Turistler Roma’yı bıraktı İznik’e akın ediyor! Biz bile bilmiyormuşuz orayı! Cennetten bir köşe

Turistler Roma’yı bıraktı İznik’e akın ediyor! Biz bile bilmiyormuşuz orayı! Cennetten bir köşe

İznik’te bulunan 2000 yıllık Roma Tiyatrosu, tiyatro oyunları, gladyatör dövüşleri ve dinî toplantılar gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmıştı. İznik, antik adı Nikaia olan bir kent olup Bursa’dan Bolu’ya ve İstanbul’dan Kütahya’ya kadar uzanan Bithynia bölgesinde yer almakta. Turistlerin de dikkatini çeken bu tarihe yere gelin beraber bakalım…

İznik, tarih boyunca Bithynia Krallığı, Bizans Laskarisler Dönemi, Anadolu Selçuklular Dönemi ve Erken Osmanlı Dönemi’nde başkentlik yapmış önemli bir kenttir. Kent, beş kenarlı surlarla çevrilidir ve gösterişli kapılarla giriş yapılır..

img-1753.jpeg

İznik’te Helenistik, Roma, Bizans ve Erken Osmanlı dönemlerine ait birçok önemli yapı bulunmaktadır. Kent, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Açık Hava Müzesi ilan edilmiş ve UNESCO Dünya Mirası Aday Listesi’ne seçilmiştir.

img-1754.jpeg

Roma Tiyatrosu, İznik Gölü’ne 400 metre uzaklıkta yer almaktadır ve Roma İmparatoru Traian Dönemi’nde inşa edilmiştir. Tiyatro, tonoz mimarisi ile inşa edilen Anadolu’daki tek örnektir ve 10 bin kişilik seyirci kapasitesine sahiptir.

Tiyatronun işlevi zamanla değişmiş ve gladyatör oyunlarından sonra dinî toplantılar için kullanılmıştır. Ayrıca tiyatro alanında Osmanlı Dönemi seramik fırınları bulunmaktadır. İznik Roma Tiyatrosu Restorasyon ve Çevre Düzenleme Projesi’nin tamamlanmasıyla birlikte İznik, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girecek ve yeni bir kültürel turizm merkezi olacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN