Türkiye'de çırak krizi! Berberler, dönerciler, saatçiler çırak bulamayınca isyan etti: "Gençlerin gözü telefonda"

Türkiye'de çırak krizi! Berberler, dönerciler, saatçiler çırak bulamayınca isyan etti: "Gençlerin gözü telefonda"

Sektör sektör çırak arayışı sürüyor. Türkiye'de çırakların iş beğenmemesinden dolayı berberler, dönerciler, saatçiler ve daha birçok sektörde çırak krizi yaşanıyor. Büyükşehirlerde yaşanan çırak sorunu üzerine ustalar gençlerin kolay para kazanmanın yollarını aradığını belirtti. İşte tüm detaylar...

Büyükşehirlerde çırak krizi başladı. Esnaflar yana yana çırak ararken, yüksek maaş verse de çırak bulmakta çok zorlandıklarını paylaştı. Çırak bulamayan dönerci, berberler ve saatçiler isyan etti. İşte ustaların isyanı...

BÜYÜKŞEHİRLERDE ÇIRAK KRİZİ

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in yazısına göre, Türkiye'de meydana gelen eleman sıkıntıları esnafı derde soktu. İnşaat sektöründe günlük 2 bin lira yevmiyeyle personel sıkıntısı yaşanırken, İstanbul'da dönerci ustaları ortalama 30-40 bin lira kazanıyor. Çırak arayışına giren ustalar ise, en az 2 yılda bir çırak yetiştiğini ve 25 bin lira kazandığını söyledi.

11-sw0o.webp

ÇIRAKLAR 25 BİN TL'Yİ BEĞENMİYOR

İstanbul Taksim'de 40 yıldır döner ustası Mehmet Korkmaz ile yapılan görüşmede çırakların iş temposuna ayak uyduramadığı ifade edildi. Korkmaz, günde 10 - 12 saat boyunca ayakta kalınması gereken bu meslekte, gençlerin baskı altında kalamadığını ve teknoloji çocukları olduğunu ifade etti. Gençlerin masa başı iş istediğini söyleyen Korkmaz, "Gözleri sürekli telefonda. Ben kendi çocuklarımı bile buraya getirtemiyorum, şu an çıraklar 25 bin TL alıyor yine de parayı beğenmiyorlar" sözlerine yer verdi.

444-x4sj.webp

ORTLAMA BİR ÇIRAK 3 YILDA YETİŞİYOR

Çırak konusunda şikayetçi olan sektörlerden birisi de berberler oldu. Saç sakal fiyatları bölge bölge değişiklik gösterirken, Sultangazi'de saç sakal 200 lirayken, Bakırköy'de saç sakal kesimi 500 liraya kadar yükseldi. Bir berber yetkilisi İbrahim Sarılmaz çıraklarının olduğunu söyledi. Çalışma saatlerinin fazla olduğu berberlikte sabah 09.00 saatlerinde başlayan mesai 22.00'da son buluyor. Sosyal aktivitelerden ödün verdiğini ifade eden Sarılmaz, berberliğin sevilmeden yapılmayacağını vurguladı.

Hiçbir meslekte çırak olmadığını söyleyen, 15 yıldır berberlik yapan bir diğer berber Kerim Durmaz, bakanlıktan konuya el atması için ricada bulundu. Çırakların ortalama 3 yılda yetiştiğini paylaştı.

saat-tamir-servisi.jpg

SAATÇİLERDE ŞİKAYETÇİ

Çırak sorunu yaşayan bir diğer meslek ise saatçiler oldu. Kadıköy Moda'da mekanik saat tamircisi Nezihi Arıcı, mesleği babasından aldı. Son bir yıl içerisinde bölgede 6 saatçinin kapandığını ifade etti. Randevu sistemiyle çalışan Arıcı, "Kıymete bindik" ifadelerini paylaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN