TÜİK'in araştırmasına göre 'Sokaklar güvensiz'

TÜİK'in araştırmasına göre 'Sokaklar güvensiz'

Magandalar, çeteler, gaspçılar, sokaklarda cirit atıyor. Her gün yaşanan olaylar, vatandaşı evden çıkmaya çekinir hale getirdi. Bu durum, TÜİK’in yaptığı araştırmaya da yansıdı. Son ankete göre; Türk halkının sadece yüzde 11,3’ü yaşadığı çevrede gece yalnız yürürken kendini çok güvenli hissediyor. Kadınların yüzde 43,6’sı ise söz konusu zaman diliminde tedirgin durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı Yaşam Memnuniyeti Araştırması, Türk insanının kendini ne kadar güvende hissettiğini ortaya koydu. Verilere göre, halkın yüzde 11,3’ü yaşadığı çevrede gece yalnız yürürken kendini çok güvenli hissediyor. ‘Güvendeyim’ diyenlerin oranı 54,6 çıkarken, ne güvenli ne güvensiz hissedenlerin oranı yüzde 15,2, güvensiz hissedenlerin oranı yüzde 15,4, çok güvensiz hissedenlerin oranı ise yüzde 3,5 olarak kayıtlara geçti.

DİKKAT ÇEKEN VERİLER

Cinsiyet baz alındığında kadınların erkeklerden daha fazla tedirginlik yaşadığı sonucuna varıldı. Kadınların yüzde 8,2’sinin yaşadığı çevrede gece yalnız yürürken kendini çok güvenli, yüzde 48,2’sinin güvenli hissettiği belirlendi. Kadınların yüzde 16,3’ü yaşadığı duyguyu “ne güvenli ne güvensiz”, yüzde 22,1’i “güvensiz”, yüzde 5,2’si “çok güvensiz” sözleriyle ifade etti.

Erkeklerde ise yaşadığı çevrede gece yalnız yürürken kendini çok güvenli hissedenlerin oranı yüzde 14,6, güvenli hissedenlerin oranı ise 61,2 oldu. Aynı çalışmada Türkiye’nin yüzde 52,7’sinin “mutluyum” dediği belirtilmişti. Evlilerin bekarlardan daha mutlu olduğu sonucu dikkat çeken araştırmada, her 100 kişiden 67’si “geleceğimden umutluyum” cevabını vermişti.

Vatandaşların yüzde 69,5’i mutluluk kaynağını “sağlık” olarak göstermiş; yüzde 5,3’ü “para”yı işaret etmişti. Hayattan genel memnuniyet puanlaması da 10 üzerinden 5,7 çıkmış; herkesin ortak derdi hayat pahalılığı olmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN