yapılmadan jet hızıyla geçiriliyor.

Ölümcül hastalıkla mücadele eden, yaşı 80'i geçmiş binlerce hükümlü hapisteyken bu infaz yasası başka kimi kapsayacak. Hedefiniz nedir? 12 Temmuz'da bir madde geçiriyorlar, geliyoruz kasım ayına o madde çalışıyor ve kamuoyunu yıllarca meşgul eden ve hala karanlık yönleri olan bir cinayetin suçlusu hükümlüsü tahliye ediliyor.

YARGITAY KARARINA TEPKİ

Babacan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Ülkemizde görülmemiş bir anayasa krizi yaşadık. Hukuka önem veren bir siyasi partiyiz. Biz de hayretler içindeyiz. İktidarın küçük ortağı AYM kapatılsın diye sabah akşam bağırıyor. İnanılır gibi değil, bu tarihimizde bir ilk. Yapılan yasama, yürütme, yargı erklerine darbedir.

Devlet ciddiyetinin en ufak kırıntısına sahip bir insan böyle laflar edemez. Sayın Bahçeli yaşanan her krizin ortağıdır.

'ÖNCE MEVCUT ANAYASAYA UYUN'

Buradan Erdoğan'a soruyorum: Siz bu milletle dalga mı geçiyorsunuz? Cumhurbaşkanına hakemlik görevi düşmez bu konuda. Yasada gri alan yok. AYM'nin kararı Yargıtay'ı da bağlar Cumhurbaşkanı'nı da bağlar.

Siz yargıyı taraflı yapmaya çalışıyorsunuz. Yargıyı kendinize bağlamak istiyorsunuz.

Mevcut anayasayı tanımayanların, yeni anayasasını tanımamız mümkün değildir. Anayasa sizin için önemsizse, yeni anayasayla milleti oyalamayın. Önce mevcut anayasaya uyun.

AYM, bu ülkenin iç mahkemesidir.

Biz anayasanın açık hükümlerini reddedenlerin bu gücü nereden aldıklarını gayet iyi biliyoruz. Ben AK Parti içinde bu olaylardan rahatsız olan çok sayıda insan olduğunu biliyorum. Buradan onlara sesleniyorum: Sizi karanlığa çekiyorlar.

Bu ülkenin hiçbir krizi hukuksuz çözülemez.

Bu krizler ülkenin hazinesini vuruyor, çiftçisini vatandaşını vuruyor.

Daha geçtiğimiz gün Erdoğan imzasıyla devlete geç ödeme yapacaklara yüzde 42 faiz bedeli belirlendi. Gerçekten büyük bedel ödüyoruz. Bu sadece ekonomi politikasıyla düzelmez. Hukuksuzlukla, darbe teşebbüslerine devam ettikleri sürece ekonomiyi düzeltemezler.

ÇETELEŞME

Her gün şunu çökerttik yaptık demek yeterli değil. Nasıl oldu da çeteler bu kadar serbest oldu. Bunların siyasetteki bağlantılarının da açığa çıkarılması gerekiyor. Operasyonla çökertilen çeteler nasıl oldu da rahat hareket edebilmişler.

Çetelere, mafyaya ve kara para aklayanlara karşı yapılan çalışmaları dikkatle takip ediyoruz.

Resmin tamamına henüz vakıf değiliz.

Ancak, kendisinden evvel 6 yıl o koltukta oturan ve Bahçeli'nin Grup toplantılarından aldığı alkışlarla bilinen önceki bakanın döneminde, bu örgütlerin nasıl olup da serbestçe cirit attığının açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz.

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili de hakkın hatırlanmasından memnun olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Geçtiğimiz hafta uzun süre sonra Cumartesi Anneleri'ne müdahale edilmedi. Toplantı hakkının keyfi şekilde iktidar tarafından engellenmesinin son bulmasını temenni ediyorum. Sadece Cumartesi Anneleri'nin değil, engellenen izin verilmeyen tüm grupların önlerinin açılmasını temenni ediyorum.

Kara para aklama iddialarında olan fenomenlerin siyasi ayaklarıyla birlikte bilgilendirilmesini talep ediyoruz.

OGÜN SAMAST'IN TAHLİYESİ

12 Temmuz tarihinde o günkü bir torba yasaya acelece bir madde konuyor. İnfaz yasası ile ilgili bir madde torba maddenin 12. yasası. O torba yasaya o madde girince de bizim Mersin vekilimiz Mehmet Emin Ekmen, hemen kısa bir söz alıyor ve soruyor: Bu nedir, bu maddeyi niye alelacele koydunuz torba yasaya?

Normalde infaz yasası gibi çok önemli konuların önce meclis çatısı altında konuşulması gerekir. Bu madde kimleri hedefliyor, bu maddeden kimler istifade edecek? Bunların hiçbirisi meclis çatısı altında konuşulmadı. Direkt torba yasanın 12 maddesi olarak konuyor ve meclisten hiçbir açıklama yapılmadan jet hızıyla geçiriliyor.

Ölümcül hastalıkla mücadele eden, yaşı 80'i geçmiş binlerce hükümlü hapisteyken bu infaz yasası başka kimi kapsayacak. Hedefiniz nedir? Hiçbir şey söylemiyorsanız bunun başka niyeti var.

12 Temmuz'da bir madde geçiriyorlar, geliyoruz kasım ayına o madde çalışıyor ve kamuoyunu yıllarca meşgul eden ve hala karanlık yönleri olan bir cinayetin suçlusu hükümlüsü tahliye ediliyor.

Hukuk ve adalet olmadan olmaz.

İSRAİL-FİLİSTİN SAVAŞI

Netenyahu hükümeti kırk gündür savaş suçu işliyor. 12 bin sivil hayatını kaybetti. Gazze'de yaşayan 2 milyon kişi yerinden edildi. Gazze adım adım işgal edilirken uluslararası hukuk her gün ihlal edilirken Avrupa ve Amerika ihlali destekliyor. Bu ülkeler suça ortak oluyor. Gazze'de vicdan, insanlık ölüyor, dünya düzeni ölüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN