TOGED, kamuoyunda oluşan "yeni yasa ile oyunlar kapatılacak" endişesinin aksine, mevcut sistemin daha riskli olduğunu vurguladı.
Halihazırda oyunların özel bir yasası olmadığı için 5651 sayılı genel kanun kapsamında savcılık kararlarıyla tek seferde kapatılabildiğini belirten dernek, yeni taslağın bu durumu değiştireceğini ifade etti.
Taslağa göre yaptırımlar; ani kapatmalar yerine uyarı, idari ceza ve bant daraltma gibi kademeli ve yönetilebilir adımlardan oluşacak.

ROBLOX İÇİN GERİ DÖNÜŞ UMUDU
Hazırlanan düzenlemenin sektör için risk değil, bir koruma kalkanı oluşturabileceği belirtilen açıklamada dikkat çekici bir detay paylaşıldı.
Yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, uyumluluk sağlayan platformların yeniden erişime açılmasının önünün açılacağı ve bu kapsamda Roblox’un Türkiye’de tekrar erişilebilir olmasının önündeki temel engelin kalkabileceği değerlendiriliyor.

TEMSİLCİ ZORUNLULUĞU VE YERLİ DERECELENDİRME İDDİALARI
TOGED, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile BTK yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin detaylarını da paylaştı. Öne çıkan başlıklar şunlar:
Temsilci Atanması: Hedef platformlara ek vergi getirmek değil, hukuki süreçlerde muhatap bulabilmek. Bu durumun platformlara ağır bir mali yük getirmeyeceği öngörülüyor.
Yerli Derecelendirme: Kamuoyuna yansıyan "yerli derecelendirme sistemi" iddiasının taslakta yer almadığı; PEGI ve Apple gibi mevcut uluslararası sistemlerin yeterli görüldüğü ifade edildi.
Ebeveyn Denetimi: Çocukların oyun sürelerinin kontrol edilmesi gibi teknik konuların yazılım yerine cihaz seviyesinde yapılmasının daha sağlıklı olduğu yetkililere iletildi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Yasa taslağının henüz kesinleşmediğini ve kamuoyuyla paylaşılacak olgunluğa erişmediğini hatırlatan TOGED, düzenlemenin yürürlüğe girmesinin aylar hatta yıllar sürebileceğini belirtti. Dernek, yasa çıktıktan sonra hazırlanacak yönetmelik sürecine de dahil olarak sektörün teknik gerçeklerini savunmaya devam edeceklerini vurguladı.
İşte TOGED'in açıklaması:


