Süper hızlı tren hattı projelendiriliyor! Saatte 350 kilometre hızla gidecek: Ankara-İstanbul arası 80 dakikaya düşecek

Süper hızlı tren hattı projelendiriliyor! Saatte 350 kilometre hızla gidecek: Ankara-İstanbul arası 80 dakikaya düşecek

Ankara ile İstanbul arasında saatte 350 kilometre hızla seyahat edecek süper hızlı tren hattı geliyor. Yolculuk süresi sadece 80 dakikaya inecek. Proje için çalışmalar başladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım altyapısına dair önemli projeleri duyurdu. Bakan Uraloğlu, Ankara ile İstanbul arasında hayata geçirilecek süper hızlı tren hattının projelendirildiğini ve bu hatla birlikte iki şehir arasındaki seyahat süresinin yalnızca 80 dakikaya ineceğini açıkladı. Saatte 350 kilometre hızla ilerleyecek tren hattı, Türkiye’nin raylı ulaşım tarihinde bir ilke imza atacak. Projenin teknik hazırlıkları başladı.

yeni-proje-11.jpg

ANKARA-İSTANBUL ARASI 80 DAKİKAYA İNİYOR

Bakan Uraloğlu, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Genel Merkezi’nde düzenlenen "Milli Teknoloji Akademisi" programında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hızlı tren projelerinde yeni bir aşamaya geçtiğini belirtti. Ankara-İstanbul arasında planlanan süper hızlı tren hattının saatte 350 kilometre hıza ulaşacağını ve bu sayede iki şehir arasındaki ulaşım süresinin 80 dakikaya kadar düşeceğini söyledi. Projelendirme çalışmalarının başladığını belirten Uraloğlu, bu hattın, Türkiye’nin ulaştırma vizyonunda devrim niteliğinde olacağını vurguladı.

KUZEY DEMİRYOLU PROJESİ BU YIL İHALEYE ÇIKIYOR

Uraloğlu, İstanbul’un kuzeyini baştan sona bağlayacak bir diğer önemli proje olan Gebze-Çatalca arasındaki 120 kilometrelik Kuzey Demiryolu Projesi ile ilgili olarak da “Bu yıl içerisinde ihaleye çıkıyoruz, inşallah projeye başlamış olacağız” dedi. Söz konusu hat, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek ve Sabiha Gökçen Havalimanı ile İstanbul Havalimanı'nı birbirine bağlayacak. Bu hat ile İstanbul’un kuzeyi hızlı tren ile entegre ulaşım sistemine kavuşacak.

ANKARA-İZMİR VE MERSİN-GAZİANTEP HATLARI DA DEVAM EDİYOR

Türkiye genelinde süren hızlı tren yatırımlarına değinen Bakan Uraloğlu, 505 kilometrelik Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı'nın etaplar hâlinde ilerlediğini belirtti. 2026 sonunda İzmir’e ulaşılması hedefleniyor. Ayrıca Mersin-Gaziantep ve İstanbul-Kapıkule güzergahlarında da hızlı tren hatlarının yapım çalışmaları sürüyor.

yeni-proje-12.jpg

DEMİRYOLU AĞI 28 BİN 500 KİLOMETREYE ULAŞACAK

Türkiye'nin mevcut demir yolu ağının 13 bin 919 kilometreye ulaştığını belirten Bakan Uraloğlu, yapımı devam eden projelerin tamamlanmasıyla bu uzunluğun 28 bin 500 kilometreye çıkacağını söyledi. Raylı sistemler sadece şehirlerarası ulaşımda değil, kent içi ulaşımlarda da kritik rol oynuyor. İstanbul’da şu ana kadar 162 kilometre raylı sistem inşa edildiğini, 26 kilometrelik hat çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Uraloğlu, kentteki toplam raylı sistem uzunluğunun 400 kilometreyi bulduğunu belirtti.

OTOYOLLAR, KÖPRÜLER VE YENİ ULAŞIM AĞLARI GELİYOR

Ulaştırma projelerinin yalnızca demir yolu ile sınırlı olmadığını belirten Uraloğlu, son 23 yılda Türkiye’nin karayolu altyapısında dev bir dönüşüm yaşandığını anlattı. “6 bin kilometreden 29 bin 700 kilometreye çıkan bölünmüş yol ağımız var. Ortalama şehirlerarası hız 40 km’den 90 km’ye çıktı” dedi. Kuzey Marmara Otoyolu, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, Zigana Tüneli ve Bitlis Çayı Viyadüğü gibi projelerle Türkiye'nin ulaşım ağının yeniden şekillendiğini söyledi.

Ankara-Kırıkkale-Delice ve Ankara-Alanya otoyollarının yapımının da başladığını açıklayan Bakan Uraloğlu, Sakarya Akyazı’dan başlayıp Ankara’ya uzanacak yeni bir otoyol projesinin de devreye alınacağını duyurdu.

ZENGEZUR KORİDORU VE KALKINMA YOLU VURGUSU

Türkiye’nin sadece iç ulaşımda değil, uluslararası ulaştırma koridorlarında da etkin rol oynadığını belirten Uraloğlu, Orta Koridor ve tarihi İpek Yolu üzerinden geçen bağlantıların Türkiye’yi lojistik üs haline getirdiğini söyledi. Kalkınma Yolu Projesi’nin finansman görüşmelerinin sürdüğünü belirten Bakan, projeyi Irak, Katar ve BAE’nin de yakından takip ettiğini söyledi. Zengezur Koridoru projesinin de Türk dünyasıyla fiziksel bağ kuracağını ve 3-4 yıl içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.

HAVACILIK VE DİJİTAL ALTYAPI BÜYÜYOR

Havacılıkta ise Türkiye’nin büyük bir gelişim gösterdiğini kaydeden Uraloğlu, ülke genelindeki havalimanı sayısının 58’e yükseldiğini, uçuş noktalarının 353’e ulaştığını ve yolcu sayısının 240 milyona doğru ilerlediğini söyledi. Uydu teknolojilerinde de Türkiye'nin kendi üretimi olan Türksat 6A ile büyük bir atılım yaptığını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN