Mersin’de yaklaşık üç yaşındaki British ırkı “Lily” isimli kedi, tırnak bakımı ve tıraş işlemi için götürüldüğü Mersin Petical Hayvan Hastanesi’nde yapılan işlemlerin ardından hayatını kaybetti. Kedi sahibi Oğuz Emre, “basit bir bakım işlemi sırasında ağır ihmal sonucu ölüm gerçekleştiğini” öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulundu.
“AŞI VE NARKOZ AYNI ANDA UYGULANDI”
Şikayet tutanağına göre Mersin’de olay 21 Şubat 2026 Cumartesi günü meydana geldi. TR 0360 65 36 çip numaralı, üç yaşındaki Lily, tırnak kesimi ve tüy tıraşı için daha önce de çeşitli işlemler yaptırılan hastaneye götürüldü. İddiaya göre hastane görevlileri, kedinin karma ve kuduz aşı zamanının da geldiğini belirterek aşıların da aynı gün yapılmasını önerdi. Tıraş sırasında “hafif narkoz” uygulanabileceği bilgisi verildi ve toplam 5 bin TL ücret ödendi.
Kedinin birkaç saat sonra teslim alınacağı söylenirken, yaklaşık 2-3 saat sonra saat 15.48’de hastaneden arayan görevliler, narkoz sırasında solunumun durduğunu ve makineye bağlandığını bildirdi. Hastaneye giden aileye Lily’nin yaşamını yitirdiği söylendi.
EPİKRİZ RAPORUNDA “SOLUNUM DEPRESYONU VE KARDİYAK ARREST”
Aileye verilen epikriz raporunda, sedasyon amacıyla medetomidin ve ketamin uygulandığı, işlem sonrası solunum depresyonu geliştiği ve kardiyak arrest meydana geldiği belirtildi. Hastaya acil müdahale yapıldığı, entübe edildiği ancak yaşam fonksiyonlarının geri döndürülemediği ifade edildi.
Kedi sahibi Oğuz Emre ifadesinde, “Son derece sağlıklı olan kedimizin basit bir bakım sırasında ölmesi kabul edilemez. Aşı ve narkoz işlemlerinde kusur ve ağır ihmal olduğunu düşünüyorum. Olayın incelenmesini ve sorumlular hakkında gerekli işlemin yapılmasını istiyorum” dedi.
“ANESTEZİ ÖNCESİ KALP MUAYENESİ YAPILMALIYDI”
Yaşam hakkı savunucusu İbrahim Kaya ise British ırkı kedilerin genetik olarak kalp hastalıklarına yatkın olabileceğini, bu nedenle anestezi öncesi kardiyolojik muayene yapılmasının önemli olduğunu savundu. Kaya, “Karma aşı, iç-dış parazit uygulaması ve anestezinin aynı gün yapılması doğru değildir. Amaç hayvanı yaşatmak olmalı” ifadelerini kullandı.
