Türkiye'nin Filistin dosyası... Uluslararası Adalet Divanı’na bugün sunulacak

Türkiye'nin Filistin dosyası... Uluslararası Adalet Divanı’na bugün sunulacak

Türkiye, İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) ve BM ajanslarının Filistin topraklarındaki faaliyetlerine ilişkin yükümlülüklerini ortaya koyan bir beyanını Uluslararası Adalet Divanı'na sunacak. Türkiye’nin yazılı beyanında BM üye devletlerinin sorumlulukları, BM’nin ayrıcalıkları ve dokunulmazlıkları ve İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yükümlülükleri vurgulandı. Dosyanın, Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği tarafından Türkiye saatiyle 17.00’de sunulması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Arnavut mevkidaşı Igli Hasani ile Bakanlık’ta düzenlenen ortak basın toplantısında, BM Genel Kurulu'nun Aralık 2024’te aldığı ve İsrail’in BM ajanslarına yönelik yükümlülükleriyle ilgili Uluslararası Adalet Divanı’ndan görüş talep etmesiyle ilgili bir açıklamada bulundu. Fidan, "Türkiye olarak bu kararı desteklemiştik. Uluslararası Adalet Divanı, üye ülkelerden görüşlerini sunmalarını istedi ve biz de bu konuda bir dosya hazırladık. Bugün, bu dosyayı Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı'na sunuyoruz" dedi.

FİLSİTİN DOSYASI BUGÜN SUNULACAK

Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, dosyanın Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği aracılığıyla bugün, Türkiye saatiyle 17.00’de sunulmasının beklendiğini belirtti. Yetkili, BM Genel Kurulu’nun 19 Aralık 2024 tarihli ve "İsrail Devleti’nin BM, diğer uluslararası örgütler ve üçüncü devletlerin mevcudiyeti ve faaliyetlerine ilişkin yükümlülükleri" konusundaki istişari görüş talebine Türkiye’nin yazılı beyanda bulunmasının öngörüldüğünü ifade etti. Türkiye’nin, Norveç’in öncülüğünde başlatılan bu süreçte BM Genel Kurulu kararına eş sunucu olduğunu belirten yetkili, yazılı beyannamelerin Uluslararası Adalet Divanı’na sunulması için son tarihin 28 Şubat 2025 olarak belirlendiğini söyledi.

İSRAİL'İN İŞGAL ALTINDAKİ FİLİSTİN TOPRAKLARINDAKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VURGULANDI

Türkiye'nin yazılı beyanında, BM üye devletlerinin sorumlulukları, BM'nin ayrıcalıkları ve dokunulmazlıkları ile İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yükümlülüklerine dikkat çekildi. BM üye devletlerinin sorumluluklarının, BM Şartı'nda ana hatlarıyla belirtildiği ifade edilerek, bu bağlamda üye devletlerin uluslararası anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözmeleri ve güç kullanma tehdidi veya kullanımından kaçınmaları gerektiği hatırlatıldı. Ayrıca, üye devletlerin uluslararası hukuk çerçevesinde bağlayıcı olan Güvenlik Konseyi kararlarını yerine getirmekle yükümlü oldukları ve uluslararası barış ile güvenliği korumak için BM ile iş birliği yapmaları gerektiği vurgulandı.

İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yükümlülüklerinin, BM’nin, diğer uluslararası örgütlerin ve insani ile kalkınma yardımı sağlayan üçüncü devletlerin varlıklarına ve faaliyetlerine saygı göstermeyi içerdiği ifade edildi.

UNRWA'IN FALİYETLERİNİ DURDURULAMAZ

Yazılı beyanda, işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyet gösteren BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile ilgili hukuki temellere yer verildi ve İsrail Parlamentosu’nun ajansın faaliyetlerini yasaklama kararının hukuki dayanağının bulunmadığı görüşü savunuldu.

Bakanlık yetkilisi yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin yazılı beyanda bulunmak suretiyle Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail’in uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini teyit eden ve BM, diğer uluslararası örgütler ve üçüncü devletlerin işgal altındaki Filistin topraklarındaki mevcudiyetine ve faaliyetlerine saygı gösterilmesine önemini vurgulayan bir tavsiye kararı yayınlanması talebini kayda geçirdiğini söyledi.

İSRAİL ULUSLARASI HUKUK YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİ

Bakanlık yetkilisi, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yazılı beyanında, İsrail'in uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeyerek ihlal gerçekleştirdiğini vurguladığını belirtti. Yetkili, insani yardımların engellenmesi, BM tesislerinin hedef alınması ve uluslararası personelin taciz edilmesinin, uluslararası hukuk düzeninin temel ilkelerine zarar verdiğini ifade etti. Uluslararası Adalet Divanı'ndan, İsrail’in uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini teyit eden bir tavsiye kararı yayınlanmasını talep ettiğini, bunun yanı sıra BM, diğer uluslararası örgütler ve üçüncü devletlerin işgal altındaki Filistin topraklarındaki varlıklarına ve faaliyetlerine saygı gösterilmesinin önemini vurguladığını kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN