Toprak altında yetişiyor, tek tek toplanıyor! Sefasını Ruslar, Araplar sürüyor: Meyvesinden kabuğuna kadar hazine

Toprak altında yetişiyor, tek tek toplanıyor! Sefasını Ruslar, Araplar sürüyor: Meyvesinden kabuğuna kadar hazine

Binlerce dekarlık alanda toprak altında yetişiyor tek tek elle sökülüyor. Kabuklarından ayrılan ürünler önce şoklanıyor sonra dünyaya postalanıyor. Hem Türkiye'nin hem de dünyanın müptelası olduğu bu ürün meyvesinden kabuğuna kadar büyük bir hazine olarak görülüyor. İşte tüm detaylar…

Binlerce dekarlık alanda yetiştirilen patatesler Konya Şeker bünyesinde kurulan fabrikada işlenerek, donduruluyor. Toplam 20.000 dekarlık alanda çok sayıda Çiftçi ile sözleşmeli Ekim yapıldığını belirten PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Beyşehir ve Seydişehir ilçelerinde yer alan Seydi Bey Entegre Tesislerinde patateslerin işlendiğini söyledi. Türk çiftçinin ürettiği patatesleri marka haline getirerek hem iç pazarda hem de dış pazarda sattığını belirten Erkoyuncu, Rus ve Arap ülkeleri başta olmak üzere Avrupa ve Afrika kıtası da dahil tüm dünyaya satış yapıldığını söyledi.

YILDA 110.000 TON ÜRETİM YAPILIYOR

Konya'da yer alan fabrikada yılda 110.000 ton üretim yapıldığını ifade eden Erkoyuncu, ihtiyaç olan patateslerin %70'inin Konya bölgesinden karşılandığını aktardı. Kalan %30'luk kısmında sıcak ve ılık bölgelerden karşılandığını ifade eden Erkoyuncu, Konya'dan daha önce ekilen Hatay, Adana, Tokat, Ödemiş gibi yerlerde ekilen ürünlerin Çiftçiden alındığını dile getirdi. Fabrikada 350 kişinin istihdam sağladığını aktaran Erkoyuncu, patates üretiminde kapasite artırımına gidileceğini vurgulayarak piyasada ürünlerin marka algısının oldukça iyi olduğuna değindi.

elektrik-uretim.jpg

HER ŞEYİ İŞLENİYOR

Üretilen patateslerin hiçbir şeyinin israf olmadığını değinen Erkoyuncu, atıklarından kabuklarına kadar her şeyinin işlenerek elektriğe dönüştürüldüğünü söyledi. Hem modern hem de teknoloji ürünleri ile donatılmış fabrikanın atık patates kabuklarını değerlendirdiğini dile getiren Erkoyuncu, biyogaz üretim tesislerinde kabukların elektrik üretimi için kullanıldığının altını çizdi.

GES tesislerinin yanı sıra biyogaz tesislerinin olduğunu da aktaran Erkoyuncu, "Kendi elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. Hem 5,2 megavatlık GES projemiz hem de 2,8 megavatlık biyogaz tesisimiz var. Patates ve pancar artıklarını değerlendirip biyogazdan elektrik üretiyoruz." diye konuştu. Erkoyuncu, patateslerin hem yurt içinde hem de yurt dışında ünlü fast food zincirleri tarafından satın alındığını ifade etti.

ÖNCE TOPLANIYOR SONRA ŞOKLANIYOR

Çiftçiden alınan patateslerin üretim aşamasına geçerken izlediği yolu tek tek anlatan Fabrika Müdürü Murat Diker, özel makinelerde buhar kullanılarak soyma işleminin yapıldığını aktardı. Patatesin kızartma işlemine kadar ilerleyen tüm sürecini ince ince anlatan Diker şu sözleri dile getirdi:

patates-uretim.jpg

"Buradan çıkan patatesleri sulu bıçak sistemiyle keserek dilimliyoruz. Küçük patatesler elenir, patates üzerinde zirai nedenle lekeli olanlar ayrılır. Haşlama ünitesine geçen patateslerin burada iç yapısı olgunlaştırılır. Sonrasında çift kademeli kurutmaya geçilir. Patatesin fazla suyu alınır, 25-30 saniye ön kızarmaya tabi tutulur. Ardından eksi 40 derece hızlı dondurma sistemine giren patatesler burada donar. Şoklama sonrasında eksi 15 derecedeki patatesler hızlı bir biçimde paketlenir ve hiç vakit kaybetmeden soğuk hava depolarına koyulur. En son soğuk hava depolu araçlarla sevkiyatı yapılır. Araçların soğukluk derecesi uydu sistemiyle takip edilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN