Fahrettin Koca açıkladı: Türkiye'de maymun çiçeği virüsü görüldü mü?

Fahrettin Koca açıkladı: Türkiye'de maymun çiçeği virüsü görüldü mü?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Afrika kökenli maymun çiçeği virüsünün birçok ülkeye yayılmasının ardından Türkiye'de maymun çiçeği vakasının görülmediğini açıkladı. "Gereksiz bir tedirginlik oluşmamalı." diyen Koca, "Hastalığın bir pandemi sebebi olacağına inanmıyorum" ifadelerini kullandı.

Afrika kökenli maymun çiçeği virüsü tüm dünyaya yayılıyor. Birçok ülke temaslılara karantina kararı alırken Türkiye'de virüsün görülüp görülmediği merak konusu oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlığın yakın takip etmekte olduğunu belirterek Türkiye'de maymun çiçeği virüsünün görülmediğini açıkladı.

Koca'nın açıklamaları şu şekilde:

"Çiçek aşısının etkinliğinin yüzde 80-85 oranında olduğunu biliyoruz. Bu konu ile ilgili dünyada 1970’den sonra geliştirilmediğini hepimiz biliyoruz. Ama anlıyoruz ki Amerika başta olmak üzere bazı ülkelerin o dönemde canlı virüsü imha etmediği aşı olarak geliştirdiğini görüyoruz. Biz de bu noktada arkadaşlarla, bilim kuruluyla özellikle geliştirmek noktasında neler yapabiliriz bununla ilgili de istişare halindeyiz."

ÜLKEMİZDE YOK

"Dünyada gelişimi hatta canlı virüs aşısının ima edildiği olmaması gereken bir geçmiş dönem yaşanmışken bunun gereğinin yapılmadığını görüyoruz. Maymun çiçeği ile ilgili bugüne kadar bizde görülen vaka olmadı. Hastalığın bir pandemi sebebi olacağına inanmıyorum. Bu konuda gereksiz bir tedirginlik olmamalı. Vatandaşımız müsterih olsun. Bu anlamda yeri geldiğinde nasıl hareket etmemiz gerektiğini bakanlığımız yakın takip etmekte."

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?

Maymun çiçeği hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelen nadir bir hastalıktır. CDC'ye göre virüs ilk olarak 1958'de araştırma maymunlarının kolonilerinde keşfedildi.

Virüsün insandaki ilk vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde tespit edildi. CDC, bugün çoğu maymun çiçeği enfeksiyonlarının hala orada meydana geldiğini, ancak hastalığın diğer bazı orta ve batı Afrika ülkelerinde de bildirildiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN