Sürpriz geri adım

Sürpriz geri adım

Başörtüsüne anayasal güvence için daha önce ‘Bu iş parlamentoda çözülmüyorsa millete götürelim’ diyen Cumhurbaşkanı söylem değiştirdi. AK Parti’nin teklifine ilişkin Erdoğan’ın ‘Prensip olarak temel özgürlüklerle ilgili konuların halk oylamasına gitmesini doğru bulmuyoruz’ çıkışı ‘geri adım’ olarak yorumlandı.

MUHALEFETTEN ‘REFERANDUMLA BAŞÖRTÜSÜNÜ İSTİSMAR ETME’ TEPKİSİ

Kılıçdaroğlu’nun başörtüsüne yasal güvence teklifine karşı ‘anayasa değişikliği’ni ortaya atan Cumhurbaşkanı, referandumu işaret etmişti. CHP liderine seslenen Erdoğan “Hadi sıkıyorsa gel referanduma gidelim. Parlamentoda bu iş çözülmüyorsa millete götürelim” ifadelerini kullandı. Ancak seçim öncesi halk oylaması mesajına muhalefet liderleri ‘Temel haklarda oylama olmaz. Başörtüsünü istismar etme’ tepkisini gösterdi.

ERDOĞAN: TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERDE HALK OYLAMASI DOĞRU DEĞİL

Kamuoyuna yansıyan tepkilerin ardından Cumhurbaşkanı’ndan dikkat çeken tavır değişikliği geldi. Bakanlar toplantısı sonrası konuşan Erdoğan şunları söyledi: Temel hak ve özgürlüklerle ilgili konuların halk oylamasına götürülmesini doğru bulmuyoruz. Temennimiz de Meclis’te bu değişikliği doğrudan kabul edecek bir çoğunluğun sağlanabilmesi. Ancak Meclis denkleminde başka bir mecburiyet ortaya çıkarsa gereğini yaparız.

man.jpg

Başörtüsü ve aileye dönük anayasal düzenleme konusunda sık sık referandum çağrısı yapan Erdoğan bu kez “Hak ve özgürlüklerin halk oylamasına gitmesini doğru bulmuyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı, uyuşturucu tartışması hakkında ise “Her kim Türkiye’yi terör örgütleri, küresel kaçakçılarla aynı fotoğrafın sokuyorsa yaptığı işin adı 5. kol faaliyetidir” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin başörtüsü ve aile kurumu ile ilgili anayasa değişikliği teklifine ilişkin “Prensip olarak temel hak ve özgürlüklerle ilgili konuları halk oylamasına götürülmesini doğru bulmuyoruz” derken, “milletimize sözümüz gereği, meclis denkleminde başka bir mecburiyet ortaya çıkarsa onun gereğini yapmanın da boynumuzun borcu olduğuna inanıyoruz” ifadesini kullandı. Bakanlar Toplantısı sonrası konuşan Erdoğan, şunları söyledi: “Seçimlerden önce kamuoyunun karşısına Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun şekilde çıkmayı planlıyoruz. 2023 hedefleriyle buluşturduğumuz gibi Türkiye Yüzyılı programına kavuşturmayı hedefliyoruz. Yüzünü doğruya doğru dönen herkesi heyecanlandırdığına inanıyorum. Milletimiz için Togg önemli sembol haline gelmiştir. Sadece bir firma, marka, üretim tesisinin değil topyekün 85 milyonun başarısı olarak görülmektedir. Hala yapılan işleri itibarsızlaştırmaya çalışan zihniyetin umutsuz çırpınışlarını da ibretle takip ediyoruz. Teknolojisi ve akıllı cihaz özellikleriyle geleceğin aracı olan, inşallah Şubat’ta satışı başlayacak mart sonunda yollara çıkacak Togg’a başarılar diliyoruz.”

“Uyuşturucu gibi bir insanlık suçu ile polislerimize ve hükümetimize iftira atanların siyaset yapmalarının ötesinde sinsi niyetlerle hareket ettiklerinin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Her kim Türkiye’yi terör örgütleriyle, uyuşturucuyla, mafyayla, küresel tefecilerle aynı fotoğrafın içine sokuyorsa yaptığı işin adı aynı fotoğrafa sokuyorsa yaptığı işin adı 5. kol faaliyetidir. Türkiye 5. kol elemanlarından çok çekmiştir. Milletimiz uzun süre bu faaliyet sebebiyle eserlerden mahrum kalmıştır. Cumhuriyetimizin 100. yılından aldığımız ilhamla ülkemizi Türkiye Yüzyılı’na hazırladığımız kritik dönemde aynı oyun sergilenmeye başlandı. Ama bu defa açık ve net konuşuyorum; başaramayacaklar. Milletimiz bu oyunları bozacak ferasete ve dirayete sahip olduğunu sayısız örnekle göstermiştir. Bunlar DEAŞ’ı, PKK’nın, 15 Temmuz’da FETÖ’nün, Suriye harekatlarında cümle emperyalistlerin, Avrupa’nın, Karabağ’ın işgaline karşı kardeşlerimizin yürüttüğü vatan muhaberesinde Ermenilerin, faiz lobilerinin ağzıyla konuşuyorlardı. Kendilerine verilen görev buydu. Diyet borcu bunu gerektiriyordu. İnşallah aynı kirli oyunu bir kez daha bozacağız.”

“Yasakları ortadan kaldırarak Türkiye’yi bu güne getirdik. Ülkeyi yönetme sorumluluğu üstlendiğimiz dönemde üzerinde önemle durduğumuz bir diğer hassasiyet adalettir. İktidardayken partisine kapatma davasına maruz kalmış bir siyasetçi olarak adalet arayışımızın sorgulanmasına asla rıza gösteremeyiz. Biz özgürlükleri genişletmek isterken önümüze türlü zorluğu çıkaranların ellerine fırsat geçtiğinde ilk yapacakları iş bu süreci tersine çevirmek olacaktır. Özgürlüğün de adaletin de siyaseti olmaz. Bunlar, insanların en tabi haklarıdır. Amacımız bu kavramlarla siyasi polemik çıkarmak değil, ülkenin ve milletin kazanımlarına sahip çıkma kararlılığımızı ifade etmektir. Prensip olarak temel hak ve özgürlüklerle ilgili konuların halk oylamasına götürülmesini doğru bulmuyoruz. Temennimiz de, mecliste bu değişikliği doğrudan kabul edecek bir çoğunluğun sağlanabilmesidir. Ancak, milletimize sözümüz gereği, meclis denkleminde başka bir mecburiyet ortaya çıkarsa onun gereğini yapmanın da boynumuzun borcu olduğuna inanıyoruz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN