Uğur Mumcu suikastında yeni gelişme: Bu kararla davanın kapanması engellendi

Uğur Mumcu suikastında yeni gelişme: Bu kararla davanın kapanması engellendi

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu suikastına dair yeni gelişmeler meydana geldi. Mumcu'nun aracına bombayı koyduğu mahkeme kararı ile kesinleşen Oğuz Demir için Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 'kaçak' kararı aldığı öğrenildi. Bu şekilde Demir’e ulaşılamaması durumu davanın kapanmasını engelleyecek.

24 Ocak 1993'te evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Uğur Mumcu’ya yönelik suikastında yeni bir gelişme yaşandı. Evrensel'in haberine göre; Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi, kasımda, Mumcu suikastı başta olmak üzere Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok suikastı dosyalarını da kapsayan Umut davasında, kararını verip sanıklara indirimli ceza hükmü sürülmüştü. Suikastların ana ismi olan Demir’in dosyası da 2005'te, ana davadan ayrılmıştı.

Mumcu suikastının en önemli ismi olan Demir, senelerdir İçişleri Bakanlığı’nın arananlar listesinin ilk sırasında olmasına rağmen bir kez Ankara’da polisin elinden kurtuldu, bir defa da hakkında Türkiye’ye giriş-çıkış yaptığı iddiası güdeme gelmişti. Demir’in onun da öncesinde İran’a ardından Hollanda’ya gittiği iddia edildi. Dava dosyasına giren bir ihbara göre de Demir'e, 2021'de sahte kimlikle Türkiye’yi giriş-çıkışını gerçekleştirdi. Demir’in son adresi ise, Avustralya oldu.

Bugüne kadar, “firari” sanık şeklinde aranan Demir hakkındaki davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz duruşmada Demir hakkında “kaçak” kararı verdi. Ceza Muhakemeleri Kanunu, “Hakkındaki soruşturmanın veya kovuşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacıyla yurt içinde veya yabancı ülkede bulunan ve bu nedenle kendisine ulaşılamayan kişi” için “kaçak” tanımı yapıyor. Mahkemenin bu kararı alması da beraberinde, “kaçak sanık” hakkında kovuşturma yapılabilmesinin önünü açmış oldu.

MİT'E SORULDU

Demir hakkındaki yargılama, geçen hafta Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme,, Mumcu ailesinin avukatlarının talebi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve MİT’e müzekkere yazılarak, sanık Oğuz Demir ile ilgili yeni bir bilgi olup olmadığının sorulmasına da karar verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN