Toplu taşımada devrim! Sürücüsüz otobüsler yollara çıkıyor! Duraklara girip yolcu alıyor, rotasından şaşmıyor

Toplu taşımada devrim! Sürücüsüz otobüsler yollara çıkıyor! Duraklara girip yolcu alıyor, rotasından şaşmıyor

Teknoloji değişip gelişirken yenilikler de hayatımıza dahil olmaya devam ediyor. Bildiğiniz ulaşım araçlarını tamamen unutun. Geleceğin şehir içi otobüsleri tamamen sürücüsüz olacak. Yıllardır üzerinde çalışılan proje hayata geçiriliyor. İşte tüm detaylar…

Kentsel alanlarda sürücüsüz araçlar artık hayal olmaktan çıkıyor. Araçlar tam otomatik sürüş, verimlilik, güvenilirlik ve toplam sahip olma maliyeti açısından araçlarda potansiyel sunuyor. MAN Truck & Bus otobüsler üzerinde otomasyon çalışmalarına yıllardır devam ediyor. Şehir içi otobüslerin gelecekte hareketliliğinin şekillendirilmesinde kilit rol oynayan bu araçlar nakliye şirketlerine emisyonsuz, ağa bağlı ve otomatik araçlar sunmayı amaçlıyor. MAN Truck & Bus bu alandaki çalışmaların dahil olduğu projelerin başında ise MINGA geliyor.

TEST ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Geçtiğimiz yıldan bu yana MINGA projesi üzerinde çalışan uzmanlar Münih de otomatikleştirilmiş yerel taşımacılığı öngören proje kapsamında elektrikli şehir içi otobüsleri otomatikleştirerek gerçek bir hat üzerinde test ediyor.

surucusuz-otobus.jpg

Proje kapsamında otomatik ve tamamen elektrikli olan MAN Lion's City E destek sağlarken 2025 yılında Münih'te 178 numaralı güzergahta pilot sürüşlere başlanması planlanıyor. Test sürüşlerini tamamlanmasının ardından elektrikli otobüsün otonom sürüş teknolojileri gelişirken son derece gelişmiş sensörlere sahip otomatik sürüş sistemi ile donatılması planlanıyor.

minga.jpg

MANMünih de toplu taşıma operatörü MVG ve Stuttgart Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiği çalışma doğrultusunda aracın teknik denetimi ve erişilebilirliği üzerinde de Konsept çalışmalar gerçekleştiriyor. Uzmanlar otobüslerin Otobüs duraklarına bağımsız olarak yüksek hassasiyetli yaklaşmasını sağlarken Haziran 2022'de Aldenhoven Test Merkezi'nde @CITY sonuçları olağanüstü bir başarıya imza attı.

SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLAR YOLLARA ÇIKIYOR

Üzerinde çalışılan proje doğrultusunda otomatik araçlarla akıllı bir ulaşım sistemi deneyimleniyor. İlkbahar itibarıyla Berlin şehir merkezinde otomatik olarak harekete geçmesi planlanan otobüslerin şu anda halka açık olmayan alanlarda test sürüşlerine devam ediliyor. Şirketin hedefi ise 2030 yılından itibaren tam otomatik bir aracı piyasaya sürmek oldu. 2025 yılında bütün test aşamalarını başarıyla geçmesi durumunda araçların müşterilerle saha denemelerine başlaması planlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN