Sulu sulu o meyvede hasat başladı! Ruslar, Almanlar, Araplardan talep çok: Kilosu 300 TL'den almak için yarışıyorlar

Sulu sulu o meyvede hasat başladı! Ruslar, Almanlar, Araplardan talep çok: Kilosu 300 TL'den almak için yarışıyorlar

Yaz mevsiminin en sevilen meyveleri arasında yer alan o meyvede hasat başladı. Ülkemizde oldukça önemli bir yeri olan bu meyve Ruslar, Almanlar, Araplardan da büyük ilgi görüyor. Üstelik kilosu 300 liradan kapış kapış gidiyor.

Mersin’in meşhur meyveleri şeftali ve nektarinde hasat başladı. Örtü altı yetiştirilen bu meyveler, başta yerel halk olmak üzere ülke genelinde ilgi görüyor. Yalnızca ülkemizde değil aynı zamanda başta Rusya, Almanya ve Katar olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. İhracat ise kilosu 300 liradan yapılıyor.

yeni-proje-14-001.jpg

ÜRETİMİN YÜZDE 17’Sİ MERSİN’DE!

Kilosu 300 liradan satılan şeftali büyük ilgi görürken Türkiye’deki şeftali üretiminin yüzde 17’si Mersin’de gerçekleşiyor. Bu konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi Deniz Gürbüz, "Türkiye'de şeftali üretimi 1 milyon tonun üzerine çıktı. Bunun yüzde 25'i ihracata gidiyor. Mersin'de ise geçtiğimiz yıl 200 binin tonun üzerinde şeftali ve nektarin üretmişiz. Yine bunun yaklaşık 100 bin tonu da ihracata gitti. Turfanda üretim ve ihracatta birinci sırada. Bu yılki beklentimiz ise 250 bin tonun üzerinde. Bölgemizde başta şeftali ve nektarin olmak üzere sert çekirdekli meyvelere ilgi artıyor. Üreticilerimiz hem verimden hem fiyattan memnun" dedi.

yeni-proje-15-001.jpg

“ŞEFTALİYİ İLK ÇIKARTAN ÜLKEYİZ”

Gürbüz, dünya üzerinde şeftali bulmanın oldukça zor olduğunu söyleyerek, "Mersin'in en turfanda dediğimiz tüylü ve tüysüz şeftalinin ilk çıktığı sıradayız. Güney yarım kürede şeftali türlerinin hasadı bitmek üzere. Kuzey yarım kürede ilk olarak hasat Türkiye'de başlıyor. Şu an İspanya bile bizden 20 gün sonra çıkartacak. Subtropikal iklime sahip olmamız büyük bir avantaj. Tüketicilerimiz rahat olsunlar, ilk üretim ihracata gittiği için bu fiyatlar normal. Şu an çıkan ürünler lüks restoranlara, 7 yıldızlı otellere gidiyor. Havalar ısındıkça verim artacak ve fiyat düşecek. Vatandaşlarımız şeftaliyi daha uyguna tüketebilecek" diye konuştu.

yeni-proje-17.jpg

HEM VERİM HEM FİYAT YÜZ GÜLDÜRÜYOR

Bölgede şeftali üreticiliği yapan İbrahim Uygun, "25 yıldır üretimin içindeyiz. Seralarımızda salatalık üretiyorduk. Yenilik arıyorduk, yurt dışından da talep olduğunu görünce sert çekirdekli meyveye yöneldik. Yaklaşık 10 gün önce hasada başladık. Verimden ve fiyatından memnunuz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN