Türkçe'nin asırlık çınarı Türkolog Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, 103 yaşında vefat etti. Korkmaz'ın vefat haberini 1940'ardan itibaren üyesi olduğu Türk Dil Kurumu, "Türklük biliminin ulu çınarlarından Prof. Dr. Zeynep Korkmaz’a Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve Türkoloji camiasına başsağlığı dileriz" ifadeleri ile duyurdu.
SALİHA SULTAN
Türkçenin asırlık çınarı Türkolog Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, 103 yaşında Ankara'da vefat etti. Korkmaz'ın vefat haberini Türk Dil Kurumu (TDK) "Türklük biliminin ulu çınarlarından Prof. Dr. Zeynep Korkmaz’a Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve Türkoloji camiasına başsağlığı dileriz" ifadeleri ile duyurdu. Açıklamada, Korkmaz'ın Türklük biliminin farklı meselelerine dair yaptığı çalışmalar ve hazırladığı eserlerle Türk Dil Kurumuna ve Türk diline önemli hizmetlerde bulunduğu kaydedildi.
????Türklük biliminin ulu çınarlarından Prof. Dr. Zeynep KORKMAZ’a Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve Türkoloji camiasına başsağlığı dileriz. pic.twitter.com/FoYivU2FrO
— Türk Dil Kurumu (@TDK_govtr) February 6, 2025
PAZARTESİ GÜNÜ TOPRAĞA VERİLECEK
KARAR'ın edindiği bilgiye göre, Prof. Dr. Korkmaz'ın cenazesi pazartesi günü Ankara'da Kocatepe Camii'nde kılınacak cenaze namazı sonrası toprağa verilecek.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi ekolünden gelen Prof. Dr. Korkmaz, 1940'lı yıllardan itibaren TDK'da kurum üyeliği yaptı.
Akademik hayatında eski Türkçeden Eski Anadolu Türkçesine, Anadolu diyalektolojisine kadar birçok alanda öncü çalışmalar yapan Prof. Dr. Korkmaz'ın çalışmaları son nefesine kadar devam etti.
Yaşamı boyunca 'Türkiye Türkçesinin Temeli Oğuz Türkçesinin Gelişimi', 'Türk Dili Üzerine Araştırmalar' (4 cilt), 'Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü', 'Türkiye Türkçesi Grameri Şekil Bilgisi', 'Marzuban-name Tercümesi'nin de aralarında bulunduğu 23 kitabı ve 300’ün üzerinde makalesi yayımlanan Prof. Dr. Korkmaz, Türkolojinin otorite isimlerinden biriydi.
GENÇLERE 'DİLİNİZİ İYİ ÖĞRENİN' DEMİŞTİ
Prof. Dr. Korkmaz, 100'üncü yaşını kutladığı 2021'de TRT Haber'e verdiği röportajda gençlere Türkçeyle ilgili şunları tavsiye etmişti:
"Gençlere öncelikle tavsiyem, dillerini iyi öğrensinler. İkinci tavsiyem ise, hangi alanı temsil ediyorlarsa o alana ilmi değerler açısından kıymet versinler ve derinlemesine insinler. Ortaya koydukları çalışmalarla Türkçeye değerli bir katkı yapmış olsunlar. Bir çalışmanın önemli olması, katkı sağlamasıdır. Katkısız hiçbir şey olmaz. Bir yığın lafı et, ortaya koy sonra bir bakarsın ortada hiçbir şey kalmamış. Çalışma; bir milletin diline, tarihine, kültürüne, geçmişine ve her şeyine katkısı varsa o zaman çok değerli olur."
Prof. Dr. Korkmaz'ın cenaze bilgileri henüz açıklanmadı.
PROF. DR. ZEYNEP KORKMAZ KİMDİR?
5 Temmuz 1922’de Nevşehir’de doğdu. Hayatının ilk altı yılını Nevşehir’de geçirdi. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1944 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi.
1945 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne “İlmi Yardımcı”, 1948 yılında da ‘Türk Dili Asistanı” olarak atandı. 1950 yılında Prof. Dr. Saadet Çağatay’ın danışmanlığında hazırladığı “Güney-Batı Anadolu Ağızları: Ses Bilgisi” adlı doktora tezini savunarak doktor unvanını aldı. 1957 yılında “Türk Dilinde –çA Eki ve Bu Ekle Yapılan İsim Teşkilleri Üzerine Bir Deneme” adlı çalışmasıyla doçentliğe, 1963 yılında “Nevşehir ve Yöresi Ağızları” adlı çalışmasıyla profesörlüğe yükseldi.
Yükseköğretim Kurulu Üyeliği, YÖK Başkan Vekilliği, Türk Dil Kurumu Asli Üyeliği, TDK Atatürk ve Türk Dili Çalışma Grubu Başkanlığı ve TRT Yönetim Kurulu Üyeliği başta olmak üzere birçok resmi ve idari görevi üstlenen Prof. Dr. Zeynep Korkmaz’ın Türk dilinin çeşitli alanlarında yazılmış 22 kitabı, 300’e yakın araştırma yazısı var.
Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, yaptığı hizmetlerden dolayı ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda ödüle layık görülmüştür.