TOKİ, Kanal İstanbul güzergahında ilerliyor: Sazlıdere havzası yok oluyor

TOKİ, Kanal İstanbul güzergahında ilerliyor: Sazlıdere havzası yok oluyor

TOKİ, İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan Sazlıdere Baraj Havzası’nı adeta dilimliyor. Kanal İstanbul ütopyası ile imara açılan baraj havzası için 3. konut ihalesi açıldı. Baraj Havzasına 3 ihale kapsamında toplam bin 752 konut, 16 dükkan ve bir cami yapılacak.

Sazlıdere Baraj Havzası’na toplu konut yapmak için 6 ve 7 Ekim 2021 tarihlerinde iki ayrı ihale düzenleyen TOKİ, üçüncü ihaleye çıktı. 25 Kasım 2021 tarihinde yapılacak olan 3. ihale kapsamında 727 konut, 8 dükkan ve bir cami yapılacak. İlk iki ihale kapsamında ise bin 25 konut 8 dükkan yapılacak. 6-7 Ekim tarihlerinde yapılan ilk iki ihalenin sonucu henüz açıklanmadı.

Üçüncü ihale kapsamındaki konutlar ile ilk iki ihale kapsamında yapılacak konutlar arasından Hadımköy-Haraççı Yolu geçiyor.

unnamed.jpg

SAZLIDERE HAVZASINI BİTİRECEK

Yapılacağı açıklanan ancak henüz somut bir gelişmesi olmayan Kanal İstanbul Projesi olmasa bile, TOKİ’nin konut projeleri Sazlıdere Baraj Havzasını bitirecek. Kanalın sadece adı olmasına karşın TOKİ, konut projelerini oldukça hızlı bir şekilde devreye sokuyor.

1990’lı yıllarda yapılan ve İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı, Kanal projesi ile olmasa bile, çevresinde oluşacak yapılaşma ile yok olacak. Barajın her iki kenarında, en dar yeri yaklaşık 1,5-2 kilometrelik mesafesi koruma alanı olduğundan yağmur ve kar suları ile besleniyordu.
TOKİ’nin konut projeleriyle bu alanlar yok olacak.

TOKİ havzaya iki etaptan oluşan konut projeleriyle giriyor. Bu amaçla iki ayrı ihale açan TOKİ’nin ilk ihalesi 6 Ekim’de, ikincisi 7 Ekim’de yapılacak. İlk etap kapsamında 540 konut, 8 dükkan, ikinci etap kapsamında ise 485 konut inşa edilecek. Barajın kuzey batı ucunda, Hadımköy-Haraççı yolunun güneyinde yapılacak olan TOKİ konutları yaklaşık 160 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. İhale dosyasında yer alan görsellere göre konutlar 5-6 katlı yapılacak.

Sazlıdere Barajı, İstanbul'da, Sazlıdere üzerinde, içme suyu üretmek amacıyla 1991-1996 yılları arasında inşa edildi. Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi bir milyon 880 bin metreküptür. Akarsu yatağından yüksekliği 48 metre, normal su kotunda göl hacmi 91,60 hektometreküp, normal su kotunda göl alanı 11,81 kilometrekaredir. Baraj İstanbul’a yıllık 50 hektometreküplük içme suyu sağlamakta.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN