Türkiye'nin gündemi 7.3'lük deprem üretebilecek yeni fay hattı: Hangi şehirler hattın üzerinde bulunuyor?

Türkiye'nin gündemi 7.3'lük deprem üretebilecek yeni fay hattı: Hangi şehirler hattın üzerinde bulunuyor?

Geçtiğimiz günlerde Bursa’da keşfedilen Kayapa-Yenişehir fay hattı korkulara sebep oldu. 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği değerlendirilen fay ile ilgili olarak Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 95 km uzunluğunda olduğunu ve bu fay hattının Bursa'dan Yalova'ya kadar olan bölgeleri etkileyebileceğini söyledi.

Bursa'da yapılan son araştırmalar, bölgede daha önce haritalarda yer almayan bir fay hattının keşfedildiğini ortaya koydu. Uzmanlara göre; Kayapa-Yenişehir fay hattı olarak adlandırılan bu yeni keşif, 7.3 büyüklüğünde bir deprem riski taşıyor. Bu önemli gelişme üzerine, deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy çarpıcı açıklamalarda bulundu.

DEPREM NEREDEN NEREYE KADAR ETKİ GÖSTERİR?

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'un CNN Türk ekranlarında yaptığı açıklamalara göre, Bursa'daki aktif fay hatları üzerine yapılan çalışmalarda daha önce bilinmeyen Kayapa-Yenişehir fay hattının tespit edildiği belirlendi. Bu fay hattı Ersoy'a göre alüvyonla kaplı alanlarda bulunduğu için deprem riskini artırıyor. Üstelik, 95 km uzunluğundaki bu fay hattının Bursa'dan Yalova'ya kadar olan bölgeleri etkileyebileceği değerlendiriliyor. Prof. Dr. Ersoy, bu fay hattının 7.3 büyüklüğünde bir depreme neden olabileceğini öne sürdü.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan korkutan uyarıProf. Dr. Şükrü Ersoy

KAHRAMANMARAŞ VE HATAY'I ANIMSATIYOR

Prof. Dr. Ersoy'un açıklamalarına göre, bu yeni fay hattının bulunması, bölgedeki alüvyon zeminlerde daha büyük risklerin olduğunu gösteriyor. Alüvyon zeminlerde bulunan fay hatları, depremin etkisini artırarak daha fazla hasara yol açabilir. Prof. Dr. Ersoy'a göre; bu durum, Kahramanmaraş-Hatay depremi gibi geçmişte yaşanan benzer olaylara benziyor.

Prof. Dr. Ersoy, yeni keşfedilen fay hattının sadece bir örnek olduğunu ve gelecekte benzer keşiflerin yapılmasının beklendiğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN