Kızılay Başkanı Kınık: Çadır satışından haberim yoktu, bana sorsalardı AHBAP'a göndermeyin derdim

Kızılay Başkanı Kınık: Çadır satışından haberim yoktu, bana sorsalardı AHBAP'a göndermeyin derdim

Depremde çadır satışından geç müdahaleye bir dizi eleştirinin hedefinde olan Kızılay'ın Başkanı Kerem Kınık, TBMM Depremleri Araştırma Komisyonu'nda konuştu. Sunum yapıp milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Kınık, AHBAP'a çadır satışıyla ilgili "Yapılan işlemden haberim yoktu. Bana, genel müdürümüze sorsalardı "Göndermeyin derdik." ifadesini kullandı. "Neden istifa etmediniz?" sorusuna da "İstifa edersek 300 bin gönüllünün yönetilmesi kaotik bir duruma dönüşür." yanıtını verdi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde, afet bölgesine çadır yardımı yapmak yerine çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay'a tepkiler sürerken, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'tan konuyla ilgili bir açıklama geldi.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan Kınık, deprem bölgesine gönderdikleri çadırlarla ilgili konuşurken “Barınma hizmetlerinden AFAD sorumlu ve biz de AFAD’a destek noktasında sorumluyuz. Kendi bünyemizdeki yaklaşık 50 bin stoğumuzdaki çadır ile beraber 93 bin 551 çadır, hareket paydaşlarımızla ve Erbil, Romanya, Bulgaristan gibi bize ait olan stoklarımızdaki bütün çadırlarımızı bölgeye seferber ettik. Bununla beraber 6 Şubat’tan bu yana fabrikalarımız sadece AFAD için çadır üretmekte ve 36 bin 720 adet çadırı da düne kadar üretip sahaya 130 bin 271 adet çadırı, 474 bin 249 battaniyeyi, 51 bin ısıtıcıyı ve yaklaşık 10 bin yatağı sevk ettik” diye konuştu.

'GÜNLÜK 1200 ÇADIR ÜRETİYORUZ'

Günlük 1200 adet afet çadırı ürettiklerini söyleyen Kınık, "Son 2 yılda 51 bin 480 adet çadırı AFAD’a teslim ettik. Malatya’da faaliyet gösteren ve depremden 3 ay önce Sayın Cumhurbaşkanımızın resmi olarak açmış olduğu, Kızılay Sistem Yapı Konteyner Fabrikamızda da günlük 50 konteyner üretimle şimdiye kadar 800 konteyneri depremzede vatandaşlarımıza sunduk" diyerek sözlerine devam etti.

CHP'Lİ ZEYBEK: NASIL BİLGİM YOK DİYEBİLİRSİNİZ?

Ardından CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Kızılay’ın AHBAP’a sattığı çadırları hatırlatarak, Kınık'a şunları söyledi:

“Siz nasıl olur da Kızılay Başkanı olarak ‘Bilgim yok’ diyebilirsiniz. Nasıl kamuoyunu yanıltırsınız? Vermiş olduğunuz bir kararın arkasında nasıl duramazsınız? Yani buna şahitlik edilmeyeceğini mi düşündünüz? O hengame içinde bizlerin sizden çok daha erken Hatay’a gittiğini bilmiyor musunuz?

Şu kadar çadır üretiyor diyorsunuz, bize gelen bilgilerde sizin çadır üretimini taşere ettiğiniz görünüyor. Kızılay giderek holdingleşmiş, ticari şirkete dönüşmüş. Kamuya yansıdığı biçimi ile burada görev yapan milletvekillerinin 2-3 katı maaşla çalışan pozisyondasınız.”

CHP'Lİ ŞEVKİN: NEDEN İSTİFA ETMİYORSUNUZ?

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Kınık’a “Neden istifa etmiyorsunuz, çadır, kan gıda maddesi satmak nedir?” diye sordu. Şevkin, “50 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybettiği böyle bir ortamda sınıfta kalan Kızılay’ın başkanı olarak bir de milletvekili adayı olacağınız konuşuyor. Hangi başarınızdan dolayı milletin karşısına çıkıp…” diye konuştu.

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, 50 binden fazla insanın öldüğü yerde yurttaşların halen yaralarının sarılmadığını ifade etti. İpekyüz, Kınık’a; “Deprem boyunca bizim komisyonumuzun soracağı soru şu olması lazım. 50 binde fazla ölüm var, donarak ölüm var, 2 milyondan fazla terk edilmiş insan var. Kim istifa etti? Kızılay bu kadar tartışılan kurumken istifa eden var mı?” sorusunu yöneltti. İpekyüz, Kızılay’ın konteyner üretim şirketinin günlük üretimine dikkat çekerek, “Şurada ne diyorsunuz? Günlük 50 üretiliyor. Kaç üretim yapmış? 769. 12 gün çalışmış. Diyor ki 3 ay önceden başlamışız. Bunu siz bize dağıttınız, günlük 50 tane üretimi olan ve 3 ay önce üretime başlayan bir yer, biz depremin 50’inci gününe gelmişiz, şimdi diyorsunuz ki 769 tane üretmişiz. Bizi çocuk mu sanıyorsunuz?” diye konuştu.

AK PARTİLİ BAKBAK: KURUM OLARAK KIZILAY GERÇEKTEN VARDI

AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, deprem sonrasına ilişkin “Ben şahidim o anda sadece Kızılay yemek verebildi” dedi. Bakbak, “Evine girebilenlere bir düdüklü kazan çorba yapın bardaklarla dağıtın’ dedim. İşyerinde tüpü olup iş insanlarımızdan dağıtım oldu. Kurum olarak gerçekten Kızılay vardı, belirtmek istedim” diye konuştu.

AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuş, “Kızılay’ın hataları, yanlışları olabilir ama kurumu yıpratmamak gerektiğini düşüyorum. Ben Osmaniye Milletvekiliyim. Osmaniye’de deprem bölgesindeydim. Herkes seferber oldu adeta. Burada eksiklikler olabilir ama kurumların yıpratılmaması gerektiğini düşüyorum” dedi.

'BENİM DE AHBAP BAŞKANI'NIN DA HABERİ YOKTU'

Kınık da yaptığı açıklamada, "Vatandaşın bağışı ile satılan bir çadır yok. Vatandaşa yönelik bir ticari satış olmamıştır olamaz" diyerek, "Çadır satışından benim de AHBAP Derneği Başkanı'nın da haberi yoktu. Bana sorsalardı AHBAP'a göndermeyin derdim" ifadelerini kullandı.

Kınık, sözlerine şöyle "Kızılay Başkanı istifa ettiğinde tüzük gereği genel kurula gidilmesi gerekir. Kızılay'ın idari işleri durur ve kaotik bir durum oluşur" diye devam etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN