40 yılın rekoru olan sel faciasında kahreden bilanço: Libya'da 10 bin kişi kayıp!

Libya'da son 40 yılın rekoru olan sel faciasında kahreden bilanço ortaya çıktı. Uluslararası Kızılhaç, Libya'daki sel felaketinde 10 bin kişinin kayıp olduğunu bildirdi. Yetkililer ise 'bu durum hükümetin kapasitesini aşıyor' mesajını verdi.

Orta Akdeniz'de etkili olan Daniel Fırtınası nedeniyle sel felaketine yakalanan Libya, son 40 yılın en yüksek yağış miktarı ile karşı karşıya kaldı. Yetkililer sel felaketine kent yakınlarındaki iki barajın çökmesinin neden olduğunu ifade etti. Daniel kasırgası son günlerde Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan'da en az 27 can almıştı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'ndan bir yetkili, salı günü yaptığı açıklamada, Libya'daki sellerin binlerce insanın ölümüne yol açarken yaklaşık 10 bin kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

Libya'nın doğusundaki hükümetin Sağlık Bakanı, Derne kentindeki selde ölenlerin sayısının 3 bine ulaştığını söyledi.

yeni-proje-22.jpg

KURTARMA EKİPLERİYLE İLETİŞİM KESİLDİ

Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti Sözcüsü Muhammed Hammude, ülkenin doğu bölgelerindeki yağış miktarının 40 yıldan uzun süredir kaydedilen en yüksek yağış miktarı olduğunu ifade etti. Libya Kızılayı, sel felaketinde görev yapan Derna şehrindeki arama kurtarma ekipleriyle iletişimin kesildiğini aktardı.

yeni-proje-21.jpg

'KAYIP SAYISI 10 BİNE YAKIN'

Tamer Ramadan, BM'nin Cenevre'deki olağan basın brifinginde yaptığı açıklamada ölü sayısının belirsizliğini koruduğunu söyledi. Şu an için ölü sayısına ilişkin "elimizde kesin bir rakam yok" diyen Ramazan, "kayıp sayısının 10 bine yakın olduğunu" vurguladı.

'HÜKÜMETİN KAPASİTESİNİ AŞIYOR' DENİLDİ

Tunus'tan canlı yayınla konuşan Ramadan, "İnsani ihtiyaçlar Libya Kızılayı'nın ve hatta hükümetin kapasitesini aşıyor" dedi. Ramadan, "Bu nedenle doğudaki hükümet uluslararası yardım çağrısında bulundu ve biz de kısa bir süre içinde acil yardım çağrısında bulunacağız" ifadelerini kullandı.

yeni-proje-23.jpg

'AFET DURUMU' İLAN EDİLDİ

Daniel Fırtınası, pazar günü öğleden sonra Libya'nın doğusunu, özellikle de sokağa çıkma yasağının uygulandığı ve okulların kapatıldığı Cebel el-Ahdar (kuzeydoğu) ve Bingazi kıyı kentlerini vurdu. Daniel fırtınası son günlerde Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan'da en az 27 can almıştı. Doğu Libya ana petrol sahalarına ve terminallerine ev sahipliği yapıyor. Ulusal Petrol Şirketi (NOC) bölgede "afet durumu" ilan etti.